– Jeg vil være den dama
Hva har tenåringsjenter, en høyskole i Lima og bilmerket Hyundai til felles? Alle ønsker å utfordre gamle holdninger og fordommer om at jenters plass er i hjemmet, og ikke på jobb i mannsdominerte yrker.
– Det er kanskje ikke mulig for meg å endre alles holdninger til alle kvinner. Men jeg kan endre folks holdninger til meg, sier Edith (17).
Hun trer på seg verkstedhanskene og stikker hodet ned i panseret på en bil mellom to rambukker. Hun er trygg. Dette har hun gjort før.
Det er slik holdninger endres. Når folk ser et eksempel på at jenter kan få det til, begynner de å tenke annerledes
Edith er en av 20 jenter som har fått tildelt et skolestipend av Hyundai, med støtte av Plan International, for å utdanne seg til å bli bilmekaniker. Også 43 gutter har fått tildelt stipendet. Med stipendordningen har jenteandelen i mekanikerklassen blitt om lag 15 ganger høyere enn i de fleste andre liknende klasser. Målet er å løfte ungdom fra noen av Limas vanskeligstilte nabolag, slik at de kan få seg en god jobb og bedre framtidsutsikter, samt vise at jenter kan gjøre hva de vil, også i land hvor kvinnesynet fremdeles har et stykke å gå.
– Da Plan kom til skolen min for å fortelle om stipendet, hadde de med seg et bilde av en kvinnelig mekaniker. Hun så uavhengig ut. Hun så sterk ut, sier Edith.
Først tenkte jeg at jeg vil kjenne den dama. Så tenkte jeg: Nei, jeg vil være den dama, full av styrke og selvstendighet
Fadderordningen skaper muligheter
Mange av jentene i klassen til Edith er tidligere Planfadderbarn. Mekanikerutdanningen er for flere av dem bekreftelsen på det fadderskapet handler om: at jenter kan.
– For bare fire-fem år siden var jeg veldig beskjeden. Ungdomsprogrammet til Plan åpnet meg opp og gjorde meg sterkere. Jeg er glad for at jeg har fått denne muligheten, men jeg er minst like glad for at jeg nå er sterk nok til å være et eksempel for andre, sier Edith.
– Prosjektet har vært en suksess på flere måter, forklarer Larissa Cevallos, som er donorspesialist hos Plan International i Peru.
– Det kan vise vei for andre industriselskaper som ønsker å bidra til å løfte jenters rettigheter. Jeg tror alle selskaper, uansett størrelse eller ambisjoner, kan finne og utarbeide prosjekter med Plan i tråd med deres ekspertiseområde, sier Larissa.
Bryter stereotypiske holdninger
Selv om Edith er glad for at hun har startet mekanikerutdannelsen sin, har ikke beslutningen om å velge et mannsdominert yrke vært bare enkel.
– Det er fordommer over alt. Også her på skolen. Jeg har opplevd å bli trakassert. Det er mange gutter som mener jeg ikke hører hjemme her. Men jeg føler at jeg bidrar til å endre holdninger med å være her, sier Edith.
Også foreldrene hennes var bekymret over valget av studieretning.
– Først var foreldrene mine positive. Men da jeg fikk stipendet, ble de skeptiske. Hva vil folk si? Vil jeg kunne få kunder som bilmekaniker når ingen tror kvinner kan gjøre dette arbeidet? Er det ikke veldig farlig for kvinner å skru bil?, forteller Edith.
Jentene inspirerer
Nå som Edith er godt i gang med utdanningen sin, ser folk i nabolaget at det er uproblematisk at en jente er interessert i og skrur på biler. Hun har høstet ros og imponerte nikk fra både foreldrene sine og venner.
– Jeg tenker at det er sånn vi endrer verden. Jeg er bare et eksempel, men eksempler på at endring er mulig, det er viktig.
Nå gjør jeg som jeg vil. Jeg kler meg som jeg vil. Jeg går hvor jeg vil. Det virker ikke som mye, men jeg blir endelig tatt seriøst. Jeg har verdi. Jeg vil at så mange jenter som mulig skal få oppleve den følelsen
– Jeg tenker at hvis ingen går foran, så kommer heller ingen til å gå etter. Jeg vet at dette ikke blir enkelt. Men jeg vet også at det er verdt det, fortsetter hun.
Vil du sende en hilsen til fadderbarnet ditt?
Via Min side har du mulighet til å sende en elektronisk hilsen til fadderbarnet ditt. Du kan også legge ved bilder.