Jentedagen

Den internasjonale Jentedagen setter søkelyset på jenters grunnleggende rettigheter. De siste årene har utviklingen gått tilbake, og derfor er det viktigere enn noen gang å markere dagen. Jentedagen er 11. oktober, og i 2022 markeres den for tiende år på rad.

En bamse kledd i et brudetøy som representerer kampen mot barneekteskap

– Når FNs tiende jentedag nærmer seg ser vi at likestillingen trues flere steder i verden. Flere millioner jenter begynner ikke på skolen, seksuell vold brukes som våpen i krig og konflikt, jenter begrenses av stereotypiske kjønnsroller og vi har langt igjen før man fritt kan elske den en vil – også i Norge. Det sier generalsekretær i Plan International Norge, Kari Helene Partapuoli.

Negativ utvikling

De siste årene har det vært en negativ utvikling for mange jenters rettigheter. Krig, kriser, pandemi, befolkningsvekt og økonomisk ustabilitet har gitt store konsekvenser.

Da kampanjen Verden er designet for menn ble publisert for tre år siden, var det anslått å ta opp til 200 år før vi kunne oppnå likestilling. I dag er dette mer aktuelt enn noen gang. Nå anslås det å ta opptil 286 år i følge en fersk FN-rapport.

Remote video URL

Den internasjonale Jentedagen

Den internasjonale Jentedagen markeres 11. oktober. Dagen skal bidra til å sette søkelyset mot de utfordringene jenter møter som forhindrer dem i å få oppfylt sine grunnleggende rettigheter. Som beskyttelse, skolegang og mulighet til å bryte ut av fattigdom og å bestemme over egne liv.

Slik markerer vi Jentedagen

De fleste jenter og kvinner bor i land uten likestilling. Til tross for at dette er et av bærekraftsmålene som skal oppnås innen 2030. Nettopp derfor er det viktig å markere Jentedagen, og jobbe for jenters rettigheter hver dag.

I Norge markerer vi dagen med en rekke arrangementer, som utdeling av Jenteprisen, faglig arrangement og en rekke Girls Takeovers. Girls Takeover innebærer at tenåringsjenter tar over sjefsstolen til bedrifter for en dag. Det er et initiativ for å belyse manglende likestilling og synliggjøre jenters verdi. Girls Takeover foregår over hele verden rundt 11. oktober. Vi samarbeider med gjenbruksappen Tise, for å sette ekstra fokus på kritiske områder for tenåringsjenter som abort, omskjæring, barneekteskap, fødselsskader, voldtekt og mensen.

Gi en donasjon

Støtt Plans arbeid
Velg ønsket beløp
Velg ønsket beløp