Illustrasjon av jente i ruinene i Gaza Illustrasjon av jente i ruinene i Gaza

Hjelp barna i Gaza

Gi livreddende nødhjelp til barn som er rammet av krig og konflikt. Barn er uskyldige ofre i de voksnes krig og skal alltid beskyttes.

Støtt Plans arbeid
Velg ønsket beløp
Velg ønsket beløp

Krigen i Gaza rammer en sivilbefolkning som ikke har noe sted å gjemme seg. Sivile må beskyttes, og barn må ikke rammes av voksnes krig.

Over 28.000 mennesker har blitt drept, nesten halvparten av dem barn. Over 69.000 mennesker er blitt skadet og nesten hele befolkningen – 1,7 millioner mennesker – er sendt på flukt. Med alle skadene som er blitt gjort på folks hjem og infrastrukturen i Gaza, er behovet for nødhjelp større enn noensinne.

Hva skjer med nødhjelpen?

Etter angrepene mot Israel 7. oktober, ble alle varer som skulle over grensene og inn til Gaza stoppet. Ifølge FN kommer det til vanlig omtrent 500 lastebiler inn til Gaza hver dag, og rundt 100 av disse inneholder nødhjelp. 

21. oktober ble det gitt tillatelse til å starte med noen nødhjelpsleveranser igjen, men det var ikke i nærheten av nok til å dekke behovene for mat, drikke, medisiner og drivstoff.

Inne i Gaza blir FN sitt arbeid forsinket på grunn av mangel på tilgjengelige lastebiler. I tillegg er det mangel på drivstoff og perioder uten telefon og mobilnett som skaper vanskeligheter.

Lastebil med nødhjelp på vei til Gaza
En lastebil med førstehjelpsutstyr og mat er lastet og klar til å bli sendt til barn i Gaza. Mer enn 1,7 millioner mennesker har måttet flykte fra hjemmene sine, og mange må etterlate det lille de har igjen i et forsøk på å komme seg i trygghet. Foto: Plan International

Humanitær katastrofe

Situasjonen i Gaza er en humanitær katastrofe som blir verre for hver dag som går. Det er mangel på rent drikkevann. Det fører til at mange kan bli dehydrert og syke, men også at det er vanskelig å opprettholde god hygiene. 

Ifølge FN risikerer halvparten av befolkningen å sulte, og ni av ti går jevnlig en dag helt uten mat. Omtrent 20 prosent av befolkningen opplever ekstrem matmangel, eller hungersnød. 

FN anslår at det er 50 000 gravide kvinner i Gaza, og over 180 fødsler finner sted hver dag. Leger advarer om at det er kritisk lave nivåer av medisinsk utstyr og at de må gjennomføre inngrep uten bedøvelse. 

Ansatt fra Plan International bidrar til å gi nødhjelp til Gaza
Madrasser blir levert til krisesentre i Libanon av Plan International. Flere av nabolandene er også rammet av konflikten og flere titalls tusen er tvunget på flukt. Foto: Plan International

Image

Hva gjør Plan

Plan jobber på spreng for å få nødhjelp inn i Gaza. I alle kriser jobber vi tett med partnere som sørger for at nødhjelp kommer raskt frem til dem som trenger det. I denne situasjonen er det Røde halvmåne i Egypt, på forespørsel fra egyptiske myndigheter, som koordinerer leveransene av nødhjelp som skal inn til Gaza via Egypt.

Plan International Egypt jobber tett med Røde halvmåne i Egypt og leverer livsnødvendig nødhjelp som førstehjelpsutstyr, vann og mat. Vi har også inngått samarbeid med organisasjonen Terre des Hommes, som har et eksisterende nettverk inne i Gaza.
 

Krigen i Gaza sprer seg i økende grad over landegrensene. Det er nå over 100 000 mennesker som har måttet flykte fra hjemmene sine i Libanon. Svært mange av disse er barn, og over 50 skoler i grenseområdene er helt eller delvis stengt. 

Plan International har derfor startet nødhjelpsarbeid og forbereder seg på å støtte partnere med bistandsleveranser i tilfelle masseforflytninger av mennesker fra Gaza til Libanon. Det innebærer blant annet å distribuere matvarer, tepper, madrasser, kjøkkensett, hygienepakker og babysett til de menneskene som har søkt midlertidig husly på skoler og annet som brukes som tilfluktsrom.

Image

I kriser jobber vi for å beskytte barn mot vold, tilby grunnleggende nødhjelp, psykososial støtte og kontantoverføringer som dekker innkjøp av mat, drikke og andre basisbehov.

Image

Våre krav

  • Vi krever fullstendig og øyeblikkelig våpenhvile fra alle involverte parter.
  • Det må gis fri tilgang til livreddende nødhjelp, inkludert mat, drivstoff og medisinsk utstyr.
  • Sivil og offentlig infrastruktur, som skoler og sykehus, må beskyttes og skal ikke angripes.

Image

Fanget i Gaza

Rundt 1,5 millioner mennesker har måttet flykte i Gaza. Fatima* (23) er én av dem. Hun vet at de ikke er trygge uansett hvor de er.

Les mer om livet i Gaza nå

Image

Nødhjelp

En fjerdedel av verdens befolkning lever i konfliktrammede områder, og aldri før har flere levd på flukt.

Lær mer om hvordan vi jobber med nødhjelp

Image

Barna må beskyttes

Vi fordømmer volden som utspiller seg i Gaza og Israel på det sterkeste og krever en øyeblikkelig og fullstendig våpenhvile.

Les vår uttalelse