Godada og bestemoren. Flyktninger i Etiopia. Godada og bestemoren. Flyktninger i Etiopia.
Godada fra Etiopia har nettopp født i en flyktningeleir. Godada fra Etiopia har nettopp født i en flyktningeleir.
Adina fra Etiopia er gravid og på flukt. Adina fra Etiopia er gravid og på flukt.

Her har Godada (18) nettopp født sønnen sin i en flyktningleir i Etiopia. Hun ligger i hjørnet av et provisorisk hus, med bestemoren ved sin side.

De reiste i 180 kilometer for at hun skulle få føde i trygghet – fra landsbyen de bodde i til flyktningleiren.

20 år gamle Adina bor i samme flyktningleir. Hun er gravid og frykter for både sitt eget og barnets liv.

Gravide på flukt

Hver eneste dag blir gravide jenter og kvinner tvunget på flukt fra krig og andre kriser. Én av dem er Godada (18).

I hjørnet av et provisorisk hus laget av stokker og bølgeblikk, ligger 18 år gamle Godada fra Etiopia og slapper av. Et tøystykke er festet over henne, og gir en anelse privatliv. Det er bare noen timer siden hun fødte barnet som ligger ved siden av henne.

– Da slåssingen startet, hadde jeg nesten termin. Reisen hit tok hele dagen og natten, og gjorde meg syk, sier Godada. Hun sliter med å snakke, og å sitte oppreist.

For å føde barnet i trygghet, reiste Godada og bestemoren 180 kilometer fra landsbyen de bodde i til en flyktningleir for internt fordrevne. Bestemoren våker over henne og oldebarnet hele tiden. Det er bare de tre nå. Godadas foreldrene er døde, og mannen ble igjen i landsbyen.

Nord i Etiopia har den politiske ustabiliteten eskalert, og hundretusener av mennesker er i samme situasjon som dem. I tillegg er det tørke, mangel på medisiner og mangel på mat.

Godada og bestemoren vet ikke når de får det neste ordentlige måltidet. Det er en ekstra stor utfordring for en kvinne som nettopp har født, og som trenger mye næring.

Unge jenter rammes hardt i kriser

Jenter og kvinner er spesielt sårbare i kriser, og en graviditet gjør alt enda vanskeligere.  

– 61 prosent av kvinner som dør i fødsel, føder i land som er sterkt påvirket av humanitære kriser, forteller Jezkova Isaksen. I tillegg fører kriser til mangel på informasjon og helsetilbud, økt uønskede graviditeter og utrygge aborter, sier Katja Jezkova Isaksen, programrådgiver i Plan International Norge. I snitt dør 500 kvinner og jenter hver dag på grunn av komplikasjoner rundt graviditet og fødsel. 

I Etiopia, for eksempel, øker tørken risikoen for underernæring blant gravide, noe som kan få alvorlige konsekvenser får både mor og barn. Og dersom de skulle trenge akutt helsehjelp gjør den pågående konflikten det vanskelig for dem å få den hjelpen de trenger, eller å nå frem i tide. 

– Jenter og kvinner i krise er dessuten mer sårbare for vold og seksuell vold enn i en normal hverdag, fordi vanlige beskyttelsesmekanismer er borte, sier Jezkova Isaksen.  

Hun forteller om familiestrukturer som brytes opp, sosiale miljøer og skolegang som forsvinner, og et lovverk som ikke lenger etterfølges. Situasjonen blir heller ikke bedre av at folk ikke har penger.  

Mangel på hjelp til gravide

I samme flyktningleir som Godada er, bor 20 år gamle Adina. Hun er seks måneder gravid, og måtte også rømme fra landsbyen sin da konflikten eskalerte. I landsbyen pleide hun å få oppfølging hos helsepersonell, men dette tilbudet finnes ikke i flyktningleiren.

– Det er ikke noen spesiell støtte for oss gravide. Jeg spurte, men fikk vite at det ikke er noe ultralydapparat her for å sjekke barnet. Jeg ble redd, særlig da jeg hørte om en annen gravid kvinne her som nylig mistet barnet sitt, sier Adina.

Plan International øker nå den humanitære innsatsen i Etiopia for å hjelpe kvinner som Godada og Adina. Plan bidrar med å tilby støtte, oppfølging og næringsrik mat til gravide, unge jenter, mødre, ammende og andre i faresonen.

Les mer om hvordan Plan hjelper jenter i kriser og hvordan du kan bidra.