Når mor er syk

Alle foreldre drømmer stort og vil det beste for barna sine, også Awas mor. Men ikke alle greier det. Hvordan er det å vite at man ikke greier å gi barnet sitt nok mat og grunnleggende støtte? Dette er historien til syv år gamle Awa og moren hennes.

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet

Awa er 7 år og elsker skolen. Moren hennes er syk, noe som forsterker fattigdommen de lever i. Dersom situasjonen ikke blir bedre vil ikke foreldrene greie å gi henne det hun trenger.

Awa har to eldre søsken og en lillebror. Ettersom moren er syk er Awa det eldste barnet som kan bo hjemme.   

– Jeg bor med moren min Fatou, faren min Mbaye og lillebror Serigne, sier Awa.  

Remote video URL

Går tomhendt til skolen

Awa er flittig. Hun bidrar med husarbeidet og er med på å lage frokost – de dagene de har noe å spise.

Familien mangler det meste, også nødvendige ting til å utføre skolearbeidet. Awa er den eneste eleven som ikke har skolesaker og drikkeflaske med seg.

– Når alle barna går til skolen med skolesekk og en flaske juice, så går Awa tomhendt. Vi har ikke råd til å kjøpe skolesaker til henne. På grunn av dette blir hun hengende etter på skolen. Jeg har ikke penger til å kjøpe en kulepenn til henne en gang, sier moren Fatou.

Awa liker å hjelpe moren med husarbeidet, men lekser er mye morsommere.

Sykdom forsterker fattigdom

Den 38 år gamle moren ble syk under det siste svangerskapet. Hun vet ikke hva som feiler henne.

– Jeg ble veldig syk og fikk pusteproblemer. Mannen min tok meg med til helsestasjonen, men de sendte meg videre til sykehuset. Jeg hadde ikke råd til medisiner, så jeg måtte dra hjem uten, sier hun.

Fatou må sove mye. Faren drar enten til de lokale gårdene for å jobbe eller leter etter annet arbeid. Dette er den eneste inntektskilden de har. Ofte har de ikke råd til mat eller skole. De vil så gjerne gi barna det de trenger – og en god fremtid.

– Jeg ønsker så inderlig at Awa får fortsette på skolen, sier moren Fatou.

Awa slapper av på morens fang.

Du må be for meg mamma

Awa er redd for at moren skal bli sykere.

– Du må be for meg mamma, for jeg ønsker å kjøpe et hus til deg i fremtiden, sier hun.

Fatou sliter med følelsen av å ikke strekke til. Dersom hun ikke blir bedre, vil hun ikke greie å følge opp barna. Hun har allerede to barn som blir tatt vare på av andre, og frykter at alle barna får det vanskelig på grunn av henne. Det gjør så vondt i mammahjertet.

– Jeg skammer meg sånn over livssituasjonen min, sier hun lavt.

Dette gjør Plan

Plan jobber for å støtte familier som Awas. Vi jobber blant annet for at alle barn skal gå på skolen. I tillegg er målet at alle familier i dette området skal få gratis tilgang til helsehjelp. Da kan det hende at moren Fatou får den hjelpen hun trenger så hun kan fortsette å ta vare på familien sin. Målet er å gi gode, gratis helsetjenester til alle. Plan har allerede bidratt til at det finnes gratis helsestasjoner i området.

Les mer om hvordan Plan jobber for å hjelpe og hvordan vi samarbeider med familiene for å formidle deres historier.

Bli fadder

Vi er inne i barnas høytid, og det å bry seg om andre er den fineste tradisjonen vi har. Ønsker du å bidra til å gjøre verden bedre for barn?