Sreinea og Sreineath fra Kambodsja.

Når drømmene regner bort

De siste årene har ekstremvær oftere ført til flom. Det regner mer enn før og det er en veldig krevende periode for mange, også for Sreinea (7) og Sreineath (13). Når de står med vann til knærne og drømmene deres står i fare for å regne bort – da er det ikke lett å se for seg hvordan fremtiden blir.

Mer ekstremvær truer jentenes skolegang

Søstrene Sreinea og Sreineath bor med foreldrene sine og tre andre søsken i et tradisjonelt hus på påler utenfor Siem Reap i Kambodsja. Her er det vanlig at jenter giftes bort mens de enda er barn og jentene må ofte slutte på skolen.

– Når det er mye nedbør kan jeg ikke alltid gå på skolen, fordi det blir flom og huset vårt blir oversvømt. Jeg er redd for søsknene mine. For at de skal drukne eller at ville dyr kan komme inn i huset, sier Sreineath.

Jentenes foreldre står på hver dag for at døtrene skal kunne gå på skolen. Dessverre gjør mer ekstremvær og flom skolegangen – og livet – ekstra utfordrende.

Remote video URL

Nært søskenforhold skaper trygghet

Storesøster Sreineath bor fortsatt hjemme. Hun er fast bestemt på å fullføre skolegangen, og drømmer om å studere på universitetet.

I tillegg til eget skolearbeid hjelper hun søsknene med lekser, lager mat og mater dyra. Nå som det er regntid, må hun også trøste dem mye. De minste er redde for slanger og andre farlige dyr i flomvannet.

Tenåringen har et spesielt tett bånd til Sreinea, som er seks år yngre.

– Etter skolen passer jeg søsknene mine. Sreinea er så glad og leken. Jeg elsker når vi leker sammen, sier Sreineath.

Forholdet til storesøsteren gjør at Sreinea føler seg trygg. Det er viktig når hverdagen blir tøff for en liten jente.

Sreinea fra Kambodsja gjør skolearbeid.

Sreinea liker skolearbeidet, og får ofte hjelp av storesøsteren.

Bekymret for barnas fremtid

– Jeg ønsker at barna mine får skolegang, høyere utdanning og en god jobb. Jeg vil ikke at de skal være analfabeter som meg, sier moren Neng.

Hver dag følger hun dem til skolen. Hun er håpefull, men bekymret for fremtiden deres. De mangler grunnleggende utstyr, skolemateriell – og ofte mat. I tillegg er det ofte vanskelig å komme seg dit på grunn av vann og flom.

– Sreinea mangler det meste på skolen, som notatbok, blyant, viskelær, linjal og klær. Hun har bare én uniform, sier storesøsteren.

Når det regner blir skoleuniformen våt og skitten, og hvis den ikke tørker, kan hun ikke gå på skolen.

Sreinea, Sreineath og to andre søsken fra Kambodsja.

Storesøster Sreineath skaper trygghet for småsøsknene i familien.

Dette gjør Plan

Mange jenter i dette området blir gift mens de er barn, og annenhver jente fullfører ikke ungdomsskolen. Plan International jobber med holdningsskapende arbeid for å få slutt på barneekteskap. Barn skal gå på skolen, ikke være koner og mødre. I tillegg styrker vi skolene. Eksempelvis har vi bidratt til bygging av skolen Sreinea går på, og rent vann til skolebarna. Vi fasiliterer også skolematordningen, så barna i alle fall får ett måltid om dagen.

Skole er veien ut av fattigdom. Og hvis Sreineas familie klarer å holde barna på skolen, er det større sjanse for at barneekteskap unngås.

Les mer om hvordan Plan samarbeider med familier for å formidle deres historier.