Har du et fadderbarn i Guinea bidrar du i kampen mot barneekteskap. Du er med på å gi flere barn skolegang og arbeid, bedre helse, og beskyttelse mot vold og overgrep. Du styrker levekårene og kunnskapen til barn og unge, slik at de kan skape en bedre fremtid for seg selv og andre.
- Du blir fadder for ett barn, men hjelper mange.
- Du får bilder av fadderbarnet ditt og får jevnlig høre om barnet, familien og Plans arbeid.
Plan samler inn penger i 20 land, og pengene går til prosjekter i mer enn 50 land. Om du ønsker et fadderbarn i et spesifikt land kan du ta kontakt med oss, så skal vi gjøre vårt beste for å hjelpe deg. Ta kontakt på telefon 09909 eller info@plan-norge.no.
Vil du vite mer?
Å vokse opp i Guinea | Dette arbeider Plan med i Guinea | Nøkkeltall og infografikk
Å vokse opp i Guinea
Barn i Guinea ble definitivt ikke født med en gullbillett til livet i hånda. Barnedødeligheten er høy. Av tusen barn vil mer enn åtti av dem aldri rekke å feire sin femte fødselsdag. Svært mange dør av sykdommer som enkelt kunne vært forebygget eller behandlet, som malaria, diaré og lungebetennelse. Av de som overlever sine første år, er svært mange underernærte og blir hemmet i utviklingen både fysisk og kognitivt.
Barneekteskap er også svært vanlig i Guinea. To av tre jenter blir gift før de fyller 18 år. Når en jente gifter seg i tenårene er det stor fare for at hun faller ut av skolen, at hun blir gravid altfor ung, at hun blir et offer for vold og seksuelle overgrep i hjemmet sitt og at hun blir fanget i en ond sirkel der hun aldri klarer å jobbe seg ut av fattigdommen og mannens kontroll.
To av ti barn i skolealder har aldri kommet seg til skolebenken. Under halvparten av de som faktisk begynner på skolen fullfører grunnskolen. Barnearbeid er utbredt, og selv om kjønnslemlesting av jenter er forbudt, forekommer det likevel mange steder. Mange barn utsettes for en eller flere former for overgrep.

Jenter som ledere
Mariam var bare 13 år da hun ble giftet bort som betaling til en 52 år gammel mann som faren skyldte penger. I sitt nye hjem ble hun misbrukt og utnyttet. Historien hennes beveget Kadiatou (18) og er grunnen til at hun nå kjemper en kamp for jenters rettigheter som leder for Plans “Girls Leaders Club” i Guinea.
Dette arbeider Plan med i Guinea
Bedre mor- og barnehelse
Trygghet for mor og barn betyr tilgang til nødvendige helsetjenester, kunnskap om egen og barns helse, rent vann, og beskyttelse mot sykdommer. Tilgangen til og kunnskap om seksuelle og reproduktive helsetjenester for ungdom er også en del av dette. Unge skal ha rett til å ta egne informerte valg om når de vil ha barn og hvem de vil ha barn sammen med.
Plan International i Guinea jobber for å bedre helsetilbudet i landet ved å bygge og utstyre nye helsestasjoner, samt å trene opp frivillig helsepersonale. Vi bidrar også til å bygge brønner og etablere nye vannpunkter, som gir befolkningen tilgang til rent drikkevann, også for å unngå smittsomme vannbårne sykdommer. Samtidig er vi til stede i sårbare lokalsamfunn og gir unge foreldre opplæring i hygiene og riktig ernæring, samt informasjon om hvor viktig det er å gi barna vaksiner og myggnett til å beskytte mot den farlige malariamyggen. Vi driver også opplysningsarbeid for seksuell og reproduktiv helse.
Bekjemper skadelige tradisjoner
I Guinea kan skadelige skikker og holdninger, som kjønnslemlestelse og barneekteskap, ødelegge livet og framtiden til unge jenter. Årsakene til barneekteskap varierer fra land til land, men er ofte en konsekvens av fattigdom, manglende likestilling, skadelig sosiale normer og svakt lovverk. Ofte er barnegraviditet, barn som får barn en større utfordring enn selve ekteskap.
Plan International i Guinea samarbeider med lokale religiøse ledere, lærere, foreldre og de unge selv for å bekjempe kjønnslemlestelse og barneekteskap. Samtidig jobber vi både nasjonalt og lokalt for å fremme en mer inkluderende utdanning, der flere jenter og barn med funksjonsnedsettelser får begynne på skolen og – ikke minst – fullfører skolen, i stedet for å bli tvunget til barneekteskap eller barnearbeid.
Vi bidrar også til å hjelpe foreldre med å styrke familieøkonomien, gjennom spare- og lånegrupper og støtte til å starte inntektsbringende småbedrifter – slik at barna kan fullføre skolen i stedet for å bli tvunget til å jobbe for å hjelpe familien. For ungdom bidrar vi også til jobbskaping, spesielt unge kvinner, gjennom kursing og muligheten til å lære seg nye ferdigheter.
Kunnskap om egne rettigheter er viktig. Barn og unge som kjenner rettighetene sine greier i større grad å stå opp mot urett. Det er for eksempel lettere å kreve skolegang når du kjenner retten til utdanning. Og det er lettere å si nei til barneekteskap når du vet at aldersgrensen er 18 år.
I Guinea er det svært mange jenter som opplever diskriminering og urettferdighet – simpelthen fordi de er jenter. Da er det ekstra viktig at både gutter og jenter vet at alle barn har de samme rettighetene.
Arbeidet er mulig takket være våre støttespillere
Bli Planfadder