
Girls get equal
Hver eneste dag opplever millioner av jenter å bli diskriminert og utsatt for vold og overgrep. I land som Nepal og Niger er barneekteskap og tenåringsgraviditeter vanlig. Med prosjektet «Girls Get Equal» jobber Plan helhetlig for jenters rettigheter, og for å redusere forekomsten av skadelige skikker.

Jenters rettigheter under press
De siste årene har det vært en alvorlig tilbakegang for jenters rettigheter og likestilling i verden. Klimaendringer og naturkatastrofer har ført til mer fattigdom. Familier og jenter tvinges til vanskelige valg. Noen gifter bort døtrene sine for å sikre familiens overlevelse, mens andre ser ingen annen utvei enn å bytte sex mot mat.
Andre eksempler er i Sudan der konflikter fører til økt bruk av voldtekt som våpen, USA der abortreglene strammes inn, og Afghanistan, der jenter nektes utdanning.
For at et samfunn skal utvikle seg, og for å sikre like muligheter for alle, jobber Plan ekstra mye med jenters rettigheter. Ett viktig mål er å minske forekomsten av barneekteskap. Barneekteskap frarøver jenter mulighet for skolegang, utdanning og selvstendighet, og er fysisk risikofylt.
Skole og utdanning
Programmet sikrer at ungdom, spesielt jenter, får tilgang til klimasmart utdanning av høy kvalitet. Dette gir dem kunnskap og ferdigheter til å ta informerte valg. Da blir det lettere å fullføre skolen og stå imot og utsette ekteskap. Programmet jobber også for å få unge mødre tilbake til skolebenken og å tilpasse undervisningen for de som har vært borte lenge.
Om jenter ikke har mulighet for skolegang, gis yrkesopplæring. Da får unge kvinner muligheten til å tjene egne penger, stå på egne ben og bidra med innflytelse i husholdningen.
Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter
Programmet hjelper ungdom, spesielt jenter, med å ta informerte valg om sin seksuelle og reproduktive helse (SRHR). De får opplæring om menstruasjon, prevensjon, om seksualitet og familieplanlegging. Det bidrar til å styrke unge jenters selvbestemmelse og beskytter mot skadelig praksis.
Ungdomsklubber (Champions of change) og unge rollemodeller som deler informasjon, både gutter og jenter, er avgjørende i dette arbeidet. De skaper trygge rom for å diskutere vanskelige temaer, og de fanger opp utsatte jenter.
Øke familiers inntekt
Ved å økonomisk styrke husholdningene til ungdom, har programmet som mål å redusere økonomiske press som kan føre til barneekteskap og tidlige, uønskede graviditeter.
Robuste husholdninger skapes ved å la familiemedlemmer bli med i grupper der de lærer å låne, spare og investere penger. Det kan også gjøres ved å legge til rette for yrkesaktivitet innenfor jordbruk, dyrehold eller annet.
Ungdomsengasjement
Det er viktig for Plan å samarbeide med sivilsamfunnet for å skape et miljø der unge jenters meninger og rettigheter blir verdsatt og respektert. Da er det lettere å kunne påvirke og ta beslutninger om saker som angår dem. Dette hjelper dem med å realisere sine rettigheter og bidra til utvikling i lokalsamfunnet.
Plan jobber tett med ungdommene selv, familiene, skolen og lokale myndigheter.