Faith ble mor som 14-åring. Tenåringsgraviditet.

Faith ble mor som 14-åring

I humanitære kriser opplever jenter økt risiko for seksuell vold. Faith ble voldtatt i flyktningleiren hun bor i da hun var 13 år. Livet ble aldri det samme igjen.

– En gutt tvang meg til å ha sex da jeg dusjet. Det skjedde to ganger. Jeg fortalte det ikke til noen, sier Faith.

Hun sitter på en matte ved en liten hytte av murstein i en bosetting for flyktninger i Bidi Bidi i Uganda. Ved siden av henne ligger den tre uker gamle datteren. Voldtekten førte til at hun ble mor. Faith er sterkt preget av det hun har vært utsatt for, og syns det er vanskelig å ta vare på et lite barn.

Faith bor sammen med slektninger i Bidi Bidi. Et midlertidig hjem som hun deler med rundt 220.000 andre. På grunn av krigen i Sør-Sudan tok onkelen henne med hit, slik at hun skulle få fortsette på skolen.

Det kan hun ikke lenger. Nå bruker hun dagene til å passe på datteren og til å gjøre husarbeid.

– Om natten drømmer jeg om at jeg går på skolen, men når jeg våkner, så er barnet mitt der, sier hun stille.

Les også: Historien til Tima.

Faith ble mor som 14-åring. Tenåringsgraviditet.

Hvert år blir 10 millioner jenter mellom 15-19 år gravide. Fatih er én av dem.

Hun får ikke velge

Som mange andre tenåringsmødre var ikke graviditeten noe Faith valgte selv. Minst 10 millioner jenter mellom 15-19 år blir ufrivillig gravide i utviklingsland hvert år, ifølge Verdens helseorganisasjon. Jenter mangler blant annet alderstilpasset seksualitetsundervisning, informasjon og tilgang til prevensjon, og trygge aborttjenester. Ikke minst mangler jenter beskyttelse; et problem som øker i humanitære kriser. Det gjør at mange jenter som Faith ikke har noe annet valg enn å bli mor dersom de blir gravide, eller så må de avslutte svangerskapet på en utrygg måte.

– Jeg vil tilbake på skolen og være sammen med vennene mine. Det gjør meg så glad, og får meg til å glemme ting som er vanskelig. Jeg har lyst til å bli lærer. Favorittfaget mitt er matte, forteller hun.

Vi møtte Faith i 2019. Hun ble fulgt opp av Plan, fikk psykososial støtte og helsehjelp gjennom hele graviditeten og fødselen. Hun fikk også hjelp med innkjøp av nødvendige ting til babyen, i tillegg til bygging av et lite hus i leiren.

Faith sier at tanten skulle hjelpe henne med å ta vare på barnet når hun skulle tilbake på skolen igjen. På grunn av koronapandemien har det ikke vært mulig for henne å komme tilbake.

Les også: Dette dør tenåringsjenter av.

Plan gjør flyktningleirer tryggere for jenter

Plan International jobber sammen med lokale partnere og myndigheter for å sikre at jenter får tilgang til psykososial støtte ved behov. Plan bidrar med innkjøp av nødvendige ting som sanitærprodukter og mat, og tilbyr helsehjelp. Vi jobber for at jenter skal få gå på skole, også de som er gravide eller unge mødre, som ofte opplever stigma og diskriminering.

I Bidi Bidi har vi satt opp en egen komité for beskyttelse av barn som jobber tett med lederne av flyktningleiren. Vi har blant annet kurset dem i barns beskyttelse og gitt dem materiell som skal gjøre jobben deres enklere dersom det skjer et overgrep.

Vi har også satt opp en støttegruppe hvor folk kan komme for å få informasjon om, og snakke ut om, temaer som barns beskyttelse, likestilling og kjønnsbasert vold. I tillegg er det satt opp en rekke barnevennlige soner.

Les også: Slik arbeider vi for jenter i krise.