Hver dag bruker Juam mye tid på å hente vann. Hun vil heller bruke tiden sin på å gjøre lekser og leke med vennene sine.
Tid til å være barn
På bygda i Laos er det jentenes oppgave å hente vann. Juam (13) vil heller gjøre lekser og leke med vennene sine.

– Å hente vann ødelegger dagen min. Jeg henter mellom 6 og 10 par med bøtter hver dag, sier Juam, som tilhører Khmu-folket, en etnisk minoritet i landet.
13-åringen har bodd hos besteforeldrene sine i en landsby i Houn-distriktet siden foreldrene ble skilt for et par år siden. Hun og lillesøsteren hjelper til med husarbeidet så mye de kan både før og etter skolen. Juams viktigste oppgave er å hente vann fra en brønn som er i ferd med å tørke ut.
Vannmangel
I 2010 bygget myndighetene brønnen til landsbyen som huser om lag 1200 mennesker, men tørke de siste årene har gjort at de bare har nok vann i regntiden. Mellom januar og juni er det tørke, og bare vann nok til 10-20 prosent av befolkningen i landsbyen.
Så mens regntiden gir Juam mindre tid til å være barn, byr tørketiden på utrygghet.
– Det er lettere for gutter og menn, de trenger ikke bekymre seg så mye for privatliv. De kan gå på do i buskene, men jeg trenger privatliv og trygghet når jeg vasker meg eller bruker latrinen som trenger vann, sier Juam.

Jenter har flere behov
Tilgang til nok vann minimerer risikoen for trakassering og overgrep, og fordi jenter og kvinner trenger toaletter og vann i forbindelse med mensen, graviditet og renselsen etter fødsel, betyr nok vann både trygghet og verdighet for dem.
Plan jobber nå med de lokale helsemyndighetene i området for å finne nye vannkilder, og bygge ut et nytt system til landsbyen.