Krigen i Gaza rammer en sivilbefolkning som ikke har noe sted å gjemme seg.

Krigen i Gaza

 Befolkningen i Gaza har akutt behov for humanitær hjelp. Nesten hele befolkningen står i fare for å sulte. Vi står klare med nødhjelp når grensene åpner.

Siden oktober 2023 har Israel ført en brutal krig i Gaza som har påført sivilbefolkningen store lidelser. Vi har levert mat, vann og førstehjelpsutstyr til sivile siden krigen brøt ut. Helt siden starten har det vært strenge begrensninger på hvor mye hjelp som har fått komme inn, men hjelpen har kommet frem. De siste månedene har imidlertid grensene vært nesten helt stengt. Situasjonen er desperat og behovet for mat er kritisk for nesten hele befolkningen i Gaza.

Vi har flere lastebiler med hjelp stående klare som ikke får komme inn. Den dagen grensene åpner igjen vil hjelpen bli sendt inn så raskt som mulig.

Sist oppdatert: 07.07.2025

Hva skjer med nødhjelpen?

Det tidligere FN-ledede nødhjelpsdistribusjon er erstattet av en militærkontrollert ordning kalt Gaza Humanitarian Foundation, som består av blant annet tidligere amerikanske soldater. Istedenfor å ha mange områder der sivile kan hente nødhjelp under trygge omgivelser, er det nå kun fire militærkontrollerte distribusjonssteder. Dette tvinger to millioner palestinere inn i overfylte, militariserte soner hvor de daglig utsettes for skyting og massedrap mens de forsøker å få tak i mat.

"I dag dro jeg til det amerikanske nødhjelpssenteret for å få tak i litt mat, så vi kunne spise. Da klokka ble 10, begynte folk å løpe som ville. Vi måtte løpe langt over myk sand, og underveis ble vi slått og dyttet."

– Hassan (29), Khan Younis, Gaza

Vi krever at det livsfarlige distribusjonssystemet stanses, og at FN får gjenopprette trygg og koordinert nødhjelp slik at vi og andre humanitære aktører kan hjelpe de som trenger det mest.

Vi samarbeider med lokale organisasjoner inne i Gaza som jobber med å beskytte barn og gi dem trygge steder å være i en utrygg hverdag, og tilbyr varme måltider når det er mulig. Samtidig forbereder vi oss for den dagen grensene åpnes for mer nødhjelp. Behovene kommer til å være enorme i lang tid fremover, og vi står klare til å bidra.

Midlene våre brukes også til å hjelpe de som har blitt fordrevet på Vestbredden og til flyktningeleirer i nabolandene rundt.

Ikon: Pil.
Situasjonen nå

  • Over 57 000 mennesker er drept. Mer enn 17 000 av disse er barn.
  •  Rundt 135 000 mennesker er såret.
  • Nesten hele befolkningen er drevet på flukt.
  • 92 prosent av alle boligbygg er skadet eller ødelagt. 
  • Nesten hele befolkningen på 2,1 millioner kommer til å lide eller lider allerede av akutt matmangel eller sult.

Kilde: OCHA (02.07.25)

Kvinne og to barn med hygienesett de har fått av Plan.

Våre krav

  • Umiddelbar og vedvarende våpenhvile.
  • Full humanitær tilgang i stor skala.
  • Frigivelse av alle gisler og vilkårlig fengslede.
  • Slutt på den utbredte straffefriheten som muliggjør disse grusomhetene og fratar palestinere deres grunnleggende verdighet.
Jente med rosa hettegenser står foran telt og ser mot kamera

Barn er alltid uskyldige ofre i krig

– De knuser drømmene våre og ødelegger søvnen vår med bomber, sier 11 år gamle Elin.

Hun bor i et telt i en flyktningeleir nord i Gaza sammen med familien sin. Hjemmet deres i Gaza by har blitt ødelagt. 

Familien hennes har mistet alt de eier og er avhengige av hjelp for å overleve.

– Ingen ord kan beskrive det grusomme jeg og barna i Gaza opplever, sier Elin.

Hjelpearbeider gir mat til barn i Gaza

Dette trenger barna i Gaza nå:

  • Mat og rent vann: For å stoppe sult og sykdom. Nesten hele befolkningen mangler mat og tilgang på rent drikkevann.
  • Helsehjelp: Som medisiner, medisinsk utstyr og behandling. Sykehusene og helsesystemet er i kritisk tilstand. 135 000 mennesker er såret. 
  • Husly: Nesten alle bolibygg er ødelagt og befolkningen er på flukt uten et hjem å vende tilbake til. Mange bor i provisoriske telt på grunn av gjentatte fordrivelser og bombing. 
  • Trygghet og sikkerhet: Tusenvis av barn har blitt foreldreløse og har ingen voksne til å beskytte seg. 
  • Psykososial støtte: For å bearbeide traumer. Over en million barn trenger psykologisk hjelp.
  • Hygieneartikler: For å sikre god helse og unngå sykdommer.

Kilde: OCHA

Pil som peker nedover

Nødhjelp venter på grensen

Intesivert bombing, tvangsforflyttelse av sivile og blokkering av nødhjelpsforsyninger har ført til at palestinere opplever den mest alvorlige humanitære situasjonen siden oktober 2023, ifølge OCHA.  

Vi har kapasitet til å trappe opp vår nødhjelpsrepons i 2025. Dette innebære utdeling av matvarer, rent drikkevann, hygienepakker, klær, kontantoverføringer og gi barn tilgang til barnevennlige områder hvor de kan leke, lære, bearbeide traumer og få psykososial støtte.

Bombede bygg i Gaza og person som går langs veien

Bakgrunn for konflikten

Den 7. oktober 2023 satte Hamas i gang det største militære angrepet mot Israel på flere tiår. Angrepet ble raskt gjengjeldt av motparten. Bakgrunnen for konflikten går langt tilbake i tid og er svært kompleks. Siden konflikten blusset opp i 2023, har det vært brutale kamper hvor hundretusener av sivile lider. Situasjonen er ekstremt brutal. Israelske myndigheter bruker sult som våpen i krigføringen, blokkerer nødhjelp i lengre perioder og har angrepet og drept hjelpe- og helsearbeidere. Dette har gjort det nærmest umulig å transportere inn mat og helsehjelp.

Krigen sprer seg i Midtøsten

Vold og drap av palestinere på Vestbredden har også økt kraftig siden 2023. Flere hundre palestinere er drept av israelske styrker og israelske bosettere, ifølge rapporter fra Amnesty International. Israel har angrepet flere land i regionen, blant annet Libanon. Situasjonen både der og andre steder i Midtøsten er kritisk, og behovet for nødhjelp er akutt.

Sult som våpen

I Gaza står hele befolkningen overfor alvorlig matmangel, og mange er på randen av hungersnød.

– Jeg bruker all tiden min bare på å få tak i en brødbit til barna mine, sier syvbarnsmoren Suhad (37), som bor nord i Gaza.

– Alt er en kamp, sier Suhad.

Les mer om sultkrisen

Ikon: Pil.

Dette har vi fått til

I tillegg til nødhjelp i Gaza jobber vi bredt i regionen.

  • Vi har levert nødhjelp til internt fordrevne i Libanon siden oktober 2023 og fortsetter å jobbe på spreng for å støtte befolkningen. Hjelpen inkluderer distribusjon av matvarer, tepper, madrasser, kjøkkensett, hygienepakker og babysett til de mest sårbare.
  • I samarbeid med Plan Jordan og Plan Egypt har vi nådd 117 766 personer med blant livreddende varer og tiltak for å bedre psykiske helse og psykososial støtte. 

Ikon: Strek

Hva gjør Plan?

Plan jobber på spreng for å få nødhjelp inn i Gaza til tross for de store utfordringene. 

  • Vi leverer mat, vann, tepper, telt, varme klær, hygieneartikler og førstehjelpsutstyr.
  • Vi gir psykososial støtte til barn og familier.
  • Vi gir kontantstøtte slik at folk selv kan kjøpe det de trenger mest for å overleve (multiporpose cash assistance). 
  • I samarbeid med lokale partnere driver vi folkekjøkken som lager varme måltider og deler ut matkasser. 

Plan driver utstrakt humanitært arbeid i Midtøsten. I tillegg til å levere livreddende nødhjelp til sivilbefolkningen i Gaza gjennom våre landkontorer i Egypt og Jordan, støtter vi internt fordrevne i Libanon og palestinske flyktninger i Jordan. 

Vi gjør alt vi kan for å få inn så mye nødhjelp som mulig, og står klare til å bidra med mer når det er mulig.

Hjelp barna i Gaza

Bidra til å beskytte barn som er rammet av krig og katastrofer, og til å gi livreddende nødhjelp.

Gi nå