Har du et fadderbarn i Benin bidrar du i kampen mot barneekteskap. Du er med på å gi flere barn skolegang og arbeid, bedre helse, og beskyttelse mot vold og overgrep. Du styrker levekårene og kunnskapen til barn og unge, slik at de kan skape en bedre fremtid for seg selv og andre.
- Du blir fadder for ett barn, men hjelper mange.
- Du får bilder av fadderbarnet ditt og får jevnlig høre om barnet, familien og Plans arbeid.
Plan samler inn penger i 20 land, og pengene går til prosjekter i mer enn 50 land. Om du ønsker et fadderbarn i et spesifikt land kan du ta kontakt med oss, så skal vi gjøre vårt beste for å hjelpe deg. Ta kontakt på telefon 09909 eller info@plan-norge.no.
Vil du vite mer?
Å vokse opp i Benin | Dette arbeider Plan med i Benin | Nøkkeltall og infografikk
Å vokse opp i Benin
Benin har ratifisert de fleste internasjonale konvensjoner for beskyttelse av barn, jenters rettigheter og likestilling. Disse rettighetene er også inkorporert i nasjonale lover. Men på grunn av fattigdom får mange barn i Benin likevel ikke oppfylt sine rettigheter til helse, utdanning og beskyttelse.
Gamle tradisjoner og skadelig sosiokulturell praksis gjør også at barn – spesielt jenter – altfor ofte blir utsatt for grov urett. Kjønnslemlestelse, barneekteskap, seksuell vold og tenåringsgraviditeter er vanlig. Drap av såkalte forheksede barn skjer dessverre også fremdeles. Det er viktig å understreke at dette ikke har med religion å gjøre, for det fins både kristne og muslimer i landet, og også de som sverger til eldre naturreligioner.

Kjønnsstereotypier i Benin
Kjønnsstereotypier forhindrer likestilling mellom jenter og gutter i Benin. For å utfordre holdningene som holder jentene tilbake har Plan startet prosjektet "Girl Power", som inkluderer fotballag for jenter i de områdene vi jobber. – Jeg hadde aldri trodd at sport kunne forandre livet mitt, sier Daouda (14).
Dette arbeider Plan med i Benin
Barns beskyttelse
Barns beskyttelse er et viktig fokus for Plan i Benin. Vi jobber både på grasrota og på nasjonalt nivå for å mobilisere mot vold og skadelige tradisjoner som truer barns rettigheter – som barneekteskap og kjønnslemlestelse. Vi samarbeider med lokale ledere i sårbare lokalsamfunn, vi jobber tett med engasjerte barne- og ungdomsgrupper, lokale sivilsamfunnsorganisasjoner og lovmyndighetene i landet – for å påvirke, spre bevissthet, endre holdninger, samt å bidra til å bygge opp systemer som beskytter barn bedre.
Vi er spesielt opptatt av at de unge selv, deres familier og lokalsamfunnene skal være i førersetet når det gjelder å skape positive endringer i eget liv og samfunnet de lever i. Det vi bidrar med er å bygge opp kunnskap, kompetanse og, ikke minst, selvtillit blant de unge – slik at de kan ta kontroll over egen fremtid.
Seksuell og reproduktiv helse
Barne- og mødredødeligheten i landet er høy. Mange av de unge gravide tenåringsjentene har ikke moden nok kropp til en tøff fødsel. Og mange unge mødre mangler utdanning og kunnskap om hygiene, ernæring og sykdommer som kan ramme de små barna.
Rent vann og sanitæranlegg er også mangelvare i Benin, noe som går hardest utover sårbare barn på landsbygda. Mange små barn dør av vannbårne sykdommer, som enkelt kunne vært forebygget og/eller behandlet.
Plan i Benin jobber for å bidra til et styrket helsevesen og bedre tilgang til helsetjenester for mødre og små barn. Vi jobber for å spre mer kunnskap om hygiene, ernæring og amming blant unge mødre. Og vi jobber for at flere mennesker skal få tilgang på rent vann og sanitær. Plan jobber også for at unge jenter og gutter skal kjenne sine seksuelle og reproduktive rettigheter, slik at de er bedre i stand til å ta egne valg når det gjelder egen kropp, graviditet og ekteskap.
Utdanning er nøkkelen
Bedre kvalitet og en mer inkluderende utdanning er nøkkelen til å løse mange av problemene skissert overfor. Derfor jobber vi for at alle barn – både gutter, jenter og barn med funksjonsnedsettelser – skal få muligheten til utdanning helt fra starten av gjennom førskole, grunnskole, og etterhvert høyere skole eller yrkesutdanning som gir de unge jobbmuligheter.
I Benin, som i mange andre afrikanske land, jobber vi spesielt for at unge jenter skal bli selvstendige og være i stand til å stå på egne ben både sosialt og økonomisk. Vi jobber også for å endre seiglivede holdninger, tradisjoner og fysiske hindringer som gjør at unge jenter dropper ut av skolen.
Kunnskap om egne rettigheter er viktig. Barn og unge som kjenner rettighetene sine greier i større grad å stå opp mot urett. Det er for eksempel lettere å kreve skolegang når du kjenner retten til utdanning. Og det er lettere å si nei til barneekteskap når du vet at aldersgrensen er 18 år.
I Benin er det svært mange jenter som opplever diskriminering og urettferdighet – simpelthen fordi de er jenter. Da er det ekstra viktig at både gutter og jenter vet at alle barn har de samme rettighetene.
Arbeidet er mulig takket være våre støttespillere
Bli Planfadder