Prisveksten truer familien

Forestill deg at du har en datter som sjarmerer alle hun treffer, men mangelen på mat gjør henne syk. Hun går stadig ned i vekt, men du har ikke råd til nok mat eller medisiner når hun trenger det. Det er hverdagen til Ouleye og moren hennes, Oumou. 

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet

Det er skyhøye matvarepriser over hele verden – også i Senegal, der Ouleye (7) vokser opp. Når man ikke har så mye fra før blir prisveksten en stor belastning for familien.

– Alt har blitt så dyrt og vi har ikke råd til det vi trenger lenger, sier moren Oumou.

Ouleye bor sammen med moren og to småsøsken i en landsby i Senegal. Faren har reist for å jobbe som fisker. Farmoren og en grandonkel bor sammen med dem.

– Selv om pappa er borte i lange perioder greier vi oss, sier tapre Ouleye.

Ouleye er en humørfylt og energisk jente.

Ikke råd til det de trenger

Ouleye er underernært. Derfor er det spesielt viktig at hun får i seg næring når hun er syk. Før var det rimelig å kjøpe seg næringsrik småmat.

– Jeg husker en gang jeg var syk og måtte til legen. Da kjøpte mamma en banan til meg etterpå, sier Ouleye.

Nå er det utelukket. De høye matvareprisene gjør at familien hele tiden må snu på krona. På grunn av de økte kostnadene er det vanskelig å dekke de grunnleggende utgiftene. Familien mangler mat.

– Livet er hardt. Alt har blitt dyrt og vi har ikke råd til det vi trenger. Noen ganger er det tomt for rasjonene av ris og olje, og jeg kan ikke gjøre noe med det. Da må jeg låne penger og jobbe hardt for å betale dem tilbake, sier moren.

Remote video URL

Gjelden blir større

Familiens er i større grad enn tidligere avhengig av byttehandel med naboer og slektninger. De gangene de har akutt behov for kontanter, som når de trenger legetilsyn, må de låne penger.

– Når Ouleye blir syk, blir jeg desperat hvis jeg ikke har penger. På sykehuset vil de ikke behandle barna som ikke har råd til medisinene, sier moren.

Hverdagen er tøff for familien fra Senegal.

Drømmen om et bedre liv

Moren Oumou jobber litt på en fabrikk, men tjener lite. Det hun frykter mest av alt er at barna ikke får tilgang til mat, skole og helsetjenester.

 – Min store drøm er å se livene våre bli bedre. At vi kan leve friske og rike liv. Og at barna mine lykkes, sier hun.

Ouleye er fortsatt for liten til å bekymre seg for fremtiden. For henne handler det mer om hva hun skal bli når hun blir stor.

 – Når jeg blir stor håper jeg at jeg kan bli lærer, fordi de gjør en fantastisk jobb, sier hun.

Dette gjør Plan

Plan jobber for å støtte familier som Ouleyes. Vi jobber blant annet for at alle barn skal gå på skolen. I tillegg er målet at alle familier i dette området skal få gratis tilgang til helsehjelp. Da kan det hende at moren Oumou får den hjelpen hun trenger så hun kan fortsette å ta vare på de minste i familien. Målet er å gi gode, gratis helsetjenester til alle. Plan har allerede bidratt til at det finnes gratis helsestasjoner i området.

Les mer om hvordan Plan jobber for å hjelpe og hvordan vi samarbeider med familiene for å formidle deres historier.

Bli fadder

Vi er inne i barnas høytid, og det å bry seg om andre er den fineste tradisjonen vi har. Ønsker du å bidra til å gjøre verden bedre for barn?