
LHBTIQ+
Alle skal ha like rettigheter, muligheter og tilgang på tjenester uavhengig av seksuell orientering eller kjønnsidentitet. Det er en grunnleggende menneskerett å få være den du er, og elske den du vil.
Barn og unge som identifiserer seg som lesbiske, homofile, bifile, transpersoner, interkjønn, skeiv eller ikke-binære er blant de mest marginaliserte og ekskluderte gruppene i samfunnet.
De er spesielt utsatt for vold, diskriminering og stigmatisering – kun for å være den de er. Utfordringer knyttet til å identifisere seg som LHBTIQ+ virker ofte sammen med andre faktorer som kjønn, alder, hvor de kommer fra og religion. De har dermed økt risiko for å bli utsatt for urettferdig behandling og ekskludering.
Konsekvenser
Stigmatisering og diskriminerende holdninger har stor påvirkning på LHBTIQ+-ungdoms livskvalitet, levekår og rettigheter. De har for eksempel høyere risiko for å bli utsatt for trakassering, hatefulle ytringer og fysisk og seksuell vold. Mobbing fører til at mange ikke går på skolen. Dette kan gå utover akademiske prestasjoner og begrense muligheten til å få seg jobb.
Personer som bryter med normer for kjønn og seksualitet har større risiko for å bli hjemløse, utsatt for hatkriminalitet eller begynne med sexarbeid. Det kan ha store konsekvenser for den enkeltes psykiske og fysiske helse.
For mange LHBTIQ+-ungdom er det ofte utfordrende å få tilgang på riktige seksuelle og reproduktive helsetjenester på grunn av diskriminering, eller mangel på kompetanse blant tjenesteytere. Seksualitetsundervisning, hvis det er noen i det hele tatt, er ofte heteronormativ. Det betyr å se heteroseksualitet som normen i samfunnet, og tar ikke hensyn til mangfoldet og behovene til LHBTIQ+-ungdom.
Visste du at?
- Det er kun 31 land i verden som tillater likekjønnet eller kjønnsnøytralt ekteskap. 1. april 2001 ble Nederland det første landet i verden til å åpne opp for kjønnsnøytralt ekteskap.
- Likekjønnet eller kjønnsnøytralt ekteskap er forbudt i 68 land i verden.
- I i hvert fall seks av disse straffes LHBTIQ+-forhold med døden.
- Få land i verden tillater personer å endre juridisk kjønn. I Norge ble det vedtatt i 2016, for de som er over 16 år.
Dette gjør Plan
Plan International støtter LHBTIQ+-ungdom gjennom forskning, programmer og initiativer over hele verden. Vi jobber for å styrke rettighetene til personer som bryter med samfunnets normer for kjønn og seksualitet.
Plans Champions of Change-program benyttes i mer enn 40 land og fremmer likestilling gjennom ungdomsengasjement. Programmet har som mål å styrke jenter, og jobbe med gutter for å endre holdninger som opprettholder diskriminering. Det jobbes med å utfordre sosiale kjønnsnormer, og utstyre unge med kunnskap og ferdigheter som bidrar til å bygge gode samfunn, fri for stigmatisering, ekskludering og vold. En nyutviklet modul i programmet går ut på at unge åpent kan diskutere seksuell orientering og kjønnsidentitet. Målet er at de får den kunnskapen de trenger for å stå frem som – og opp for LHBTIQ+-ungdom.
Forskning på homofob- og transfobisk mobbing i Thailands skolesystem har ført til et 3-årig prosjekt som har som mål å forebygge mobbing og vold. Både skoler, elever, foreldre, lokale organisasjoner og regjeringen er involvert i prosjektet som skal gjøre utdanningsinstitusjoner tryggere for LHBTIQ+-ungdom.
I Benin og El Salvador jobber Plan sammen med Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria for å øke bevisstheten om HIV og AIDS. Arbeidet, som inkluderer LHBTIQ+-ungdom, går ut på å forbedre tilgangen til behandling og spre kunnskap som kan bidra til forebygging.
I El Salvador gis det støtte til personer som lever med HIV/AIDS eller berørte i lokalsamfunnet, gjennom mobile helseklinikker og rådgivning. Vi jobber også med transkjønnede aktivister i kampen for at det skal vedtas en identitetslov som vil tillate dem å bli juridisk anerkjent som sitt selvidentifiserte kjønn.
I Peru samarbeider vi med ungdomsorganisasjoner og lokale myndigheter for å øke bevissthet og fremme lik tilgang til helsetjenester. Helsetjenestene skal være fri for diskriminering på grunn av seksuell orientering og kjønnsidentitet.