Illustrasjon av jente i ruinene i Gaza Illustrasjon av jente i ruinene i Gaza

Hjelp barna i Gaza

Gi livreddende nødhjelp til de som er rammet av krig og konflikt. Barn er uskyldige ofre i krig og skal alltid beskyttes.

Støtt Plans arbeid
Velg ønsket beløp
Velg ønsket beløp

Krigen i Gaza rammer en sivilbefolkning som ikke har noe sted å gjemme seg. Sivile må beskyttes, og barn må ikke rammes av voksnes krig.

Over 35.000 mennesker har blitt drept. Over 77.000 mennesker er blitt skadet og nesten hele befolkningen – 1,7 millioner mennesker – er sendt på flukt. Behovet for nødhjelp er større enn noensinne, og situasjonen blir verre for hver dag som går.

Lastebil med nødhjelp på vei til Gaza
En lastebil med førstehjelpsutstyr og mat er lastet og klar til å bli sendt til barn i Gaza. Mer enn 1,7 millioner mennesker har måttet flykte fra hjemmene sine. Foto: Plan International

Hva skjer med nødhjelpen?

Etter angrepene mot Israel 7. oktober, ble alle varer som skulle over grensene og inn til Gaza stoppet. Til vanlig kommer det omtrent 500 lastebiler inn til Gaza hver dag, og rundt 100 av disse inneholder nødhjelp. 

21. oktober ble det gitt tillatelse til å starte med noen nødhjelpsleveranser igjen, men det som slippes inn er ikke i nærheten av å være nok til å dekke behovene for mat, drikke, medisiner og drivstoff.

En kasse mat er nok til ett måltid per dag for én person i én måned

Vi jobber med å levere livreddende nødhjelp til sivilbefolkningen i Gaza gjennom våre landkontorer i Egypt og Jordan. I nødhjelpssendingene er det kasser med proteinrik mat med lang holdbarhet, rent vann og førstehjelpsutstyr. Siden tilgangen på brensel, elektrisitet og gass er svært begrenset er maten vi leverer i kassene klar til å spises, uten behov for tilberedelse.

Humanitær katastrofe

Helt uten mat, rent vann og tak over hodet, lever palestinere nå under de mest umenneskelige forhold. Det finnes ingen trygge soner i Gaza lenger

Ifølge FN lever hele befolkningen i Gaza under alvorlig mangel på mat, og en halv million mennesker opplever ekstrem matmangel, eller hungersnød. Hvis det ikke gjøres noe med den menneskeskapte sultkatastrofen i Gaza, vil det bli hungersnød nord på Gazastripen innen kort tid. 

FN anslår at det er 50 000 gravide kvinner i Gaza, og over 180 fødsler finner sted hver dag. Leger advarer om at det er kritisk lave nivåer av medisinsk utstyr og at de må gjennomføre inngrep uten bedøvelse. 

Remote video URL

Image

Hva gjør Plan

Plan jobber på spreng for å få mer nødhjelp inn i Gaza, selv om tilgangen er svært begrenset. Vi leverer mat, vann og førstehjelpsutstyr til sivile. Gjennom våre lokale partnere på Gaza jobber vi med folkekjøkken som lager varm mat til mange tusen mennesker i Rafah-området og gir psykososial støtte til barn og familier. 

Så langt har vi levert livreddende nødhjelp til over 7000 mennesker via Rafah-overgangen, i tillegg til de mange tusen som får et måltid hver dag inne i Gaza. 

Plan driver utstrakt humanitært arbeid i Midtøsten. I tillegg til å levere livreddende nødhjelp til sivilbefolkningen i Gaza gjennom våre landkontorer i Egypt og Jordan, støtter vi internt fordrevne i Libanon og palestinske flyktninger i Jordan. 

Vi gjør alt vi kan for å få inn så mye nødhjelp som mulig, og står klare til å bidra med mer den dagen grensene åpnes igjen. For å få det til må Israel oppheve sin blokade, og det må inngås en full og permanent våpenhvile som gir fri tilgang for nødhjelpsleveranser. 

Image

I kriser jobber vi for å beskytte barn mot vold, tilby grunnleggende nødhjelp, psykososial støtte og kontantoverføringer som dekker innkjøp av mat, drikke og andre basisbehov.

Ansatt fra Plan International bidrar til å gi nødhjelp til Gaza
Madrasser blir levert til krisesentre i Libanon av Plan International. Flere av nabolandene er også rammet av konflikten og flere titalls tusen er tvunget på flukt. Foto: Plan International

Krigen i Gaza sprer seg i økende grad over landegrensene. Det er nå over 100 000 mennesker som har måttet flykte fra hjemmene sine i Libanon. Svært mange av disse er barn, og over 50 skoler i grenseområdene er helt eller delvis stengt. Vi driver derfor nødhjelpsarbeid og forbereder seg på å støtte partnere med bistandsleveranser i tilfelle masseforflytninger av mennesker fra Gaza til Libanon. Det innebærer blant annet å distribuere matvarer, tepper, madrasser, kjøkkensett, hygienepakker og babysett til de menneskene som har søkt midlertidig husly på skoler og annet som brukes som tilfluktsrom.

Image

Våre krav

  • Vi krever fullstendig og øyeblikkelig våpenhvile fra alle involverte parter.
  • Det må gis fri tilgang til livreddende nødhjelp, inkludert mat, drivstoff og medisinsk utstyr.
  • Sivil og offentlig infrastruktur, som skoler og sykehus, må beskyttes og skal ikke angripes.

Image

Fanget i Gaza

Rundt 1,7 millioner mennesker har måttet flykte i Gaza. Fatima* (23) er én av dem. Hun vet at de ikke er trygge uansett hvor de er.

Les mer om livet i Gaza nå

Image

Nødhjelp

En fjerdedel av verdens befolkning lever i konfliktrammede områder, og aldri før har flere levd på flukt.

Lær mer om hvordan vi jobber med nødhjelp

Image

Barna må beskyttes

Vi fordømmer volden som utspiller seg i Gaza og Israel på det sterkeste og krever en øyeblikkelig og fullstendig våpenhvile.

Les vår uttalelse