Når barn må være voksne

Sentiya (5) og lillebror skulle ha gått i barnehagen. I stedet er de med mamma på jobb i åkeren hver dag.

Klokken bikker seks i Rwanda og i landsbyen hvor Sentiya bor har folk så vidt tatt fatt på morgenrutinen. Men det lukter ikke nytraktet kaffe eller frokost, og lyden av rennende vann eller naboens radio er fraværende.

Sentiya og familien vasker seg i en balje og koster utenfor det lille leirhuset, frokost har de ikke. Det eneste måltidet de spiser er middag. Fattigdom er roten til mange av utfordringene hun vil stå overfor i livet.

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet

Egentlig skulle Sentiya gått i barnehagen, men det finnes ingen i nærheten av der hun bor. Derfor er både hun og lillebror på tre år er med moren Consolee på jobb i åkeren hver dag. Mens Consolee jobber, passer Sentiya på lillebror.

Jenter i Rwanda må ofte ta på seg voksne oppgaver og roller veldig tidlig. De passer småsøsken, lager mat og rydder. Og om skolen er langt unna eller familien har dårlig råd er det guttenes utdannelse som prioriteres. 

Selv om det er skoleplikt i Rwanda og 95 prosent av barna starter gratis på skolen, er det bare 22 prosent som fullfører ungdomskolen. Ofte blir skoleuniformene eller transporten for dyr, barna må hjelpe til hjemme, det er lærermangel eller det finnes ikke toaletter med rent vann, som er spesielt viktig når jentene kommer i puberteten.

Neste år skal Sentiya egentlig starte på skolen, men det er alt for langt å gå for en liten jente som bare spiser et måltid om dagen. Så familien ønsker seg en sykkel, for å gjøre transporten enklere. Men en sykkel er dyr, og kjennes uoppnåelig.

– Datteren min elsker å leke, spille fotball og utforske nye ting. Min drøm for henne er at hun skal få gå på skolen, at hun vokser opp til å bli et godt menneske, en bra kvinne og en viktig person i landsbyen vår. Hun er veldig god med mennesker, så kanskje hun kan bli lege eller sykepleier?, sier pappa Emmanuel.

Du kan gjøre en forskjell

Plan har akkurat begynt å arbeide i landsbyen til Sentiya og har som mål å gi flere barn muligheten til å drømme stort. Vi bistår med å dekke primære behov som mat, klær og et trygt sted å bo, og vi innrullerer barn i fadderordningen vår. 

Plan samarbeider også med lokale barn og unge om holdningsarbeid for å kunne spre kunnskap om likestilling og jenters rettigheter. Dette arbeidet er en del av en større nasjonal kampanje i Rwanda. 

Planfaddere gjør at vi klarer å gi Sentiya og andre barn flere muligheter i livet, og med litt ekstra innsats kan vi nå ut til flere.

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet