Radhika bærer på en drøm om å få fullføre skolegangen og ta politiutdanning.
– Det er vanlig å gifte seg tidlig her
Radhika er 15 år og bor et område i Nepal der ni av ti jenter blir gift før de fyller 18 år. Drømmen om utdannelse og egenstyrt fremtid er under press.

Radhika bor sammen med familien sin i en hytte på noen få kvadratmeter. Hytta er laget av bambus og leire og har et tak av strå og en stor, sort plastsekk. Her sover for tiden mor, far og fire søsken. To av søstrene hennes har flyttet ut. Den eldste søsteren (19) er allerede gift, mens lillesøsteren på 14 år er i India og jobber. En annen storesøster, Suman (17), var også gift, men har nylig flyttet hjem igjen etter en skilsmisse.
- Det er forskjell på å være gutt og jente her. Gutter er mer verdt og bestemmer over jentene.
– Hjemme i familien føler jeg meg like viktig som broren min. Men folk i lokalsamfunnet her diskriminerer jenter. For eksempel mener mange at gutter kan gå på skolen, men at jenter heller skal være hjemme, sier Radhika.
Hun reagerer på forskjellsbehandlingen: – Jeg synes ikke det skal være forskjell på hvordan gutter og jenter blir behandlet. Gutter og jenter er like mye verdt.
Som Planfadder kan du bidra til vårt arbeid for likestilling og jenters rettigheter, slik at jenter som Radhika kan få en bedre fremtid.

Her bor Radhika sammen med foreldrene og tre av søsknene sine.
Nederst på rangstigen
De fleste familiene som bor i hjembygda til Radhika, er kasteløse, såkalte daliter. Det gjelder også familien til Radhika. De er nederst på rangstigen i samfunnet.
– Folk av høyere kaste bestemmer over oss. De fra en høyrere kaste nekter å spise av samme mat som noen fra en lavere kaste, og de nekter oss å komme på besøk til dem.
Foreldrene til Radhika brødfør hele familien ved å ta lokale strøjobber. Tomten som hjemmet deres står på, låner de av staten. De vet ikke hvor lenge de kan bli boende.

Radhika liker ikke at jenter blir sett på som mindre verdt enn gutter.
Vanlig å bli gift som barn
En konsekvens av diskriminering og fattigdom er at jentene sjelden har noe annet valg enn å gifte seg – de aller fleste før de er 18 år og voksne. Tall viser at så mange som ni av ti jenter i dette området av Nepal blir gift mens de ennå er barn.
– Det er vanlig å gifte seg tidlig her. Tre-fire venner av meg er allerede gift. Nå møtes vi ikke like ofte lenger, forteller Radhika (15).
Radhika er bevisst på farene med barneekteskap: – Barneekteskap fører til at man blir gravid og får barn tidlig. Siden man ikke vet noe om hvordan det er å bli mor, er det vanskelig å passe ordentlig på barnet, særlig hvis babyen blir syk, forteller hun og poengterer at hun synes det er altfor tidlig å gifte seg nå.
– Jeg mener man ikke bør gifte seg før man er midt i tjueårene, slik at man får studert ferdig, får seg jobb og andre erfaringer i livet.

Skolegang og utdanning betyr mye for Radhika og mulighetene hennes for en bedre fremtid.
Drømmen om politiutdanning
– Jeg drømmer om å bli politi, men jeg frykter at jeg ikke kan bli det. Jeg tror ikke familien min klarer å støtte meg og drømmen min. Vi eier ikke eiendom eller noen ting, så jeg tror ikke familien klarer å hjelpe meg, sier hun bekymret. Hun frykter at familien ser seg nødt til å gifte henne bort eller at hun må slutte på skolen for å bidra til familiens inntekt.
Hun er likevel motivert for å realisere drømmen om å bli politi: – Jeg vil gjøre mitt beste for å klare det. Holde meg i form og trene for å klare kravene for å bli politi. Og etter at jeg er ferdig med skolegangen, vil jeg prøve å søke meg inn på politistudiene.

Drømmen til Radhika er å bli politi. Hun tror det er mulig, bare hun slipper å gifte seg og avbryte skolegangen.
Du kan støtte jenter som Radhika
Som Planfadder bidrar du til å endre holdninger til jenter og få slutt på barneekteskap. Plan er til stede i bygda til Radhika og i mange tilsvarende lokalsamfunn i området. Vi legger særlig vekt på å holde jentene på skolen og gir blant annet opplæring til barn om at jenter er like mye verdt som gutter, og at de har rett til utdanning og trygghet. Vi bidrar også med skolesaker og skolestipend til fattige familier, og følger opp barn som faller ut av skolen. I tillegg har vi bygget et skolebygg i lokalsamfunnet til Radhika og kurser lærere i å ta vare på jentene. For at foreldre til barn som Radhika skal få bedre råd, organiserer vi blant annet også spare- og lånegrupper for mødrene.
Planfaddere gjør det mulig for jenter som Radhika å bestemme mer over sin egen fremtid. Med flere faddere vil flere jenter kunne få skolegang og en tryggere oppvekst. Bli med på laget, du også! Sjekk hva det innebærer å være Planfadder.
Foto: Erik Thallaug/Plan International Norge