Awa fra Senegal.
Awa fra Senegal.

Awa elsker å gå på skolen

Awa er 7 år og elsker skolen. Men ettersom moren hennes er syk, forsterkes fattigdommen de lever i. Hvis situasjonen ikke blir bedre vil ikke foreldrene greie å gi henne det hun trenger – og hun må slutte på skolen. Dette er historien til Awa og moren hennes.

Alle foreldre drømmer stort og vil det beste for barna sine, også Awas mor. Men ikke alle greier det. Hvordan er det å vite at man ikke greier å gi barnet sitt nok mat og grunnleggende støtte?

Går tomhendt til skolen

Familien mangler det meste, også nødvendige ting til å utføre skolearbeidet. Awa er den eneste eleven som ikke har skolesaker og drikkeflaske med seg.

– Når alle barna går til skolen med skolesekk og en flaske juice, så går Awa tomhendt. Vi har ikke råd til å kjøpe skolesaker til henne. På grunn av dette blir hun hengende etter på skolen. Jeg har ikke penger til å kjøpe en kulepenn til henne en gang, sier moren Fatou.

Remote video URL

Sykdom forsterker fattigdom

Den 38 år gamle moren ble syk under det siste svangerskapet. Hun vet ikke hva som feiler henne.

– Jeg ble veldig syk og fikk pusteproblemer. Mannen min tok meg med til helsestasjonen, men de sendte meg videre til sykehuset. Jeg hadde ikke råd til medisiner, så jeg måtte dra hjem uten, sier hun.

Fatou må sove mye. Faren drar enten til de lokale gårdene for å jobbe eller leter etter annet arbeid. Dette er den eneste inntektskilden de har. Ofte har de ikke råd til mat eller skole. De vil så gjerne gi barna det de trenger – og en god fremtid.

– Jeg ønsker så inderlig at Awa får fortsette på skolen, sier moren Fatou.

Awa sammen med moren sin.

Awa liker å hjelpe moren med husarbeidet, men lekser er mye morsommere.

Du må be for meg mamma

Awa er redd for at moren skal bli sykere.

– Du må be for meg mamma, for jeg ønsker å kjøpe et hus til deg i fremtiden, sier hun.

Fatou sliter med følelsen av å ikke strekke til. Dersom hun ikke blir bedre, vil hun ikke greie å følge opp barna. Hun har allerede to barn som blir tatt vare på av andre, og frykter at alle barna får det vanskelig på grunn av henne. Det gjør så vondt i mammahjertet.

– Jeg skammer meg sånn over livssituasjonen min, sier hun lavt.

Awa slapper av på morens fang.

Awa slapper av på morens fang.

Dette gjør Plan

Plan jobber for å støtte familier som Awas. Vi jobber blant annet for at alle barn skal gå på skolen. I tillegg er målet at alle familier i dette området skal få gratis tilgang til helsehjelp. Da kan det hende at moren Fatou får den hjelpen hun trenger så hun kan fortsette å ta vare på familien sin. Målet er å gi gode, gratis helsetjenester til alle. Plan har allerede bidratt til at det finnes gratis helsestasjoner i området.

Les mer om hvordan Plan samarbeider med familier for å formidle deres historier.

Bli fadder

Det å bry seg om andre er den fineste tradisjonen vi har. Ønsker du å bidra til å gjøre verden bedre for barn?