Ung jente i Delhi med alvorlig ansikt Ung jente i Delhi med alvorlig ansikt

Støtt arbeidet vårt for jenters rettigheter

De fleste tenker at verden går i riktig retning, men mange steder går utviklingen feil vei – spesielt for jenter.

Velg ønsket beløp
Velg ønsket beløp

Holder jentene innendørs

Familien bor i slummen i Indias hovedstad Delhi. Her er det ikke trygt å være jente. Vold og overgrep mot jenter er vanlig. For å beskytte døtrene sine velger mange foreldre å begrense friheten deres ved å holde dem inne.

Mor og datter holder hender

Image

Når Priya kommer i puberteten, blir det umulig å la henne gå noe sted alene. Jeg kommer til å prøve å følge henne til alt hun skal, sier moren.

Biler og folk går i mørke gater

Redd for vold og overgrep

Vold mot jenter er et stort problem i millionbyen. Det finnes få steder der barn kan være trygge. Det mangler gatelys, så når mørket faller på blir det stummende mørkt. 

– Jenter er ikke trygge her. Når Priya kommer i puberteten, blir det umulig å la henne gå noe sted alene. Jeg kommer til å prøve å følge henne til alt hun skal, sier moren. Hun frykter kidnapping og overgrep.

Det er mange grunner til at jentene ikke kan føle seg trygge. Barneekteskap, trafficking og overgrep er vanlig. Det er utbredt fattigdom og mange av de voksne er arbeidsledige. Arbeidsledighet kan føre til alkohol- og rusmisbruk, som gir et utrygt miljø for barna. Jenter og kvinners svake stilling i samfunnet gjør de ekstra sårbare. 

Image

En jente i nabolaget ble kidnappet på vei til skolen. Da hun ble funnet to dager senere var hun grovt misbrukt, forteller Priyas mor.

Jente ser utover

Plan jobber i området der Priya bor, for at byen skal bli tryggere for jenter. Så den dagen hun må bevege seg bortenfor gaten hun bor i for å være sammen med venner eller for å gå til skolen, er målet at hun skal være trygg.

 

Verdenskart som viser hvor Plan jobber

Plans viktigste oppdrag er å styrke jenters rettigheter. Det gjør vi både langsiktig og gjennom nødhjelp – i over 80 land og 67 300 lokalsamfunn.

Image

Dette gjør vi

Her er noen av tiltakene vi gjennomfører i Delhi, i tett samarbeid med lokale partnere:

 • Vi etablerer «safehouses» i samarbeid med familier i området. Dit kan barn gå om de er redde eller trenger hjelp.
   
 • Teatergrupper for ungdom, der temaet for oppsetningene er jenters rettigheter og rett til å bestemme over egen kropp.
   
 • Kurs til taxisjåfører. Slik at de er mer oppmerksomme på vold og overgrep mot jenter og kan gripe inn om noe skjer.
   
 • Jente- og guttegrupper hvor vi underviser om barns rettigheter og likeverd, samt retten til å bestemme over egen kropp.
   
 • Vi samarbeider med ungdom som selv identifiserer problemer i sitt nærmiljø. Sammen med ungdommen jobber vi for å påvirke lokale myndigheter for å få til endring. For eksempel jobber ungdommen for å få mer lys i gatene, mer patruljerende politi og bedre toalettfasiliteter.

– Mamma sier nei til dem som prøver seg

Det er kort vei til færre rettigheter

Jenters rett til å bestemme over egen kropp