– Jeg er redd

Priya (8) bor i en av de farligste byene i verden for jenter. Selv om hun er for ung til forstå den harde realiteten i gatene utenfor huset hennes, skjønner hun at det er forskjell på å være jente og gutt.

Holder jentene innendørs

Vold og overgrep mot jenter er vanlig. For å beskytte døtrene sine, velger mange foreldre å begrense friheten til jenter ved å holde dem inne.

– En jente i nabolaget ble kidnappet på vei til skolen. Da hun ble funnet to dager senere, var hun grovt misbrukt, forteller Priyas mor.

Familien bor i slummen i Indias hovedstad Delhi. Her er det ikke trygt å være jente. 

Etter skolen, mens broren leker, hjelper Priya til med oppvasken.

– Jeg vil ikke gå ut alene på kvelden. Jeg er redd noen vil ta meg. Derfor går jeg alltid sammen med noen.
Priya (8)

Redd for vold og overgrep

Vold mot jenter er et stort problem i millionbyen. Det finnes få steder der barn kan være trygge. Det mangler gatelys, så når mørket faller på blir det stummende mørkt. 

– Jenter er ikke trygge her. Når Priya kommer i puberteten, blir det umulig å la henne gå noe sted alene. Jeg kommer til å prøve å følge henne til alt hun skal, sier moren, som frykter kidnapping og overgrep.

Det er mange grunner til at jentene ikke kan føle seg trygge. Barneekteskap, trafficking og overgrep er vanlig. Det er utbredt fattigdom og mange av de voksne er arbeidsledige. Lediggang fører til alkohol- og rusmisbruk, som også gir et utrygt miljø for barna. Jenter og kvinners svake stilling i samfunnet gjør de ekstra sårbare. 

Vil bli lege

Priya bor nesten vegg i vegg med barneskolen. Så skoleveien er heldigvis ikke lang. Hun har store drømmer for fremtiden, og skjønner viktigheten av å gå på skole for å nå dem. Både moren og faren til Priya er analfabeter og er opptatt av at datteren skal få andre muligheter. 

I en verden designet for menn, må noen sette jenter først.
Plan vil gi alle barn like muligheter. Men der barn ikke har det bra, har ofte jenter det verst. Derfor setter Plan jenter først.

Takket være Planfaddere

Takket være Planfaddere kan vi gjøre hverdagen tryggere for jenter i India og andre land. Med din støtte kan vi gjøre mer!

Dette er noen av tiltakene vi gjennomfører i Delhi, i tett samarbeid med lokale partnere:

  • Vi etablerer «safehouses» i samarbeid med familier i området. Dit kan barn gå om de er redde eller trenger hjelp.
  • Teatergrupper for ungdom, der temaet for oppsetningene er jenters rettigheter og rett til å bestemme over egen kropp.
  • Kurs til taxisjåfører, slik at de er mer oppmerksomme på vold og overgrep mot jenter og kan gripe inn om noe skjer.
  • Jente- og guttegrupper hvor vi underviser om barns rettigheter og likeverd, samt retten til å bestemme over egen kropp.
  • Vi samarbeider med ungdom som selv identifiserer problemer i sitt nærmiljø. Sammen med ungdommen jobber vi for å påvirke lokale myndigheter for å få til endring. For eksempel jobber ungdommen for å få mer lys i gatene, mer patruljerende politi og bedre toalettfasiliteter.

Foto: Jeton Kaçaniku / Plan International Norge