Roxana vil ikke bli barnebrud

Roxana (15) satt og gjorde lekser da hun overhørte foreldrene snakke om å gifte henne bort. Hun sa klart i fra om at hun ikke ville, men det falt for døve ører.

Roxana fra Bangladesh sitter å gjør lekser.

– Det føltes helt forferdelig å finne ut at foreldrene mine ville gifte meg bort uten mitt samtykke. Jeg sa til dem at jeg ikke ville, men da sluttet de bare å snakke med meg om det. Senere, da brudgommens familie kom på besøk, sa jeg også til dem at jeg ikke ville gifte meg. Ingen brydde seg om hva jeg ville, sier Roxana.

Hun var redd hun ville ende opp som storesøsteren sin.

– Søsteren min ble gift da hun var 14, og da hun var 17 var hun allerede tobarnsmor. Hun ville fortsette på skolen akkurat som meg, men det kan hun ikke nå.

Selv vil Roxana bli lege eller ingeniør.

Barneekteskap er ulovlig

– På skolen fortalte læreren vår oss om barneekteskap og at det er ulovlig. Så da foreldrene mine satte en bryllupsdato tok jeg kontakt med han og fortalte han alt, sier Roxana.

Læreren tok derfor kontakt med faren til Roxana og fortalte ham at det er ulovlig og om hvor skadelig barneekteskap kan være.

– Da jeg fikk vite at jeg ikke måtte gifte meg likevel føltes det nesten ut som om jeg fikk livet tilbake. Jeg var så glad og lettet.

Roxana (15)

Roxana fra Bangladesh står å ser ut igjennom døra. Hun unnslapp barneekteskap.

Vennene ble giftet bort

Barneekteskap er vanlig i Bangladesh, så i tillegg til søsteren, vet Roxana om flere som er blitt giftet bort.

– To av vennene mine ble tvunget til å gifte seg av foreldene sine. Den ene da vi gikk i 6.klasse, den andre i 7.klasse, sier Roxana.

Men det var ingen som visste at bryllupene fant sted før flere måneder etterpå.

– Begge er veldig ulykkelige, fordi ingen spurte dem og nå lider de, sier Roxana.

12 millioner jenter

  • Hvert tredje sekund blir en jente giftet bort. Det betyr at i løpet av ett år har 12 millioner jenter blitt frarøvet barndommen sin.
  • Årsakene til barneekteskap varierer fra land til land, men er ofte en konsekvens av fattigdom, at jenter ikke tillegges lik verdi som gutter, tradisjon og svakt lovverk som ikke beskytter jenter.
  • Barneekteskap rammer flest jenter i Sør-Asia og i Afrika sør for Sahara, men det skjer også mange andre steder i verden.
  • Barneekteskap handler ikke om at foreldre ikke vil barna sine vel. Det handler ofte om noe så grunnleggende som å overleve. For gifter de bort datteren sin, har de én munn mindre å mette og hun er forventet å bli tatt vare på.

Les mer om barneekteskap og hva Plan gjør for å bekjempe det.