Krigen i Gaza: Kampen for å overleve
Hele Gazas befolkningen står i fare for hungersnød hvis ikke nødhjelp snart får slippe inn. Foreldre bruker hele dagen på å lete etter mat til barna sine.
Publisert 15.05.2025

– Jeg har sju barn. Alle er under 13, år, sier Suhad (39). Hun bor i den nordlige delen av Gaza sammen med barna sine. Huset deres ble bombet, og nå har de søkt ly i et telt i ruinene av sitt gamle hjem.
– Før levde barna uten bekymringer, mimrer hun.
Da krigen eskalerte etter 7. oktober 2023, endret livet seg totalt. Skolene er stengt, familien er hjemløs og brød, vann og sukker har blitt luksusvarer. Istedenfor å gå på skolen, må barna jobbe hardt for å hjelpe til med å finne mat til søsknene sine.
– Jeg bruker all tiden min bare på å få tak i en brødbit til barna mine, sier Suhad.

Sult som våpen
Israel har blokkert all nødhjelp siden 2. mars. Det betyr at mat, vann, drivstoff og medisiner ikke slipper inn selv om det venter lastebiler med nødhjelp på grensen. Blokaden er den lengste Israel noensinne har pålagt Gaza. Det er nesten ikke varer igjen, og prisene har skutt i været på de få varene som finnes.
Mat som egg, frukt, kjøtt og melkeprodukter er ikke å få tak i. Mens prisene på poteter og løk var 1000 ganger så høye i slutten av april 2025, i forhold til før oktober 2023. Nå er nødlagrene tomme, og folk raserer hverandres hus for å finne noe å spise.
Vannforsyninger er også ekstremt begrenset, hvis det kommer noe i det hele tatt.
Suhad beskriver ydmykelsen over å ikke kunne vaske seg og holde seg ren.
– Det finnes ingen steder å gå på do. Vi må bruke bøtter og kaste det i overfylte søppelhauger.

Hungersnød
Suhad og familien hennes er ikke de eneste som opplever dette. Nesten alle innbyggerne i Gaza har mistet hjemmene sine og står nå overfor hungersnød, ifølge FN. Situasjonen har aldri vært så kritisk som nå. I tillegg står hele befolkningen i Gaza i fare for å tvangsfordrives på grunn av Israels trusler om å ta over Gazastripen.

Total humanitær kollaps
Både det humanitære systemet og helsesystemet holder på å kollapse. Alle sykehus i nordlige deler av Gaza er helt eller delvis ute av drift, og rundt 19 av 36 sykehus fungerer kun delvis. Sykehusene som fremdeles fungerer er overfylte, og mange er desperate etter medisiner og helsehjelp.
I tillegg har israelske myndigheter foreslått et nytt system hvor det israelske militæret vil begrense tilgangen til hjelpeorganisasjoner på permanent basis.

Verdens farligste sted
Gaza regnes nå som det farligste stedet i verden for humanitære arbeidere. Mer enn 400 humanitære arbeidere og over 1 300 helsearbeidere har blitt drept i Gaza siden oktober 2023. Nesten alle hjelpeorganisasjoner som jobber i Gaza har måttet nedskalere eller avslutte arbeidet sitt i området på grunn av vilkårlige bombinger og angrep.

Mannen og barna ble revet i filler
Sør i Gaza lever moren Latifah (37) i en vanskelig hverdag.
– Jeg har oppdratt min manns barn siden de var små. To av dem, unge menn, ble drept sammen med faren sin.
Latifah og mannen drev et vaskeri som ble bombet av israelske styrker tidligere i krigen. Nå prøver hun å gi barna som er igjen et godt liv. Det er vanskelig fordi flere av barna sliter med traumer.
– Jeg tok med et av barna til legen og han fikk snakke med en psykolog. De sa at han hadde traumer. Han så faren sin bli drept. Det var forferdelig. Mannen min og barna ble revet i filler, forteller Latifah.

– Som et vandrende lik
Livsgnisten hennes er borte.
– Når du mister noen du elsker, så føler du deg som et vandrende lik, sier Latifah.
– Selv de som ligger døde i gravene sine harmer ro enn meg. Fordi i en situasjon som denne så føler du ingenting. Du blir nummen.