Støtt arbeidet vårt for jenters rettigheter

De fleste tenker at verden går i riktig retning, men mange steder går utviklingen feil vei – spesielt for jenter.

Velg ønsket beløp
Velg ønsket beløp

15 år og trebarnsmor

– Jeg sa ikke nei, for den gangen visste jeg ikke hva et ekteskap betydde, sier Atou.

Hun var bare 11 år da hun ble tvunget til å gifte seg med en mann som var tre ganger så gammel som henne. 

– Jeg gråt da jeg måtte dra fra brødrene mine som jeg er så glad i og som jeg pleide å leke med, sier Atou.

Niger er det landet i verden med høyest andel barneekteskap. Her blir fire av fem jenter giftet bort mens de fortsatt er barn. I krig og konflikt øker risikoen.   

Jenter i Niger
Jenter på skolen i Diffa-regionen i Niger – et område hvor Plan jobber.

Flyktet fra terror

I oppveksten var det bestemoren til Atou som tok seg av henne. Hun var opptatt av at barnebarnet skulle gå på skolen. Atou startet på en lokal skole og trivdes godt der, men da bestemoren hennes døde ble hun sendt tilbake til foreldrene sine i Nigeria. Like etter at hun hadde kommet dit, intensiverte konflikten i Lake Chad regionen seg kraftig. Familien til Atou ble nødt til å flykte.
 

Atou er ikke hennes ekte navn. Av hensyn til hennes og familiens sikkerhet er hun anonymisert.

Atou og familien måtte flykte fra Nigeria til Niger på grunn av gjentatte terrorangrep. På plass i den nye byen, kunne en tilsynelatende trygg hverdag begynne. Men etter kun ett år, snudde det.  

– En kveld sa pappa at jeg skulle gifte meg. Jeg hadde bare møtt mannen to ganger før. Jeg visste ikke hva som ventet meg, sier Atou.

Illustrasjonsbilde

Et voldelig ekteskap

Ekteskapet tok en ny vond vending da det viste seg at ektemannen var voldelig og heller ikke ga henne nok mat. Da måtte svigermoren hennes hjelpe til. Men da Atou kort tid etter ble gravid med sitt første barn ble situasjonen enda verre.

– Han kastet både meg og barnet ut av huset, sier Atou.

Mor og barn
Atou med sitt yngste barn på fanget.

De to svigerfamiliene diskutere og ble enige om at Atou skulle fortsette å bo sammen med ektemannen, tross alt som hadde skjedd.

– Etter et par måneder ble jeg gravid med mitt andre barn, og jeg ble kastet ut igjen, sier Atou.

Atou på 15 år med sine tre barn
Atou (15) med sine tre barn.

Fikk komme hjem til familien

Men familiene fortsatte å presse på for å finne en løsning sånn at Atou og barna kunne bo hos ektemannen. Det var ikke før hun ble gravid for tredje gang at hun unnslapp mishandlingen og kunne flytte ut.

– Da det samme skjedde enda en gang, bestemte pappa at jeg og barna mine skulle få komme hjem, sier Atou.

Atou og barna er nå i sikkerhet fra mannens voldelige angrep. Gjennom et av Plans programmer har familien fått nødvendig støtte til mat og helsehjelp sånn at de kan leve trygge liv.

Det er kort vei til færre rettigheter!

Derfor banker vi på dører for å høre hvorfor datteren har sluttet å gå på skolen. Vi sørger for at helsestasjoner vet hvordan de skal ta imot voldtektsofre, og at informasjon om rettigheter og prevensjon er på plass. Vi jobber med familier og lokale ledere for å endre synet på jenters verdi, og motvirke kjønnslemlestelse og barneekteskap. Vi påvirker politikk på lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå for å sikre at det finnes et solid lovverk som beskytter barn. Vi jobber med lokalsamfunn og lokale frivillige for å styrke beredskapen og deres evne til å takle kriser.

Hvorfor er det kort vei til færre rettigheter? 

Verdenskart som viser hvor Plan jobber

Plans viktigste oppdrag er å styrke jenters rettigheter. Det gjør vi både langsiktig og gjennom nødhjelp – i over 80 land og 67 300 lokalsamfunn. 

– Jeg vil ikke gå ut alene på kvelden

Jenters rett til å bestemme over egen kropp

Det er kort vei til færre rettigheter