Leam (20) er nå aleneforsørger for datteren, Minea (1).
Leam skilte seg og måtte starte på nytt
20-åringen drømte om en ny start for seg selv og datteren. Da en mulighet dukket opp, grep hun den med begge hender og endret framtidsutsiktene for seg selv og lille Minea.

Da Leam var tenåringsbrud, måtte hun flytte inn hos svigerfamilien sin. Men hun mistrivdes i ekteskapet og kom ikke godt overens med familien til mannen. Mannen begynte også å nekte for at det det var han som var far til den nyfødte babyen. Leam hadde det vanskelig, og synes også det er vanskelig å snakke om det.
Nå har hun skilt seg fra mannen og er alene om ansvaret for datteren Minea. Skilsmissen satte Leam og den lille jenta i en sårbar situasjon. Leam flyttet derfor hjem til sin egen mor for å starte livet på nytt igjen. Huset de bor i, er typisk for landsbygda i Kambodsja: en enkel trehytte som er løftet omtrent to meter fra bakken av kraftige påler. Inne er det et romslig oppholdsrom der de sover om natten, og under huset er det en innredet plass i skyggen. Skyggen er god å ha når det er 35 varmegrader ute.

Etter at hun brøt ut av det ulykkelige ekteskapet, tok Leam med seg lille Minea og flyttet hjem igjen til moren sin.
På egne ben – uten utdanning
Leam ser lite til eks-mannen nå. Han ble boende hos foreldrene sine og bidrar heller ikke med noen form for økonomisk støtte. Leam må derfor forsørge Minea på egenhånd.
For å kunne stå på egne ben økonomisk trengte Leam en jobb og en inntekt. Men hva skulle hun leve av? Hun måtte selv slutte på skolen i 7. klasse for å hjelpe til med gårdsdriften hjemme. Det er ikke uvanlig at jenter tas ut av skolen for å bidra til husholdningen.
– Jeg ville fortsette på skolen og var lei meg for å miste vennene mine, men moren min trengte meg, forteller hun.
Siden da har ikke Leam tatt noen form for utdanning. Gårdsdriften på åkerlappen hjemme er ikke stor nok til at den kan forsørge familien og sikre fremtiden for Leam og Minea.

Siden hun ikke fikk fullført skolegangen, bestemte Leam seg for å ta yrkesopplæring for å lære seg et yrke hun kunne leve av.
Verdifull opplæring
Leam fant ut at hun måtte lære seg noe nytt. Da Plan fortalte henne om en yrkesopplæring hun kunne være med på, grep hun muligheten med begge hender. Yrkesopplæringen er organisert av Plan, og er et opplegg tilpasset spesielt til ungdom som ikke har fullført skolen. I seks måneder gikk Leam i lære sammen med 50-60 andre jenter i liknende situasjon. Blant flere fag valgte Leam å ta opplæring som skredder.
– Jeg valgte å lære meg å sy fordi jeg var interessert i det, forteller hun.

Gjennom Plan fikk Leam mulighet til å lære seg å bli profesjonell syerske.
Gjennom opplæringstiden passet moren på lille Minea, mens Leam brukte dagene til å øve på å reparere og sy plagg av alle slag. Det var både lærerikt og sosialt.
– Jeg fikk mange venner der, som jeg også holder kontakt med i dag. Men mange er nå veldig travle med jobbene sine.
Startet egen virksomhet
Leam er også en av dem som er blitt travelt opptatt med jobb. Hun driver nå en egen systue under huset hjemme på tunet, i tillegg til at hun hjelper til på åkeren. Som syerske tar hun mange forskjellige oppdrag; hun reparerer klær, syr om plagg til andre størrelser og lager også helt nye klær. De fleste kundene er folk i lokalsamfunnet. Og denne ekstrajobben, som hun startet helt selv, gir henne og Minea noen dollar mer om dagen å leve for.
Jeg har det bra nå. Jeg tjener litt penger til livets opphold. Og med en datter på ett år er det en fordel å kunne jobbe hjemmefra.
– Jeg har det bra nå. Jeg tjener litt penger til livets opphold. Og med en datter på ett år er det en fordel å kunne jobbe hjemmefra. Også liker jeg å designe klær for andre, smiler hun.
De ekstra dollarene hun tjener, gjør det også mulig for Leam å spare litt slik at hun kan utvide virksomheten sin.
– Jeg sparer noen av pengene for å kunne lage en ordentlig butikk etter hvert, slik at jeg kan få enda flere kunder.

Kundene til Leam er som oftest fra lokalsamfunnet. Her hjelper hun en dame som heter Dean med å reparere en t-skjorte.
Vi spør Leam om hun har noen råd til andre jenter som vil starte egen virksomhet?
– Ikke vær beskjeden, snakk høyt om hva du liker å gjøre, oppfordrer hun.
Leams mot til å forlate et ulykkelig ekteskap og ta yrkesopplæring har gjort at hun nå har tatt et stort skritt videre i livet sitt. Hun tør også å snakke høyt om ønskene hun har for fremtiden til lille Minea:
– Jeg håper Minea får utdanning. Kanskje hun kan bli sykepleier, smiler hun.

Leam ønsker at datteren skal ta utdanning, slik at hun få større valgfrihet når hun blir voksen.
Plan er til stede
Takket være trofaste faddere har Plan jobbet med utvikling i lokalsamfunnet til Leam i mange år, og et av mange tiltak er å bidra til at flere jenter og unge mødre skal få yrkesopplæring og muligheten til å stå på egne ben økonomisk. Her finnes blant annet også en fullt utstyrt helsestasjon bygget av Plan, der barna får vaksiner og oppfølging fra helsepersonell. I tillegg er det mulig for nybakte mødre å bli med i en Plan-organisert barselgruppe, der de blant annet får opplæring i ernæring for mor og barn. Plan jobber også for å sikre de små barna et barnehagetilbud, slik at mødre kan arbeide på dagtid mens barna blir ivaretatt og får utvikle seg i trygge omgivelser.
Plan er til stede i mange tusen lignende lokalsamfunn i over 50 land, og du kan bidra til en bedre fremtid til barn som Minea. Bli Planfadder i dag!
- Du blir fadder til et barn du kan ha kontakt med, hvis du vil.
- Som Planfadder støtter du hele lokalsamfunnet der fadderbarnet bor.
- Bidraget ditt er fra 300 kroner i måneden.
- Støtten går til hele lokalsamfunnet, der ditt fadderbarn bor.
- Hvert år får du oppdateringer om fadderbarnet og Plans arbeid.
- Fadderbidraget kan gi skattefradrag.
Tekst: Andreas Gjone
Foto: Erik Thallaug