Anamica får være barn, ikke brud

Anamica (12) bor på landsbygda i Bangladesh sammen med familien sin. Der kan livet være hardt og utrygt, spesielt for unge jenter som Anamica. Da faren hennes åpnet en liten butikk, så fremtiden deres lysere ut. Men så brøt pandemien ut.

Med fast inntekt fra butikken til faren hadde familien råd til skoleutstyr slik at Anamica kunne gå på skole. Skolegang gir ekstra trygghet i et område der barneekteskap er utbredt.

Da pandemien brøt ut, ble livet til den lille familien snudd på hodet. Butikken til faren måtte stenge, og like etterpå ble han syk. Moren forsøkte å få seg jobb i landsbyen, men uten utdannelse eller yrkeserfaring var det umulig. Det var en fortvilet situasjon for familien. De sto igjen uten inntekt og Anamica måtte slutte på skolen.

–  Jeg var veldig trist fordi jeg ikke kunne gå på skolen og være med vennene mine, sier Anamica.

Anamica liker å gå på skolen og drømmer om å bli lege.

Fattigdom øker faren for barneekteskap

Over halvparten av alle jenter i Bangladesh blir giftet bort før de har fylt 18 år, til tross for at det finnes nasjonale lover som forbyr barneekteskap. Under koronapandemien økte antall barneekteskap, også der Anamica bor.

Årsakene til barneekteskap er sammensatt, men ekstrem fattigdom er ofte den viktigste grunnen. I mange tilfeller kan det å gifte bort datteren sin virke som den eneste utveien for mange fattige familier. Da blir det færre utgifter til mat, klær og utdanning.

Ble mamma 14 år gammel

Selv var mamma Jesmin bare 14 år da Anamica kom til verden. Hun vet hvor tøft livet kan være når man blir tvunget ut i voksenlivet alt for tidlig. Derfor er hun opptatt av at datteren skal få en utdannelse og ta egne valg for fremtiden.

Bangladesh er et av landene der Plan jobber med å forebygge barneekteskap. Vi jobber med å øke lokalbefolkningens kunnskap om jenters rettigheter. Samtidig identifiserer vi sårbare familier og hjelper dem inn i inntektsbringende arbeid slik at de får råd til å sende døtrene sine på skolen.

Foreldrene til Anamica har hatt det tøft, men ser lysere på fremtiden.

En flokk med ender ga nye muligheter

Den fortvilede situasjonen til familien endret seg da mamma Jesmin fikk muligheten til å være med på et opplæringsprogram drevet av Plan. Sammen med andre foreldre lærte hun om skadene ved barneekteskap og hvor viktig det er at jenter tar en utdannelse. Hun fikk også opplæring i å drive egen liten bedrift – og i avl av ender. 

Familien fikk startkapital til å kjøpe seks ender og fôr. Med fersk kunnskap om oppdrett har andeflokken vokst, og Jesmin har fått familiens økonomi på beina igjen gjennom salg av egg, kjøtt og andunger til videre avl. Pappa Anower har i mellomtiden blitt frisk, og har gjennåpnet butikken med økonomisk støtte fra kona.

– Det har blitt en ny start for familien vår, sier han.

Drømmen er å bli lege

Til morens store glede er Anamica nå tilbake på skolen igjen.

– Nå har jeg råd til å betale skoleutgiftene for datteren min slik at hun kan gå på skole så lenge hun vil, sier en fornøyd Jesmin.

Anamica er lettet over å kunne fortsette utdannelsen, og er fast bestemt på å følge drømmen sin om å bli lege.

– Jeg vil hjelpe folk som bor her når de blir syke, for vi har ikke så god tilgang på helsehjelp her i dette området, sier hun.

Støtte fra TV-aksjonen «Barn, ikke brud»

Med støtte fra Planfaddere verden over har vi vært til stedet i Bangladesh siden 1994. Hvert år når vi ut til mer enn to millioner barn og unge med arbeidet vårt.

Takket være NRKs TV-aksjon «Barn, ikke brud», har vi nå trappet opp det viktige arbeidet mot barneskap. Prosjektet som Anamica og familien deltar i er finansiert av innsamlede midler fra TV-aksjonen i 2021.

Tusen takk til alle som bidrar i arbeidet mot barneekteskap. Vi hadde ikke fått det til uten dere!