Mensen og rettigheter

Hver dag har 800 millioner personer mensen. Mange opplever likevel utfordringer fordi stigmatisering og skadelige kjønnsnormer bidrar til diskriminering.

Halvparten av verdens befolkning har, har hatt eller kommer til å få mensen. Til tross for å være noe helt naturlig, er mensen fortsatt et tabubelagt tema som det eksisterer både myter og feilinformasjon om. Det er ikke uvanlig at mensen blir sett på som en sykdom, noe skittent eller noe som ikke skal snakkes om. Mange har ikke fått nok informasjon om egen kropp, og tror de er syke eller døende første gang de får mensen.

I Nepal var det tidligere vanlig at man ble isolert i primitive hytter et stykke unna resten av familien når man hadde mensen. Praksisen, kalt "chaupadi", som betyr "mensentabu", gikk ut på at man var "uren" når man menstruerte. Det var ikke lov til å delta på aktiviteter og i sosiale sammenkomster, spise det man ville eller ta på mannlige familiemedlemmer. Det finnes flere grufulle eksempler på personer som har omkommet inne i hytta, blitt utsatt for dyreangrep, sykdom eller seksuelle overgrep. 

«Chaupadi» ble forbudt i 2005 og kriminalisert i 2017. Det betyr at man slipper å forlate huset når man har mensen, men man blir likevel isolert i egne, separate rom. Det er fortsatt ikke lov til å klemme eller ta på menn, dyr eller melkeprodukter og man må sitte et stykke unna andre i sosiale sammenkomster.

Gi en donasjon

Støtt Plans arbeid
Velg ønsket beløp
Velg ønsket beløp

For 50 kr kan én jente få bind og hygieneartikler i én måned og slippe fravær fra skolen.

En ny undersøkelsen gjennomført av Plan International blant over 4000 gutter og menn i Nederland, Brasil, Indonesia og Uganda, viser at 1 av 3 mener at mensen skal holdes hemmelig. Over halvparten av respondentene assosierer mensen med noe skittent og omkring 40 % som noe ekkelt. Nesten 20 % mener det er flaut for jenter og kvinner å bli sett med bind og tamponger. Kun én av fem (22%) sa at de var veldig godt informert om mensen.  

Samtidig anså majoriteten av respondentene mensen som noe "naturlig" og "sunt". 92 % ønsket å normalisere mensen gjennom bedre opplæring på skolen, åpne samtaler med begge foreldre og gjennom mediene. 

At mensen fortsatt er skambelagt mange steder bidrar til at myter holdes levende, at tiltak knyttet til menstruasjon ikke blir prioritert og dermed vedvarer diskriminering. En viktig del av arbeidet er bedre informasjon og åpenhet om menstruasjon, både blant de som har mensen, men også de andre. 

Prisen for å blø 

Begrepet «period poverty» beskriver de økonomiske utfordringene man møter når man får mensen. I mange lavinntektsland er sanitærprodukter både dyrt og vanskelig og få tak i, og mange familier har ikke råd fordi de må prioritere å bruke penger på andre ting, som for eksempel mat.

Utfordringer knyttet til tilgang på bind og andre sanitærprodukter øker i humanitære kriser. Pandemien har gjort prisen for å blø enda dyrere, grunnet forsinkelser i verdikjeden og færre tilgjengelige produkter. I Colombia, for eksempel, så koster en pakke med bind nå det samme som 4 kg ris, og i Indonesia kan du få 1 kg egg for samme prisen.  

Uten tilgang på sanitærprodukter må mange benytte seg av uhygieniske alternativer som gamle aviser, jord, sand, aske, gress, blader og lignende for å ikke blø igjennom. Dette kan igjen føre til infeksjoner.

Les også: Mensen gjorde at Pauline sluttet på skolen.

Mensen påvirker alle deler av livet  

Mensen påvirker hverdagen i aller høyeste grad. For noen kan det være svært smertefullt eller flaut, mens det for andre kan hindre deltakelse på skole eller jobb. 

Rundt halvparten av alle tenåringer i Uganda og Indonesia er hjemme fra skolen når de har mensen, ifølge en undersøkelse fra Plan International. Det betyr nesten 24 skoledager i året [1]. Grunnene til dette varierer, men kan være alt fra at man ikke har bind, til at det ikke finnes rent vann og egne toaletter på skolen. Ifølge UNICEF mangler mer enn 37 prosent av skolene verden over separate toaletter og 19 prosent mangler toalettfasiliteter fullstendig [2].

Slik påvirker mensen jenters liv:

  • Helse: Bruk av improviserte bind, som mose eller jord, kan føre til ubehag og infeksjon.
  • Utdannelse: Mange mister muligheten til å gå på skolen når de har mensen, på grunn av mangel på fasiliteter, som egne toaletter, rent vann, såpe og sanitærprodukter.
  • Økonomi: I Bangladesh koster en pakke med bind omtrent 20 kroner. Det koster det samme for 4 kg ris, 4 kg mel eller 2 notatbøker. Sanitærprodukter blir dermed ‘luksusprodukter’ mange ikke tar seg råd til da de må prioriterer andre ting.
  • Verdighet: Mange kan oppleve erting og skam, i tillegg til at de ekskluderes fra hverdagslige aktiviteter.
  • Deltakelse: Noen steder får man ikke delta i hverdagslivet på lik linje med andre, for eksempel, fordi man blir sett på som uren når man har mensen, eller på grunn av myter som at mensen medfører ulykke. I tillegg fører manglende toaletter på skole eller jobb, smerter og redsel for å blø igjennom til at mange heller blir hjemme.

Før var mange på skolen i Rwanda hjemme i flere dager når de hadde mensen, men med det nye «mensenrommet» er frafallet lik null.

Dette gjør Plan

Plan jobber for å snakke åpent om mensen og sikre at riktig kunnskap gis. Gjennom dette kan myter avlives og stigmatisering reduseres. Vi jobber også for at alle som har mensen skal ha tilgang til rene, private toaletter og sanitærprodukter, særlig på skoler.

Sammen med lokale myndigheter og skoler kurser vi helsearbeidere og lærere i hvordan informere ungdom om mensen. Det legges vekt på at det er greit å snakke om og at det ikke er noe en skal skamme seg over. I områder der bind er vanskelig å oppdrive, trener vi unge i å lage egne, gjerne gjenbrukbare, av materialer som er tilgjengelig lokalt. Vi jobber sammen med skoler for å få på plass separate toaletter med vann og vaskestasjoner. I Uganda, for eksempel, har vi også fått informasjon om mensen inn som en del av skolepensumet. Dette er viktig for å sørge for at alle elevene vet hva mensen er og at det er en helt naturlig del av livet.

[1] Baseline survey carried out by Plan International Uganda in 2012.

[2]  https://data.unicef.org/resources/progress-on-drinking-water-sanitation-and-hygiene-in-schools-special-focus-on-covid-19/