Har du et fadderbarn i Guatemala bidrar du i kampen mot barneekteskap. Du er med på å gi flere barn skolegang og arbeid, bedre helse, og beskyttelse mot vold og overgrep. Du styrker levekårene og kunnskapen til barn og unge, slik at de kan skape en bedre fremtid for seg selv og andre.
- Du blir fadder for ett barn, men hjelper mange.
- Du får bilder av fadderbarnet ditt og får jevnlig høre om barnet, familien og Plans arbeid.
Plan samler inn penger i 20 land, og pengene går til prosjekter i mer enn 50 land. Om du ønsker et fadderbarn i et spesifikt land kan du ta kontakt med oss, så skal vi gjøre vårt beste for å hjelpe deg. Ta kontakt på telefon 09909 eller info@plan-norge.no.
Vil du vite mer?
Å vokse opp i Guatemala | Dette arbeider Plan med i Guatemala | Nøkkeltall og infografikk
Å vokse opp i Guatemala
Livet kan fortone seg ganske annerledes for de som bor i hovedstaden og en ung jente på landsbygda. Jenter fra urbefolkningen er de som er aller dårligst stilt. Mange jenter får ikke gå på skole i det hele tatt, fordi foreldrene mener de må være hjemme å hjelpe til med husarbeid.
Mens guttene gjerne fullfører grunnskolen og videregående på private skoler, og i tillegg kanskje drar utenlands for å studere, har unge kvinner fra urbefolkningen i gjennomsnitt bare to års skolegang. Mange jenter slutter tidlig på skolen for å bli giftet bort. Barneekteskap og tenåringsgraviditet er svært vanlig i Guatemala.
Unge sårbare jenter er også ofte utsatt for seksuell vold, overgrep og menneskehandel. Unge sårbare gutter blir på sin side lurt eller tvunget inn i kriminelle gjenger, der mannssjåvinistiske holdninger rår. Ved siden av brutale kriminelle handlinger, er seksuelle overgrep mot jenter en del av ritualene for å bli akseptert i gjengene.
Vårt mål er at alle barn og unge i Guatemala skal få den trygge oppveksten de fortjener, fri for vold og diskriminering på grunn av kjønn, etnisk tilhørighet eller hvor de kommer fra.

Barn med funksjonshemninger
Eunice var bare åtte år da hun måtte slutte på skolen for å ta seg av sin stumme lillebror, grunnet morens dårlige helse. De slet med kommunikasjonen i starten, men nå har de begynt å lære seg tegnspråk takket være et Plan prosjekt som fokuserer på å få barn med funksjonshemninger inn i skolen.
Plans arbeid i Guatemala
Utdanning for jenter
Jenter er sårbare i Guatemala, og spesielt med jenter fra urbefolkningen. For at de skal komme seg på skolen og fullføre både barne- og ungdomsskolen trenger økt beskyttelse og inkludering.
Plan International jobber for at skolene skal være trygge og tilrettelagt for jenter. Blant annet ved å innstallere egne toaletter og rent vann slik at de kan håndtere mensen på en trygg og god måte, og ikke behøve å engste seg. I samarbeid med våre lokale partnere jobber vi også med bevisstgjøring og holdningsarbeid blant foreldre, lærere og elevene selv for å fremme jenters rett til utdanning.
Seksualopplysning
Opplysning og opplæring rundt seksuelle og reproduktive rettigheter er viktig for å beskytte barna. Unge jenter må få velge selv når – og med hvem – de skal gifte seg og få barn. Det er viktig å fullføre skolen, skaffe seg en jobb med egen inntekt og ta kontroll på eget liv, i stedet for å bli giftet bort ung og bli avhengig av en mann.
Plan International samarbeider med både myndigheter, urfolksledere, lokale ledere, sivilsamfunnsorganisasjoner, foreldre og de unge selv i kampen mot barneekteskap, tenåringsgraviditet, seksuelle vold, overgrep og menneskehandel. Det handler både om å forebygge, og å ta bedre vare på de som er blitt utsatt for vold. Det handler også om å påvirke og bedre det juridiske systemet slik at overgripere ikke får gå fri.
Kunnskap om egne rettigheter er viktig. Barn og unge som kjenner rettighetene sine greier i større grad å stå opp mot urett. Det er for eksempel lettere å kreve skolegang når du kjenner retten til utdanning. Og det er lettere å si nei til barneekteskap når du vet at aldersgrensen er 18 år.
I Guatemala er det svært mange jenter som opplever diskriminering og urettferdighet – simpelthen fordi de er jenter. Da er det ekstra viktig at både gutter og jenter vet at alle barn har de samme rettighetene.
Arbeidet er mulig takket være våre støttespillere
Bli Planfadder