– En barnebrud har ikke noe frihet

Jui (16) fra Bangladesh, var 14 år da hun ble giftet bort og er allerede mor til en fem måneder gammel gutt. 

Jui er barnebrud

– Jeg visste ikke hva ekteskap var eller hvordan jeg skulle klare meg i huset til svigerforeldrene mine, sier Jui.

Allerede fra dag én fikk hun tildelt en rekke oppgaver i huset, som hun verken var mentalt eller fysisk klar for. Etter noen måneder ble hun gravid og fikk oppfølging av SHOW, et helseprosjekt i regi av Plan International Bangladesh.

For mye for kroppen

Det ble en dramatisk fødsel. Kroppen til Jui ikke var klar for den store påkjenningen.

– Jeg var tilstede under fødselen, og så hvor mye hun led. Jeg lover at jeg ikke vil utsette noen andre i min familie for barneekteskap, sier svigemor Fulti (35).

Jui har kommet seg etter fødselen. Hun har fortsatt ansvar for mange oppgaver i huset, men har nå i tillegg et barn å ta seg av, mens mannen er på jobb.

– Jeg likte livet mitt på skolen mye bedre enn livet mitt nå. Barneekteskap er ikke bra. En barnebrud har ikke noe frihet når det gjelder valg og bevegelse.

Jui (16)

Jui med sin sønn på armen

12 millioner jenter

  • Hvert tredje sekund blir en jente giftet bort. Det betyr at i løpet av ett år har 12 millioner jenter blitt frarøvet barndommen sin.
  • Årsakene til barneekteskap varierer fra land til land, men er ofte en konsekvens av fattigdom, at jenter ikke tillegges lik verdi som gutter, tradisjon og svakt lovverk som ikke beskytter jenter.
  • Barneekteskap rammer flest jenter i Sør-Asia og i Afrika sør for Sahara, men det skjer også mange andre steder i verden.
  • Barneekteskap handler ikke om at foreldre ikke vil barna sine vel. Det handler ofte om noe så grunnleggende som å overleve. For gifter de bort datteren sin, har de én munn mindre å mette og hun er forventet å bli tatt vare på.

Les mer om barneekteskap og hva Plan gjør for å bekjempe det.