Beskytt jenter – bli fastgiver

De fleste tenker at verden går i riktig retning, men mange steder går utviklingen feil vei – spesielt for jenter.

Støtt Plans arbeid
Velg ønsket beløp
Velg ønsket beløp

– Jeg vil ikke at andre skal oppleve det samme som meg


Riya bor i en fattig landsby i Kurigram-distriktet nord i Bangladesh, der flertallet av jentene på hennes alder blir giftet bort. 

Riya ble giftet bort som 14-åring. To år senere fronter Rita kampen mot barneekteskap i lokalsamfunnet sitt. Hun er rak i ryggen og har satt seg et mål: Å sørge for at jentene i landsbyen hun bor i ikke blir giftet bort.

Image

Like etter at Riya ble 14 år kom det en mann på døra som ville gifte seg med henne. Han var aggressiv og truet familien, samtidig som han kunne tilby dem penger. Riya ble giftet bort mot sin vilje, men etter fem måneder klarte hun ikke mer. Hun flyttet hjem igjen og bestemte seg for å ta opp kampen mot barneekteskap.

Image

– Jeg var ikke klar. Jeg hadde drømmer og ville fortsette på skolen. Isteden måtte jeg bo sammen med en mann som var slem og ruset seg, sier Riya.

Lærer opp andre aktivister

Med midler fra TV-aksjonen driver Plan «Barn, ikke brud»- prosjektet i Kurigram og i landsbyen der Riya og familien bor. Prosjektet hjelper både barna og foreldre med tiltak som skal gi familiene bedre økonomi og barna mulighet til å fortsette på skolen. Ett av disse tiltakene er å gi opplæring til unge jenter og familiene deres om de negative konsekvensene av barneekteskap.
​​​

Remote video URL

Image

– Etter at jeg flyttet hjem igjen spurte Plan meg om jeg var villig til å lære opp andre, ettersom jeg selv ble giftet bort som barn og kjenner konsekvensene godt. Det føles verdifullt å bidra til å påvirke andre med min historie, sier hun

Image
– Jeg håper og tror at jentene her vil få en god fremtid

Nå driver Riya et undervisningsopplegg med tre grupper på 20 jenter hver, der de snakker om barneekteskap, kjønnsroller og likestilling, i tillegg til praktiske spørsmål som menstruasjon. Alle som deltar oppfordres til å dele og uttrykke seg og får større selvtillit og selvrespekt. Sammen påvirker de familiemedlemmer og ledere i lokalsamfunnet til å jobbe mot barneekteskap. Når hun får høre om noen som står i fare for å bli giftet bort, snakker hun med foreldrene deres og forteller sin historie.

– Jeg kommer til å fortelle familiene deres hvorfor det er viktig at de ikke gifter dem bort, sier Riya. 

Image

– Hvis noen truer meg i fremtiden, kan jeg utfordre dem. Hvor står det skrevet at jenter bare skal gjøre husarbeid?

12 millioner jenter 

  • Hvert tredje sekund blir en jente giftet bort. Det betyr at i løpet av ett år har 12 millioner jenter blitt frarøvet barndommen sin. 
  • Årsakene til barneekteskap varierer fra land til land. Ofte er det en konsekvens av fattigdom, at jenter ikke tillegges lik verdi som gutter, tradisjoner og svakt lovverk som ikke beskytter jenter. 
  • Barneekteskap rammer flest jenter i Sør-Asia og i Afrika sør for Sahara, men det skjer også mange andre steder i verden. 
  •  Barneekteskap handler ikke om at foreldre ikke vil barna sine vel. Det handler ofte om noe så grunnleggende som å overleve. For gifter de bort datteren sin, har de én munn mindre å mette og hun er forventet å bli tatt vare på.

Les mer om barneekteskap her.

– Mamma sier nei til dem som prøver seg

Støtt kampen mot barneekteskap!

Det er kort vei til færre rettigheter