Jenter på flukt

274 millioner mennesker lever i nød på grunn av krig, borgerkrig, naturkatastrofer og sult. Dette er noen av krisene og jentene som lever i dem.  

Kenya, jenter i krise
Dunia fra Kenya. Jenter i krise. Kenya, jenter i krise
Jenter i krise: Oversiktsbilde fra Kenya. Oversiktsbilde fra Kenya. Jenter i krise.
Jenter i krise, Niger Atou fra Niger. Jenter i krise.
Jenter i krise, Niger Atou fra Niger. Jenter i krise.
Jenter i Niger. Jenter i krise. Jenter i Niger. Jenter i krise.
Jenter i krise – Ukraina. En jente får en bamse av en frivillig. Jenter i krise – Ukraina. En jente får en bamse av en frivillig.
Jenter i krise – Ukraina. En jente får trøst. Jenter i krise – Ukraina. En jente får trøst.
Oversiktsbilde fra Ukraina. Jenter i krise. Jenter i krise – Ukraina. En jente får en bamse av en frivillig.
Jente fra Etiopia. Jenter i krise. Jente fra Etiopia.
Jente fra Etiopia. Jenter i krise. Jente fra Etiopia.
Oversiktsbilde fra Etiopia. Jenter i krise. Oversiktsbilde fra Etiopia. Jenter i krise.
Ei jente som bor i flyktningleiren i Cox’s Bazar i Bangladesh.
Familie i flyktningleiren i Cox’s Bazar i Banglades. Familie i flyktningleiren i Cox’s Bazar i Banglades.

På Afrikas Horn er det tørke, eskalerende sultkrise og vannmangel. I Tana River County i Kenya bor 13 år gamle Dunia. Deres eneste vannkilde er 12 kilometer unna. Dunia og en venninne står opp klokka fire hver dag, drikker litt svart te til frokost og går av sted.

Noen ganger rekker Dunia skolen etterpå. Der får hun to måltider. Men ofte kommer hun for sent eller er for sliten til å møte opp. Da går hun også glipp av maten. På ettermiddagen henter hun vann på nytt. Det betyr fem mil med gåing hver dag.

 – Mamma selger kull, som gjør at hun kan kjøpe ris til oss. Men ingen kjøper kull nå, så mamma har ikke penger til mat, sier Dunia.

«Atou» er bare 15 år, men allerede mor til tre. Faren hennes bestemte at hun skulle gifte seg med en mann tre ganger så gammel. Da hadde de flyttet fra Nigeria til Niger på grunn av et terrorangrep.

– Jeg aksepterte det fordi jeg ikke visste hva det betydde. Jeg visste ikke hva slags plikter som ventet meg og ante ikke hvordan jeg skulle håndtere det. Jeg var veldig lei meg på bryllupsdagen.

Det viste seg at ektemannen var voldelig. Niger er det landet i verden med flest barneekteskap. Jentene blir giftet bort svært tidlig – kultur, fattigdom, matmangel, politisk ustabilitet og terrorisme er de viktigste grunnene til at det skjer. Foreldre tror ofte de beskytter barna ved å gifte dem bort.

Fem år gamle Evelina strekker seg etter en bamse fra en frivillig i Romania. Hun har akkurat flyktet fra hjemmet sitt i Odessa i Ukraina sammen med storebroren og mamma Veronika. I bilen satt også en annen mor med sine to barn.

– Alarmene gikk mer enn fem ganger om dagen, det er derfor vi dro. Det er veldig trist. Barna er stresset og vil ikke spise, forteller Veronika.

For få uker siden invaderte Russland Ukraina. Minst 10 millioner mennesker har flyktet fra hjemmene sine. Noen til andre steder i landet, andre over grensen til naboland. Kvinner og unge på flukt har større risiko for å bli utnyttet av kriminelle.

12 år gamle Debeka bor i en flyktningleir i Etiopia.

Etter at uroligheter brøt ut i Tigray i Etiopia i fjor, er hundretusenvis internt fordrevet. I tillegg er det tørke og matkrise i landet, og millioner av mennesker trenger akutt hjelp.

Tenåringsjenter i kriser opplever økt risiko for fysisk og seksuell vold, barneekteskap og tap av skolegang. Debaka blir passet på av sin tante.

Flyktningleiren i Cox’s Bazar i Bangladesh er verdens største. Her bor over én million rohingyaer. Minoritetsgruppen har flyktet fra voldsbølger nord i hjemlandet Myanmar.

Det er mangel på skole og helsehjelp, og området er utsatt for flom og jordras. Her, som i andre kriser, er tenåringsjenter i faresonen for å bli utsatt for seksuelle overgrep, menneskehandel og tidlig ekteskap. Denne jenta bor med sin far.