Det er kort vei til færre rettigheter
I en verden full av kriser er det barna, særlig jentene, som betaler den høyeste prisen.
Alle barn er sårbare i kriser, men jenter er spesielt utsatt. Når systemer som skoler og helsevesen kollapser, rammes jenter spesielt hardt. De møter økt risiko for diskriminering, vold og overgrep, og må ofte gi opp verdifull utdanning.
Likestilling i revers
Abortrettigheter forsvinner i USA og Polen. Jenter og kvinner som ønsker å avslutte svangerskapet, må oppsøke farlige undergrunnsklinikker, smugle inn abortpiller eller reise utenlands. I Afghanistan mister jenter retten til skolegang, og hundretusener av ukrainske barn mister barndommen sin og lever på flukt. I Etiopia brukes voldtekt som våpen i krig, og i Sudan risikerer 6,7 millioner kvinner og jenter å bli utsatt for vold og seksuelle overgrep.
Når forskjellene er store, er det vår oppgave å jevne dem ut. I områdene vi jobber, har jenter ofte lavere status enn gutter og opplever derfor diskriminering på ulike måter.
Vårt viktigste oppdrag er å styrke barns rettigheter. Det gjør vi både langsiktig og gjennom nødhjelp. I over 80 land og 67 300 lokalsamfunn.
15 år og trebarnsmor
Niger er det landet i verden med høyest andel barneekteskap. Her blir fire av fem jenter giftet bort mens de fortsatt er barn. Dette skyldes ofte fattigdom, at jenter ikke tillegges samme verdi som gutter, tradisjoner, og et svakt lovverk som ikke beskytter dem. Risikoen øker dramatisk i krig og konflikt.
Atou var bare 11 år da hun ble tvunget til å gifte seg med en mann som var tre ganger så gammel som henne.
Les historien
Diskriminering av jenter forsterkes i krig og konflikt
I kriser blir strukturene og systemene som vanligvis beskytter barn svekket, og diskrimineringen forsterkes. Spesielt i samfunn med dårlig likestilling. Hele 90 millioner jenter bor i konfliktsoner og står overfor økt risiko for kjønnsbasert vold, barneekteskap og tapt skolegang. Jenters stemme blir sjeldnere hørt av humanitære aktører, og de blir ofte ekskludert fra beslutningsprosesser.
MILLIONER PÅ FLUKT: Omtrent 112 millioner mennesker lever på flukt i verden i dag. Rundt halvparten av dem er jenter og kvinner.
I krig og i kriser svekker strukturene og systemene som vanligvis beskytter barn, og som flyktning er man ekstremt utsatt.
Voldtekt som våpen
Voldtekt i krig er et globalt fenomen. I mange av de store, og ofte glemte, krisene i verden er voldtekt utbredt. Overgrepene kan innebære tortur, gjengvoldtekter, voldtekt med gjenstander, kjønnslemlestelse, tvangsgifte og kastrering.
Seksualisert vold rammer begge kjønn, men flest jenter og kvinner. Dessuten er voldtekt i konflikt mest vanlig i land der kvinner fra før er mindre likestilte.
Aida ble voldtatt i fire timer
Tusenvis har blitt voldtatt i forbindelse med konflikten som har herjet nord i Etiopia. 20 år gamle Aida er én av dem. I krig og konflikt er unge jenter og kvinner ekstra utsatt for seksuell vold.
Hva gjør Plan?
Plan jobber for å forbedre lovene som beskytter jenters rettigheter. Vi sørger for at de kjenner rettighetene sine og tør å søke hjelp. Gjennom helsestasjoner tilbyr vi oppfølging og støtte ved behov. Vi samarbeider med lokale ledere for å endre holdninger til jenters verdi i samfunnet. Vi gir hjelp til å rapportere om vold og overgrep, sikrer trygge områder for tenåringsjenter, og gir psykososial støtte til de som har opplevd traumatiske hendelser.
Vi jobber også for at jenter skal få bestemme over egen kropp, at alle barn får en trygg utdanning og at unge kvinner blir økonomisk selvstendige. Det gjør vi blant annet gjennom opplysningsarbeid, holdningsendringer og påvirkningsarbeid. Vi gir kunnskap til jenter, familier og myndigheter om barns rettigheter og likestilling, og jobber for sikre lover som beskytter barn og motvirker diskriminering.
Andre måter å gi på
- Bli fadder: Støtt fadderbarnets lokalsamfunn og barns rettigheter.
- Gi en donasjon: Din støtte går til konkrete tiltak som forbedrer livene til barn og unge.
- Gi akutt nødhjelp: Hjelp barn som er rammet av krig og katastrofer.