Et stille rop om hjelp

Hjelp oss sikre mat, vann og beskyttelse til barn som er rammet av sultkatastrofen.

Gi en gave

Støtt Plans arbeid
Velg ønsket beløp
Velg ønsket beløp

På Afrikas Horn, i landene Etiopia, Kenya og Somalia, står mer enn 13 millioner mennesker i fare for å dø av sult. Ekstrem tørke, pandemi og krig gjør situasjonen mye verre, men det er sjelden overskriften i media. Dette er et stille rop om hjelp.

Mens overskriftene handler om krigen i Ukraina, kjemper millioner av mennesker verden over på grunn av akutt vann- og matmangel.

Eksisterende konflikter, ekstrem tørke og to år med pandemi har ført til høy arbeidsledighet, økonomisk ustabilitet og høye matvarepriser globalt. Ukraina-krisen og forsinkelsene i kornproduksjon og forsyningskjeder forverrer en allerede katastrofal situasjon.

Globalt står 45 millioner mennesker i fare for å sulte i hjel.

Allerede i 2020 var 22 prosent av alle barn under fem år i verden kronisk underernært, og led av veksthemming. Nå er situasjonen mye verre. I Somalia alene lider 1.4 millioner barn av underernæring. Mange barn overlever nå på ett måltid om dagen, noen ganger mindre. Klasserom står tomme fordi barna er for sultne til å gå på skolen.

Ekstrem tørke i Etiopia, Kenya og Somalia har tvunget hundretusener på flukt fra hjemmene sine i søken etter mat og vann.

Nå beveger situasjonen seg i retning av hungersnød.

Les også: Najma (11) ble tvunget til å forlate hjemmet sitt på grunn av tørken.

Jenter har det verst

Hele 70 prosent av dem som sulter er jenter og kvinner. Det er ofte de som spiser sist og minst.

Jenter blir giftet bort fordi familien ikke har penger til å ta vare på dem. Svært mange rapporterer om seksuelle overgrep og trakassering i forbindelse med vannhenting og matutdeling. Jenter blir også tvunget til prostitusjon for å skaffe penger til å overleve.

Matmangel kan ha store konsekvenser for jenters utdanning. I mange land er det fra før mindre sannsynlig at jenter går på skolen enn gutter. Jenter må ta på seg huslige oppgaver, som å lete etter vann og ta seg av søsknene sine. Dette gjør at foreldrene kan jobbe eller skaffe mat.

For jenter som er i puberteten, har mensen, eller kanskje er gravide, har sult store konsekvenser. Det fører til helseskader både for dem selv, for barnet i magen og for fremtidige generasjoner.

Det er ingen tid å minste. Handler vi ikke nå vil millioner av mennesker miste livet. Vår viktigste oppgave er å sikre at folk har mat, vann og annen livsviktig hjelp.

Les også: Nasra går 50 kilometer hver dag for å hente vann.

Dette gjør Plan

Plan International er tilstede i de sultrammede landene på Afrikas Horn: Etiopia, Kenya og Somalia. Vi samarbeider med Verdens matvareprogram (WFP) og har økt innsatsen vår for matsikkerhet.  

Dette gjør vi:

  • Deler ut mat til familier.
  • Tilpasser og utvider skolematprogrammer.
  • Deler ut vann og tabletter for å rense vannet.
  • Gir ernæringsråd og deler ut såfrø, slik at lokale bønder kan oppskalere matproduksjonen.
  • Sikrer beskyttelse av barn. Særlig jenter, som har økt risiko for å bli utsatt for vold, overgrep og trakassering på vei til, og under utdeling av mat og vann.
  • Hjelper familier med mat til husdyrene sine, som kuer og geiter, slik at de ikke dør.

Vi trenger din hjelp for å nå enda flere.

Gi en gave

Støtt Plans arbeid
Velg ønsket beløp
Velg ønsket beløp