Tid til å være barn

På bygda i Laos er det jentenes oppgave å hente vann. Juam (13) vil heller gjøre lekser og leke med vennene sine.

Juma fra Laos henter vann til familien.

– Å hente vann ødelegger dagen min. Jeg henter mellom 6 og 10 par med bøtter hver dag, sier Juam, som tilhører Khmu-folket, en etnisk minoritet i landet.

13-åringen har bodd hos besteforeldrene sine i en landsby i Houn-distriktet siden foreldrene ble skilt for et par år siden. Hun og lillesøsteren hjelper til med husarbeidet så mye de kan både før og etter skolen. Juams viktigste oppgave er å hente vann fra en brønn som er i ferd med å tørke ut.

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet

Vannmangel

I 2010 bygget myndighetene brønnen til landsbyen som huser om lag 1200 mennesker, men tørke de siste årene har gjort at de bare har nok vann i regntiden. Mellom januar og juni er det tørke, og bare vann nok til 10-20 prosent av befolkningen i landsbyen.

Så mens regntiden gir Juam mindre tid til å være barn, byr tørketiden på utrygghet.

– Det er lettere for gutter og menn, de trenger ikke bekymre seg så mye for privatliv. De kan gå på do i buskene, men jeg trenger privatliv og trygghet når jeg vasker meg eller bruker latrinen som trenger vann, sier Juam.

Juma henter mellom 6 og 10 bøtter vann hver dag.

Hver dag bruker Juam mye tid på å hente vann. Hun vil heller bruke tiden sin på å gjøre lekser og leke med vennene sine.

Jenter har flere behov

Tilgang til nok vann minimerer risikoen for trakassering og overgrep, og fordi jenter og kvinner trenger toaletter og vann i forbindelse med mensen, graviditet og renselsen etter fødsel, betyr nok vann både trygghet og verdighet for dem.

Plan jobber nå med de lokale helsemyndighetene i området for å finne nye vannkilder, og bygge ut et nytt system til landsbyen.

Her kan du lese mer om Plans arbeid i Laos.

Gjør en forskjell. Bli Planfadder i dag