Barn bør ikke bli gift som barn

I Zambia er barneekteskap vanlig, men moren til åtte år gamle Juliet har andre planer for henne.

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet

Hvite ark og fargestifter er spredt utover en matte på bakken, og oppi alt dette ligger 8 år gamle Juliet og tegner. Hun har nettopp kommet hjem fra skolen sammen med storesøsteren sin.

– Jeg liker å spille med steiner og hoppe strikk, forteller hun.

Juliet og familien bor i et fattig område i Zambia. Foreldrene mottar støtte fra Plan for å holde jentene på skolen. Moren har ikke noe ønske om at de skal gifte seg for tidlig.

– Det hadde vært dumt om barna våre ble gift som barn. Det beste for dem er å gjøre seg ferdig på skolen først, sier Jenipher. Selv ble hun gift som 18-åring, og ser helst at døtrene venter enda lenger.

Drømmer om å bli lærer

Juliet liker seg godt på skolen, og hjemme bruker hun tid på lekser, og hjelper moren med husarbeid. I tillegg blir hun med til åkeren hver dag for å vanne grønnsakene de dyrker. Hun har planene klare for hva hun vil gjøre når hun bli stor.

– Når jeg er ferdig på skolen, vil jeg aller helst bli lærer, sier hun.

I Zambia blir 29 prosent av jentene giftet bort før de fyller 18 år. Barneekteskap er én av de største hindringene for utvikling, skolegang, frihet og likestilling i fattige land.

De siste årene har det vært en positiv utvikling globalt, men som en ringvirkning av korona, anslås det nå at 10 millioner flere jenter vil bli giftet bort.

Den fineste tradisjonen

Rundt juletider er det mange små og store tradisjoner som er viktige for oss. Men å bry seg er den fineste tradisjonen, og nettopp derfor er det mange som velger å bli Planfadder rundt juletider.

Julen gir forhåpentligvis de aller fleste et lite pusterom fra hverdagen og utfordringene vi står i. Her hjemme har konsekvensene av pandemien vært store, ute er de enda større – og spesielt for jenter.

Men i vanskelige tider blir ofte drømmene våre tydeligere, og over alt vokser det opp jenter som vil bli lærere, leger, sykepleiere og arkitekter, sånn at de kan gi noe tilbake til lokalsamfunnet sitt.

Jeg vil bli Planfadder

Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet