Illustrasjon: La henne velge.

Ble giftet bort etter trakassering

Tanzila fra Bangladesh gikk på ungdomsskolen da bestemoren en dag fortalte at hun hadde funnet en ektemann til henne. Grunnen var at barnebarnet ble utsatt for trakassering på skoleveien.

Tanzila fra Bangladesh ble giftet bort som barn.
Remote video URL

– Moren min visste ikke at jeg skulle gifte meg. Ikke jeg heller!

Tanzila (19) sitter på et skrivebord i et klasserom mens hun forteller. Her underviser hun til vanlig barn og unge som har droppet ut av skolen. Ved siden av studerer hun til å bli sykepleier. Det ville vært utenkelig for henne å være her for noen år siden. Da ble hun nemlig tvunget til å slutte på skolen – og bli kone i stedet.

Seksuell trakassering

På den tiden hun ble giftet bort bodde hun med bestemoren sin, mens moren jobbet i hovedstaden Dhaka. Hun hadde akkurat startet i 8. klasse da hun ble utsatt for seksuell trakassering. Det er ikke uvanlig at unge jenter blir utsatt for slengkommentarer og trakassering på skoleveien.

– Bangladesh er ikke et trygt sted for jenter, sier Tanzila.

Ikke bare fikk hun slengkommentarer, men foreldrene fikk trusler om at hun måtte gifte seg. Hvis ikke kom hun til å bli drept eller kidnappet. For å beskytte Tanzila bestemte bestemoren seg for å gifte henne bort. Hun fant en familie, og laget en uformell kontrakt, såkalt «shora.»

– Jeg gråt så mye. Jeg ville ikke dra til svigerfamilien min, men til slutt måtte jeg akseptere skjebnen min og skjønte at jeg ikke hadde noe valg.

Tanzila fra Bangladesh ble giftet bort som barn.

– Det er kjempeviktige at man følger drømmene sine og blir selvstendige, sier Tanzila.

Fulgte drømmen sin

Det tok ikke lang tid før Tanzila merket at mannen var avhengig av narkotika, og voldelig i rus. Til slutt tok hun mot til seg og dro. Med morens støtte kom hun seg tilbake på skolen, og bestemte seg for å bli sykepleier. For å kunne hjelpe andre – men også seg selv.

– Det er kjempeviktige at man følger drømmene sine og blir selvstendige, sier hun.

– Det er så mange jenter som blir giftet bort tidlig, blir skilt og kommer tilbake til foreldrene med et barn. Hvis denne jenta fikk fortsette på studiene, eller iallfall kunne tjene sine egne penger, hadde kanskje ikke ektemannen forlatt henne. Eller hun ville ikke ha vært en byrde for foreldrene sine.

Tanzila gjør det bra på skolen, og takker også mammaen sin for det.

– Mamma er den viktigste personen i mitt liv, sier hun.

– Jeg takker henne av hele mitt hjerte. Jeg vil være der for henne alltid, for uten henne, hadde jeg ikke vært der jeg er i dag.

Fakta om barneekteskap i Bangladesh

  • Ett av landene i verden med flest barneekteskap.
  • Over 50 prosent av kvinner i midten av 20-årene som lever i dag, ble giftet bort før de var 18.
  • Mange foreldre gifter bort sine døtre for å unngå sex før ekteskap, og seksuell trakassering.
  • Fattigdom og mangel på utdanning er også en årsak til barneekteskap.
  • 33 prosent av kvinnene tror det er ektemannens rett å slå en kvinne.
  • Naturkatastrofer er typiske kriser som øker sjansen for menneskehandel og barneekteskap, og dette er vanlig i Bangladesh.
  • Antallet barneekteskap i Bangladesh har sunket de siste 30 årene, men det går sakte.
  • Les mer om barneekteskap i Bangladesh.