Anamica fra Bangladesh.
Anamica fra Bangladesh.

Anamica får være barn, ikke brud

Anamica (12) bor på landsbygda i Bangladesh sammen med familien sin. Der kan livet være hardt og utrygt, spesielt for unge jenter som Anamica. Mange ender opp med å bli giftet bort, særlig jenter som ikke går på skolen.

Familien til Anamica mistet inntekten sin under koronapandemien, og hun måtte derfor slutte på skolen.  

–  Jeg var veldig trist fordi jeg ikke kunne gå på skolen og være med vennene mine, forteller hun.

Med støtte fra Planfaddere verden over har Plan vært til stede i Bangladesh siden 1994. Hvert år når vi ut til mer enn to millioner barn og unge med arbeidet vårt i landet.

Anamica fra Bangladesh sitter å leser lekser.

Anamica liker å gå på skolen og drømmer om å bli lege.

Støtte fra TV-aksjonen «Barn, ikke brud»

Takket være NRKs TV-aksjon «Barn, ikke brud», fra 2021, har vi trappet opp det viktige arbeidet mot barneskap. Prosjektet som Anamica og familien deltar i er finansiert av innsamlede midler fra TV-aksjonen.

Fakta om TV-aksjonen «Barn, ikke brud»:

  • Prosjektet «Barn, ikke brud» er et prosjekt, som er finansiert av NRKs TV-aksjon. Prosjektet startet i 2021.
  • Prosjektet fokuserer på å motvirke barneekteskap ved å gi utsatte ungdom i alderen 15-24 kunnskap og bedre muligheter til å bli hørt i lokale beslutningsprosesser, til å kunne påvirke samfunnet rundt seg og til å få seg en jobb.
  • I løpet av prosjektet skal Plan International Norge og landkontorene nå ut til tre millioner mennesker i Bangladesh, Malawi, Mali, Nepal og Niger.
  • Ved utgangen av 2022 hadde prosjektet nådd ut til over 1.4 millioner personer.

En ny start

Den fortvilede situasjonen til Anamica og familien hennes endret seg da mamma Jesmin fikk muligheten til å være med på et opplæringsprogram drevet av Plan. Sammen med andre foreldre lærte hun om skadene ved barneekteskap og hvor viktig det er at jenter tar en utdannelse. Hun fikk også opplæring i å drive egen liten bedrift – og i avl av ender.

Familien fikk startkapital til å kjøpe seks ender og fôr. Med fersk kunnskap om oppdrett har andeflokken vokst, og Jesmin har fått familiens økonomi på beina igjen gjennom salg av egg, kjøtt og andunger til videre avl.

– Det har blitt en ny start for familien vår, sier pappa Anower.

Jasmin og mannen har fått hjelp av Plan til å klare seg økonomisk.

Foreldrene til Anamica har hatt det tøft, men ser lysere på fremtiden.

Drømmen er å bli lege

Til morens store glede er Anamica nå tilbake på skolen igjen.

– Nå har jeg råd til å betale skoleutgiftene for datteren min slik at hun kan gå på skole så lenge hun vil, sier en fornøyd Jesmin.

Anamica er lettet over å kunne fortsette utdannelsen, og er fast bestemt på å følge drømmen sin om å bli lege.

– Jeg vil hjelpe folk som bor her når de blir syke, for vi har ikke så god tilgang på helsehjelp her i dette området, sier hun.

Med fast inntekt har nå familien råd til skoleutstyr slik at Anamica kan gå på skole. Skolegang gir ekstra trygghet i et område der barneekteskap er utbredt.

Fattigdom øker faren for barneekteskap 

Årsakene til barneekteskap er sammensatt, men ekstrem fattigdom er ofte den viktigste grunnen. I mange tilfeller kan det å gifte bort datteren sin virke som den eneste utveien for mange fattige familier. Da blir det færre utgifter til mat, klær og utdanning.

Barneekteskap i Bangladesh

Over halvparten av alle jenter i Bangladesh blir giftet bort før de har fylt 18. Dette skjer selv om det finnes lover som forbyr barneekteskap.

Ble mamma som barn

Under koronapandemien økte antall barneekteskap, også der Anamica bor. Selv var Anamicas mamma Jesmin bare 14 år da Anamica kom til verden. Jesmin vet hvor tøft livet kan være når man blir tvunget ut i voksenlivet altfor tidlig. Derfor er hun opptatt av at datteren skal få en utdannelse og ta egne valg for fremtiden.

Bangladesh er et av landene der Plan jobber med å forebygge barneekteskap. Vi jobber med å øke lokalbefolkningens kunnskap om jenters rettigheter. Samtidig identifiserer vi sårbare familier og hjelper dem inn i inntektsbringende arbeid slik at de får råd til å sende døtrene sine på skolen.

Tusen takk til alle som bidrar i arbeidet mot barneekteskap!