Portrett av en ung jente, Deborah, foran en vegg i Malawi.

Girls Get Equal

Millioner av jenter opplever daglig diskriminering, vold og overgrep. Gjennom prosjektet «Girls Get Equal» jobber Plan med å styrke jenters rettigheter og bekjempe skadelige skikker.

De siste årene har vi sett en alvorlig tilbakegang for likestilling og jenters rettigheter. Krig, klimaendringer og økt fattigdom tvinger familier til desperate valg – som barneekteskap eller at unge jenter bytter sex mot mat. I land som Nepal og Niger er tenåringsgraviditeter og kjønnsbasert vold utbredt, og voldtekt brukes ofte som våpen i konfliktområder.

Ikon: Pil.

Hva er Girls Get Equal?

  • GGE er et program som skal styrke jenter og deres rettigheter.
  • Målet er å redusere forekomsten av skadelige skikker som tvangs- og barneekteskap.
  • Målgruppen er jenter i alderen 10-19 år.
  • Programmet finansieres av Norad og private givere.
  • Et utvalg utsatte land er med i prosjektet. I perioden 2025-2030 er det: Etiopia, Mosambik, Malawi, Bangladesh, Nepal, Niger og Tanzania. Tidligere har også Uganda vært med.
  • Programmet bidrar til FNs bærekraftsmål om å avskaffe skadelige skikker innen 2030 og fremme likestilling mellom kjønnene.
  • Det bygger jenters motstandskraft mot klimaendringer og miljøkatastrofer med klimautdanning, responsplaner og forebygging.
  • Programmet støtter utvikling som ledes lokalt. Man prøver å flytte makt, særlig penger, til lokale partnere og organisasjoner, både formelle og uformelle. Målet er at folk i lokalsamfunnene selv skal kunne bestemme hva som er viktigst for dem, og ta egne valg.
Tegnet ikon for deltakelse og lederskap
Jente, aktivist går mellom hus i Nepal
TRADISJON: I Nepal blir jenter oppfordret til å slutte på skolen og heller gifte seg. Det vil Rahimat (18) gjøre noe med. Hun er med i GGE og går fra dør til dør for å snakke med familier.

Styrker jentene, og samfunnet

Vi jobber med å styrke jenters rettigheter. Det er viktig for at et samfunn skal utvikle seg og for å sikre like muligheter for alle. Vi forsøker å bygge motstandskraft mot utfordringer som kan sette jenters rettigheter under press. Som for eksempel å tilpasse seg et liv med klimakriser.

Ett viktig mål er å minske forekomsten av barneekteskap. Barneekteskap frarøver jenter mulighet for skolegang, utdanning og selvstendighet. I tillegg er det fysisk risikofylt.

Å bekjempe all diskriminering av kvinner og jenter er en grunnleggende menneskerett – og nøkkelen til en bærekraftig fremtid.

Jente, Doreen, lager og selger små pannekaker
SELGER: Doreen (19) fra Uganda lager og selger små pannekaker og forskjellige grønnsaker. Hun er med i en låne- og sparegruppe som øker hennes totale inntekt. Nå er hun økonomisk selvstendig.
Illustrasjon av theory of change
Ikon: Pil.

Slik jobber vi

Skole og utdanning

Programmet sikrer at barn og ungdom får tilgang til kvalitetsutdanning. Vi jobber med å styrke både lærernes og ungdommenes kunnskap om blant annet likestilling, klima og pedagogikk. Dette gir ungdom kunnskap og ferdigheter til å ta informerte valg. Da blir det lettere for jenter å fullføre skolen og stå imot og utsette ekteskap. Programmet jobber også for å få unge mødre tilbake til skolebenken og med å tilpasse undervisningen for de som har vært lenge borte. Målet er å holde jenter på skolebenken så lenge som mulig.

Om jenter ikke har mulighet for skolegang, får de tilbud om yrkesopplæring. Ved å ha muligheten til å tjene egne penger, kan jenter lettere stå på egne ben og bidra med innflytelse i husholdningen.

Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter

Programmet lærer ungdom, spesielt jenter, om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR). De får opplæring om menstruasjon, prevensjon, seksualitet og familieplanlegging. De får også trygge helsetjenester tilpasset egne behov. Dette bidrar til å styrke unge jenters rett til å bestemme over sin egen kropp og unngå uønsket graviditet.

Ungdomsklubber (Champions of Change) og unge rollemodeller er avgjørende i dette arbeidet. De skaper trygge rom for å diskutere vanskelige temaer. De fanger også opp utsatte jenter som har droppet ut av skolen eller allerede er gift og/eller gravid. Gjennom ungdomsklubber får unge også opplæring i hvordan de kan utføre påvirkningsarbeid.

Øke familiers inntekt

Unge mennesker og familier med lav inntekt trenger fremtidsrettede, grønne jobber innen jordbruk og markedsøkonomi. Økt inntekt styrker motstandskraft mot klimaendringer og annen usikkerhet. Faktorer som ellers kan føre til barneekteskap og brudd på jenters rettigheter.

Vi tilbyr markedsrettet opplæring, tilgang til finansielle tjenester, koblinger til privat sektor og kunnskap om likestilling og rettigheter. Dette gir verktøyene som trengs for å lykkes med å øke inntekten sin.

Ungdomsengasjement

Det er viktig for oss å samarbeide med lokalsamfunnet for å skape et miljø der unge jenters meninger og rettigheter blir verdsatt og respektert. Da er det lettere å kunne påvirke og ta beslutninger om saker som angår dem. 

Vi jobber tett med ungdommene gjennom ungdomsklubber. Ungdom er viktige forbilder og har mye påvirkning på andre ungdom. Plan er dessuten tett på familier, skoler og lokale myndigheter.

Unge gutter stopper barneekteskap

Malawi er ett av verdens minst utviklede land. Det er mye fattigdom og forekomsten av kjønnsbasert vold og barneekteskap er svært høy. I Champions of Change-klubber lærer gutter og unge menn om kjønn og likestilling, seksuell og reproduktiv helse og viktigheten av utdanning for alle.

Denne gjengen med gutter har stoppet og forhindret mange barneekteskap i landsbyen sin.

Mer om Champions of Change i Malawi

Ikon: Pil.

Resultater av GGE-programmet

I den første perioden med GGE har Plan hjulpet 311 000 barn, hvorav 51 prosent er jenter. Dette er noe av det vi har oppnådd:

  • Antall elever som sluttet før fullført ungdomsskole, har gått ned. Fra 8 av 100 til 3 av 100.
  • 13 200 barn har fått hjelp til å komme tilbake til skolebenken. Vanligvis etter ekteskap og graviditet.
  • 121 000 ungdommer har fått informasjon om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR).
  • 2 600 lærere har fått opplæring i SRHR.
  • Nesten 15 000 unge har fått yrkesopplæring og 83 prosent av dem fikk jobb.
  • 17 300 personer har fått tilgang til investeringskapital.
  • Blant guttene som deltar i programmet, har støtten til jenters rett til utdanning og utsatt ekteskap økt betydelig.
  • 380 lokale beskyttelsesmekanismer for barn har mottatt støtte.
  • 170 sivilsamfunnsorganisasjoner er styrket for å fremme utvikling og endring.