Når drømmene regner bort

Regntid er en veldig krevende periode for mange, også for Sreinea og Sreineath. Når du står med vann til knærne og drømmene dine er i fare for å regne bort – da er det ingenting som er viktigere enn en trygg søster.

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet

Søstrene Sreinea (7) og Sreineath (13) bor med foreldrene sine og tre andre søsken i et tradisjonelt hus på påler utenfor Siem Reap i Kambodsja. Her er det vanlig at jenter giftes bort mens de enda er barn. Disse jentene må ofte slutte på skolen.

Foreldrene til Sreinea og Sreineath står på hver dag for at døtrene skal kunne gå på skolen. Dessverre gjør mer ekstremvær og flom skolegangen – og livet – ekstra utfordrende.

Remote video URL

Nært søskenforhold skaper trygghet

Storesøster Sreineath bor fortsatt hjemme. Hun er fast bestemt på å fullføre skolegangen, og drømmer om å studere på universitetet.

I tillegg til eget skolearbeid hjelper hun søsknene med lekser, lager mat og mater dyra. Nå som det er regntid, må hun også trøste dem mye. De minste er redde for slanger og andre farlige dyr i flomvannet.

Tenåringen har et spesielt tett bånd til Sreinea, som er seks år yngre.

– Etter skolen passer jeg søsknene mine. Sreinea er så glad og leken. Jeg elsker når vi leker sammen, sier Sreineath.

Forholdet til storesøsteren gjør at Sreinea føler seg trygg. Det er viktig når hverdagen blir tøff for en liten jente.

Sreinea liker skolearbeidet, og får ofte hjelp av storesøsteren.

Bekymret for barnas fremtid

– Jeg ønsker at barna mine får skolegang, høyere utdanning og en god jobb. Jeg vil ikke at de skal være analfabeter som meg, sier moren Neng.

Hver dag kjører hun dem på motorsykkelen til skolen. Hun er håpefull, men bekymret for fremtiden deres. De mangler grunnleggende utstyr, skolemateriell – og ofte mat. I tillegg er det til tider vanskelig å komme seg dit på grunn av vann og flom.

– Sreinea mangler det meste på skolen, som notatbok, blyant, viskelær, linjal og klær. Hun har bare én uniform, sier storesøsteren.

Når det regner blir skoleuniformen våt og skitten, og hvis den ikke tørker, kan hun ikke gå på skolen.

Storesøster Sreineath skaper trygghet for småsøsknene i familien.

Mer ekstremvær truer jentenes skolegang

De siste årene har ekstremværet oftere ført til flom. Det regner mer enn før. 

– Når det er mye nedbør kan jeg ikke alltid gå på skolen, fordi det blir flom og huset vårt blir oversvømt. Jeg er redd for søsknene mine. For at de skal drukne eller at ville dyr kan komme inn i huset, sier Sreineath.

Dette gjør Plan

Mange jenter i dette området blir gift mens de er barn, og annenhver jente fullfører ikke ungdomsskolen. Plan International jobber med holdningsskapende arbeid for å få slutt på barneekteskap. Barn skal gå på skolen, ikke være kone og mødre. I tillegg styrker vi skolene. Eksempelvis har vi bidratt til bygging av skolen Sreinea går på og rent vann til skolebarna. Vi fasiliterer også skolematordningen, så barna i alle fall får ett måltid om dagen.

Skole er veien ut av fattigdom. Og hvis Sreineas familie klarer å holde barna på skolen, er det større sjanse for at barneekteskap unngås.

Les mer om hvordan Plan jobber for å hjelpe og hvordan vi samarbeider med familiene for å formidle deres historier.

Bli fadder

Vi er inne i barnas høytid, og det å bry seg om andre er den fineste tradisjonen vi har. Ønsker du å bidra til å gjøre verden bedre for barn?