Plan er bekymret for jentene på jordskjelvrammede Haiti

Dødstallene fortsetter å stige på Haiti, og tusenvis av mennesker er skadd og har mistet hjemmene sine. Plan frykter den forverrede situasjonen i landet, spesielt for jenter og unge kvinner.

Kvinner og barn på jordskjelvrammede Haiti.

Foto: Ralph Tedy Erol / REUTERS

– Vi er svært bekymret for hvilke konsekvenser dette jordskjelvet vil ha for landet og befolkningen. Det er fortsatt uoversiktlig og omfanget av krisen er uklar, men mange frykter at jordskjelvet vil ha store, negative konsekvenser. Vi er spesielt bekymret for jenter og unge kvinner som ofte blir mer utsatt for vold og overgrep i krisetider, sier Eulalia Scutt, fungerende landsjef for Plan International i Haiti.

Ingen fadderbarn skadet

Jordskjelvet som rammet den sørlige delen av Haiti lørdag 14. August, hadde en styrke på 7.2. Selv om jordskjelvet føltes over hele landet, rapporteres det om at alle Plans fadderbarn er trygge. Plan er imidlertid veldig bekymret for barna i de berørte områdene.

Hus og bygninger i store deler av Grande-Anse, Nippes og Sud er ødelagt, og sykehusene er overfylt. Dødstallene nærmer seg 2.000 mennesker, ifølge Reuters.

Redningsarbeidere jobber på spreng for å grave frem overlevede, men uvær og tropisk storm i etterkant av skjelvet har gjort situasjonen enda vanskeligere.

– Denne katastrofen kommer på et vanskelig tidspunkt da Haiti er i en skjør politisk situasjon, helsetjenester er på randen av kollaps på grunn av COVID-19 og deler av befolkningen lider av sult, som følge av stigende matpriser, sier Scutt.

Hva gjør Plan?

Plan har for øyeblikket ingen programmer i de rammede områdene, men har vi erfaring med å jobbe der etter orkanen Matthew i 2016, og arbeider med å vurdere behovene i områdene som er hardest rammet.

Plan Haiti har satt flere ansatte i beredskap for å bistå teamene på bakken. Gjengvold og skred gjør det midlertidig vanskelig å komme frem til de rammede områdene.

– Haiti er et av de fattigste landene i Amerika. Det er en grense for hva et samfunn kan tåle, og derfor er det spesielt viktig at traumatiserte barn får oppfølging. Plan International har jobbet i Haiti siden 1973. Vi har ytterligere forsterket vårt standby kriseteam i Haiti nå, og overvåker situasjonen i forhold til de humanitære behovene, sier Scutt.