Priya (8) er redd noen skal ta henne.

Vold og overgrep mot jenter er vanlig der hun bor.

HOLDER JENTENE INNENDØRS

– Når Priya kommer i puberteten, blir det umulig å la henne gå noe sted alene. Jeg må prøve å følge henne til alt hun skal, sier moren.

Mor og datter holder hender

Priya (8) og familien bor i slummen i Indias hovedstad Delhi. Her er det ikke trygt å være jente. For å beskytte døtrene sine velger mange foreldre å begrense friheten deres ved å holde dem inne. 

– En jente i nabolaget ble kidnappet på vei til skolen. Da hun ble funnet to dager senere var hun grovt misbrukt, forteller Priyas mor.

Hver dag blir 150 barn i India bortført, de fleste av dem får aldri se foreldrene sine igjen, og mange havner i barneprostitusjon.

Biler og folk går i mørke gater

Vil ikke gå ut alene

Det er mange grunner til at jentene ikke kan føle seg trygge i millionbyen. Barneekteskap, trafficking og overgrep er vanlig. Det er utbredt fattigdom og mange av de voksne er arbeidsledige. Arbeidsledighet kan føre til alkohol- og rusmisbruk, som gir et utrygt miljø for barna. Jenter og kvinners svake stilling i samfunnet gjør de ekstra sårbare. 

Jente ser utover

– Jeg vil ikke gå ut alene på kvelden. Jeg er redd noen vil ta meg. Derfor går jeg alltid med noen når jeg skal handle, sier Priya.

Slik er det for mange jenter i nabolaget. Det finnes få steder der barn kan møtes og leke, det mangler gatelys, så når mørket faller på blir det stummende mørkt. Ikke en gang på do føler jentene seg trygge.

Plan jobber i området der Priya bor, for at byen skal bli tryggere for jenter. Så den dagen hun må bevege seg bortenfor gaten hun bor i for å være sammen med venner eller for å gå til skolen, er målet at hun skal være trygg.

 

Image

Det er kort vei til færre rettigheter!

Derfor banker vi på dører for å høre hvorfor datteren har sluttet å gå på skolen. Vi sørger for at helsestasjoner vet hvordan de skal ta imot voldtektsofre, og at informasjon om rettigheter og prevensjon er på plass. Vi jobber med familier og lokale ledere for å endre synet på jenters verdi, og motvirke kjønnslemlestelse og barneekteskap. Vi påvirker politikk på lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå for å sikre at det finnes et solid lovverk som beskytter barn. Vi jobber med lokalsamfunn og lokale frivillige for å styrke beredskapen og deres evne til å takle kriser.

Hvorfor er det kort vei til færre rettigheter? 

Verdenskart som viser hvor Plan jobber

Plans viktigste oppdrag er å styrke jenters rettigheter. Det gjør vi både langsiktig og gjennom nødhjelp – i over 80 land og 67 300 lokalsamfunn.

Image

Dette gjør vi

Her er noen av tiltakene vi gjennomfører i Delhi, i tett samarbeid med lokale partnere:

 • Vi etablerer «safehouses» i samarbeid med familier i området. Dit kan barn gå om de er redde eller trenger hjelp.
   
 • Teatergrupper for ungdom, der temaet for oppsetningene er jenters rettigheter og rett til å bestemme over egen kropp.
   
 • Kurs til taxisjåfører. Slik at de er mer oppmerksomme på vold og overgrep mot jenter og kan gripe inn om noe skjer.
   
 • Jente- og guttegrupper hvor vi underviser om barns rettigheter og likeverd, samt retten til å bestemme over egen kropp.
   
 • Vi samarbeider med ungdom som selv identifiserer problemer i sitt nærmiljø. Sammen med ungdommen jobber vi for å påvirke lokale myndigheter for å få til endring. For eksempel jobber ungdommen for å få mer lys i gatene, mer patruljerende politi og bedre toalettfasiliteter.
Ung jente i Delhi med alvorlig ansikt Ung jente i Delhi med alvorlig ansikt

Støtt arbeidet vårt for jenters rettigheter

De fleste tenker at verden i det store og hele går riktig vei, og at våre barn har flere muligheter enn det vi hadde. Men mange steder har utviklingen gått feil vei – spesielt for jenter.

Velg ønsket beløp
Velg ønsket beløp

– Mamma sier nei til dem som prøver seg

Det er kort vei til færre rettigheter

Jenters rett til å bestemme over egen kropp