Plans viktigste oppdrag er å styrke jenters rettigheter. Det gjør vi både langsiktig og gjennom nødhjelp – i over 80 land og 67 300 lokalsamfunn.
Holder jentene innendørs
Familien bor i slummen i Indias hovedstad Delhi. Her er det ikke trygt å være jente. Vold og overgrep mot jenter er vanlig. For å beskytte døtrene sine velger mange foreldre å begrense friheten deres ved å holde dem inne.
Når Priya kommer i puberteten, blir det umulig å la henne gå noe sted alene. Jeg kommer til å prøve å følge henne til alt hun skal, sier moren.
Redd for vold og overgrep
Vold mot jenter er et stort problem i millionbyen. Det finnes få steder der barn kan være trygge. Det mangler gatelys, så når mørket faller på blir det stummende mørkt.
– Jenter er ikke trygge her. Når Priya kommer i puberteten, blir det umulig å la henne gå noe sted alene. Jeg kommer til å prøve å følge henne til alt hun skal, sier moren. Hun frykter kidnapping og overgrep.
Det er mange grunner til at jentene ikke kan føle seg trygge. Barneekteskap, trafficking og overgrep er vanlig. Det er utbredt fattigdom og mange av de voksne er arbeidsledige. Arbeidsledighet kan føre til alkohol- og rusmisbruk, som gir et utrygt miljø for barna. Jenter og kvinners svake stilling i samfunnet gjør de ekstra sårbare.
En jente i nabolaget ble kidnappet på vei til skolen. Da hun ble funnet to dager senere var hun grovt misbrukt, forteller Priyas mor.
Plan jobber i området der Priya bor, for at byen skal bli tryggere for jenter. Så den dagen hun må bevege seg bortenfor gaten hun bor i for å være sammen med venner eller for å gå til skolen, er målet at hun skal være trygg.
Dette gjør vi
Her er noen av tiltakene vi gjennomfører i Delhi, i tett samarbeid med lokale partnere:
- Vi etablerer «safehouses» i samarbeid med familier i området. Dit kan barn gå om de er redde eller trenger hjelp.
- Teatergrupper for ungdom, der temaet for oppsetningene er jenters rettigheter og rett til å bestemme over egen kropp.
- Kurs til taxisjåfører. Slik at de er mer oppmerksomme på vold og overgrep mot jenter og kan gripe inn om noe skjer.
- Jente- og guttegrupper hvor vi underviser om barns rettigheter og likeverd, samt retten til å bestemme over egen kropp.
- Vi samarbeider med ungdom som selv identifiserer problemer i sitt nærmiljø. Sammen med ungdommen jobber vi for å påvirke lokale myndigheter for å få til endring. For eksempel jobber ungdommen for å få mer lys i gatene, mer patruljerende politi og bedre toalettfasiliteter.