Vinner av jenteprisen 2019

Jenteprisen 2019 gikk til den frivillige organisasjonen Papillon som holder til i Bergen. Den startet opp som et resultat av én innvandrerkvinnes møte med det norske samfunnet, etter at hun flyttet fra sin marokkanske familie i Frankrike.

Remote video URL

– Det jeg husker er regn og matpakke. Jeg som kom fra Frankrike, savnet krydder og varmen. Varmen i samfunnet også. Jeg savnet rett og slett de varme relasjonene. 

Bergen sentrum er badet i høstfarger denne dagen i oktober. Det er oppholdsvær, enn så lenge. I en bakgård ved et museum bor Leila Rossow (37) med sine to små barn. Det er 12 år siden hun kom til Norge.

– Da jeg var 23 år ble jeg sammen med en mann jeg var forelsket i, og det ble ikke godtatt av min familie. Han var ikke fra min kultur og mitt miljø, og det ble en større konflikt enn jeg hadde sett for meg. Han var fra Bergen, og etter en kort periode, bestemte vi oss for å flytte dit. Jeg brøt kontakten med familien i mange år.

Jenteprisen

Hvert år deler Plan ut Jenteprisen en person, organisasjon eller bedrift i Norge som har gjort en ekstra innsats for å stoppe vold, overgrep og diskriminering av jenter – enten i Norge eller ute i verden.

Hvem som helst kan nominere kandidater og en jury kårer vinneren. Prisen overrekkes på FNs internasjonale jentedag. 

Les mer om Jenteprisen.

De første årene møtte Rossow mye motstand og misforståelser i det offentlige systemet, og slet med psykiske utfordringer hun ikke fikk skikkelig hjelp for. Hun savnet et nettverk, et sted å høre til. Da hun forsto at flere hadde det som henne, bestemte hun seg for å lage en møteplass selv.

En sommerfulg blir til

– I 2015 brainstormet jeg med andre damer med flerkulturell bakgrunn. De visste også hva slags problemstillinger kvinner med vår bakgrunn sto ovenfor. 

Resultatet ble organisasjonen og møteplassen Papillon – sommerfugl på fransk. Kvinnene begynte med å organisere ukentlige møter for jenter fra asylmottaket. Etter hvert kom det flere til. 

I 2017 hadde organisasjonen 400 kvinner i alderen 15–30 år innom. De fikk foredrag og kurs, personlig rådgivning med tanke på utdanning og arbeid. Og ikke minst fikk de nettverk og venner. 

– Jeg brenner for at unge kvinner med min bakgrunn bruker stemmen sin.

Organisasjonen er ikke redd for å ta opp temaer som er sensitive eller tabu der de kommer fra, som prevensjon og seksualitet.

– Temaer om er vanskelig å ta opp med familien eller andre i miljøet, de kan du snakke fritt om her. Det er temaer som mange kan kjenne seg igjen i, og bør ha mer kunnskap om. Vi er ikke opptatt av deres fortid eller reise, men å anerkjenne dem som ressurssterke kvinner. De har allerede vunnet over ganske mye motstand ved å komme hit.

Og at kvinner slutter å komme til dem, ser hun på som positivt.

– I løpet av de siste årene er det mange kvinner som ikke lenger deltar i Papillon, kanskje 40-50 stykker, men jeg vet hvor de er. De er på skolen eller har deltidsjobb ved siden av skolen. De vil få til den fremtiden de ønsker seg.

Organisasjonen Papillon

Da vi besøkte kvinnene bak Papillon, var de hoppende glade for nominasjonen. At de vant jenteprisen, kom som en svært gledelig overraskelse. 

Vil gi kvinnene styrke og tro på seg selv

I Papillon jobber nå åtte kvinner med bakgrunn fra ulike kulturer. De har alle sin egen spesielle historie, og bruker sine egne erfaringer i møte med andre kvinner.

– Det har vært viktig for oss at deltakerne har et sterkt ønske om å delta i arbeidslivet eller ta utdanning, for man utvikler seg lettere med kunnskap. Vi vil at de fleste tar høyere utdanning, selv om vi vet at det kan være vanskelig når man er ny i Norge. Vi ønsker ikke at noen skal være i NAV-systemet. 

Vant Jenteprisen

I år vant Papillon Plans Jentepris for sitt arbeid for minoritets- og flerkulturelle kvinner i Norge. I forbindelse med prisutdelingen i Oslo, forteller Rossow at de er glade og overveldet, og at prisen motiverer til å fortsette – og kanskje spre tilbudet til andre steder i Norge. 

– Jeg brenner for at unge kvinner med min bakgrunn bruker stemmen sin. At de får mer kunnskap om sine rettigheter, og at de skal være mer aktive i det norske samfunnet.

Lever sitt drømmeliv

I dag lever Rossow et ganske annet liv enn da hun først kom til Norge, med utdanning, jobb og et bredt nettverk av kvinnelige bekjentskaper. Eller søstre, som hun selv kaller dem. 

– Min drøm i 2006, i Frankrike, var å bli sykepleier, sier hun.

– Og nå er jeg det i Norge. Alt er mulig! Og jeg hadde en drøm om å være leder, og nå leder jeg en organisasjon. Jeg fullfører min drøm jeg, og jeg har mange bra damer som heier på meg. Alt er mulig!

I år har Papillon utvidet målgruppen til ungdommer, som henvender seg til gutter og jenter i ungdomsskolen. 

– Det aller viktigste når du møter unge mennesker med krysskulturell bakgrunn, er å se på dem som en ressurs. Tenk at de har drømmer, ikke ta vekk de drømmene. Alle må få en sjanse til å oppfylle drømmene. Det er hjertesaken min.