Atou fra Niger gjemmer ansiktet sitt. Hun ble giftet bort da hun bare var 11 år.

Giftet bort til en tre ganger så gammel mann

Atou var bare 11 år da hun ble tvunget til å gifte seg med en mann hun bare hadde møtt to ganger.

– Jeg sa ikke nei til å gifte meg, for den gangen visste jeg ikke hva et ekteskap betydde, sier Atou.

Hun har blitt 15 år, men har allerede tre små barn hun må mate og passe på hele tiden.

Niger er det landet i verden med flest barneekteskap. Her blir fire av fem jenter giftet bort før de er 18 år, og nesten 30 prosent blir giftet bort før de har fylt 15.

Flyktet fra terror

I oppveksten var det bestemoren til Atou som tok seg av henne. Hun var opptatt av at barnebarnet skulle gå på skolen og få mulighet til å bli en innflytelsesrik kvinne i lokalsamfunnet sitt. Atou startet på en lokal religiøs skole og trivdes veldig der, men da bestemoren hennes døde ble hun sendt tilbake til foreldrene sine i Nigeria. Like etter at hun hadde kommet dit, intensiverte konflikten i Lake Chad regionen seg kraftig. Familien til Atou ble nødt til å flykte.

– Vi måtte flykte fra Nigeria til Niger grunnet gjentatte terrorangrep i byen vår. Pappa er fra Diffa, så vi dro dit, sier Atou.

På plass i den nye byen, kunne en tilsynelatende trygg hverdag begynne. Men etter kun ett år, snudde det.  

– En kveld sa pappa at jeg skulle gifte meg. Jeg hadde bare møtt mannen to ganger før vi skulle gifte oss. Jeg visste ikke hva som ventet meg, hvordan jeg skulle forholde meg til det eller håndtere det, sier Atou.

Atou fra Niger

Et voldelig ekteskap

Bryllupsdagen kom og den unge jenta var redd.

– Jeg var veldig lei meg på bryllupsdagen. Jeg gråt da jeg måtte dra fra brødrene mine som jeg er så glad i og som jeg pleide å leke med, sier Atou.

Ekteskapet tok en ny vond vending da det viste seg at ektemannen var voldelig og heller ikke ga henne nok mat. Da måtte svigermoren hennes hjelpe til. Men da Atou kort tid etter ble gravid med sitt første barn ble situasjonen enda verre.

– Han kastet både meg og barnet ut av huset, sier Atou.

De to svigerfamiliene møttes for å diskutere, og ble enige om at Atou skulle fortsette å bo sammen med ektemannen, tross alt som hadde skjedd.

– Etter et par måneder ble jeg gravid med mitt andre barn, og jeg ble kastet ut igjen, sier Atou.

Fikk komme hjem til familien

Men familiene fortsatte å presse på for å finne en løsning sånn at Atou og barna kunne bo hos ektemannen. Det var ikke før hun ble gravid for tredje gang at hun unnslapp mishandlingen og kunne flytte ut.

– Han kastet både meg, barna og tingene våre ut av huset. Da bestemte pappa at jeg og barna mine skulle få komme hjem igjen, sier Atou.

Atou og barna er nå i sikkerhet fra mannens voldelige angrep. Gjennom et av Plans programmer har familien fått nødvendig støtte til mat og helsehjelp sånn at de kan leve trygge liv.

Les mer om hvordan Plan jobber for å bekjempe barneekteskap.

Jeg vil bli Planfadder

Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet