Har du et fadderbarn i Tanzania bidrar du i kampen mot barneekteskap. Du er med på å gi flere barn skolegang og arbeid, bedre helse, og beskyttelse mot vold og overgrep. Du styrker levekårene og kunnskapen til barn og unge, slik at de kan skape en bedre fremtid for seg selv og andre.
- Du blir fadder for ett barn, men hjelper mange.
- Du får bilder av fadderbarnet ditt og får jevnlig høre om barnet, familien og Plans arbeid.
Plan samler inn penger i 20 land, og pengene går til prosjekter i mer enn 50 land. Om du ønsker et fadderbarn i et spesifikt land kan du ta kontakt med oss, så skal vi gjøre vårt beste for å hjelpe deg. Ta kontakt på telefon 09909 eller info@plan-norge.no.
Vil du vite mer?
Å vokse opp i Tanzania | Dette arbeider Plan med i Tanzania | Nøkkeltall og infografikk
Å vokse opp i Tanzania
Ni av ti jenter og gutter i Tanzania begynner på barneskolen. Men det viser seg at etter flere år på skolebenken er det få som har lært det de burde, som å lese og skrive og elementær matte. Ofte har en lærer mer enn hundre elever i klasserommet, undervisningsmetodene er gammeldagse og autoritære, og kvaliteten på undervisningen blir for dårlig.
Majoriteten av de unge slutter før de i det hele tatt har begynt på ungdomsskolen. Her er det også forskjell på jenter og gutter. Når jentene kommer i puberteten er det flere grunner til at de slutter på skolen. Mange jenter syns det ubehagelig å gå på skoler som ikke har ordentlige toaletter. Noen opplever trakassering på skoleveien.
Fire av ti jenter blir også gift før de fyller 18 år, og de blir tidlig gravide. Dette innebærer stor risiko for barnets helse, samt mødredødeligheten er høy. Barneekteskap og tenåringsgraviditet ødelegger også for jentenes skolegang og fremtidsmuligheter.
Barnearbeid er dessverre også vanlig og akseptert i Tanzania. Gutter helt ned i 5-6 års alderen jobber i gruver, fabrikker og jordbruket. Unge jenter jobber som hushjelper eller i sex-industrien.

Mot barneekteskap
– Jeg var 15 år da jeg ble giftet bort. Han var dobbelt så gammel som meg, og jeg kjente han ikke fra før. Året etter fødte jeg mitt første barn, men babyen døde, forteller Joyce (25). Dessverre er ikke historien hennes unik. I Tanzania jobber Plan med flere tiltak for å forhindre barneekteskap og vold. Joyce er i dag mor til tre og har fått yrkesopplæring i regi av Plan, slik at hun er bedre rustet til å bli økonomisk selvstendig.
Plans arbeid i Tanzania
Bedre helse
Plan International i Tanzania er svært aktive i kampen mot barneekteskap og tenåringsgraviditeter på alle nivåer, i lokalsamfunnene og på myndighetsnivå.
Samtidig jobber vi for å bedre helsetilbudet og de sanitære forholdene for unge sårbare jenter som allerede er gravide. Vi gir de unge jentene opplæring og elementær kunnskap om deres egen og barnets helse. Vi fokuserer på hygiene, ernæring, smittsomme sykdommer, og også hvor viktig det er å stimulere barnet mentalt.
Yrkesopplæring og lånegrupper
Plan International jobber for at forholdene på skolene skal bli bedre, både når det gjelder fasiliteter og kvalitet på undervisningen. Vi er samtidig veldig opptatt av at årene på skolebenken senere skal gi uttelling i form av jobbmuligheter – under verdige forhold både økonomisk og sosialt. Derfor gir vi unge kvinner og menn fra fattige og sårbare familier muligheten til relevant markedsorientert yrkesopplæring. Vi støtter unge entreprenørskap, blant annet gjennom spare- og lånegrupper. Vi bidrar også til at de unge kommer i kontakt med mulige arbeidsgivere og relevante aktører i næringslivet.
Vi er spesielt opptatt av å fremme jobbmulighetene til unge mennesker med funksjonsnedsettelser, unge gifte jenter og de som har blitt utsatt for de verste formene for barnearbeid.
Fra gull til grønne skoger
Hvordan skal Tanzania omsette gull og andre store ressurser til noe som alle i landet har glede av? Hvordan sørge for at færre må leve i fattigdom, flere blir litt rikere og naturen bevares?
Dette er store utfordringer myndighetene og landets innbyggere selv må ta ansvar for. Plan International prøver bidra i positiv retning, blant annet gjennom å fremme de unges stemmer og deltakelse. Vårt viktigste mål er at de unge selv skal være endringsagenter i eget liv, i lokalsamfunnene der de bor – og i landet sitt.
Arbeidet er mulig takket være våre støttespillere
Bli Planfadder