– Håper andre lærer av min historie

Etter en traumatisk ungdomstid var det ungdomsklubben 18+ som hjalp Isabel (19), tidligere barnebrud, videre i livet. Klubben ruster barn og unge til å stå opp mot barneekteskap og tenåringsgraviditet, og gir dem troen på seg selv. I dag deler Isabel sin historie for å hjelpe andre jenter fra å lide samme skjebne som henne selv.

18+klubben hjalp Isabel tilbake på skolen og videre i livet. 

– Det var fattigdommen som gjorde at jeg giftet meg med en mann som var dobbelt så gammel som meg. Jeg var forelsket, og han lovet at han skulle ta vare på meg og familien min. Han kjøpte klær, såpe og bodylotion til meg, og jeg syntes han virket snill, sier Isabel (19) fra Malawi.

Vi møter Isabel i Mulanjeområdet, sør i Malawi.  Hun tar oss imot med åpne armer på tunet utenfor morens hus. Her lever de et enkelt liv, uten vann og strøm. Stort sett har de nok mat til ett eller to måltider om dagen. 
 

Hus av rød murstein og stråtak, fjell i bakgrunnen.

Barndomshjemmet til Isabel.

Gravid som 15-åring

15 år gammel ble Isabel gravid, og giftet seg med barnefaren. Hun trodde han ville stå ved løftene om å ta vare på henne og familien. Men kort tid etter at de hadde giftet seg, endret han oppførsel og begynte å date andre jenter. 

–  Da jeg gikk gravid med Mervin, oppdaget jeg at faren hadde barn med fem andre kvinner. Jeg bestemte meg derfor for å skille meg, og flytte tilbake til moren min for å oppdra Mervin på egenhånd, forteller Isabel. 

Flyttet hjem og begynte på skolen igjen

Hun fødte sønnen Mervin på det lokale sykehuset. Men selv om hun nå var mor, så ønsket hun fremdeles å gå på skolen. 

– Jeg startet på skolen igjen da Mervin bare var seks måneder gammel. Moren min kom til skolen med ham, slik at jeg fikk ammet. Men jeg var ganske redd for hvordan jeg ville bli tatt imot av de andre elevene, forteller Isabel. 

Isabel (19) er en god mor for Mervin (3), og savner han veldig når hun er borte fra ham.

Rykteflom

Det skulle vise seg å ikke bli så lett. På skolen florerte ryktene om hvorfor Isabel var tilbake. Blant annet ble det sagt at hun var mest opptatt av å  forføre lærerne og få en av dem til å gifte seg med henne.

Men Isabel var fast bestemt på å ikke la ryktene gå innpå henne. Hun skulle gå på skolen.

Isabel fortalte moren sin om at hun ble mobbet på skolen, og moren tok opp saken med rektor.

– Rektoren samlet hele skolen og informerte om at alle som plaget eller baksnakket jenter som hadde kommet tilbake til skolen etter å ha fått barn, skulle straffes, forteller Isabel. – Etter dette ble ting bedre, sier hun. 

Klubben som endret livet

På skolen fikk Isabel høre om Plans ungdomsklubb 18+. Klubben har som mål å gi elever informasjon om hvilke rettigheter de faktisk har. For eksempel at det ifølge Malawisk lov er ulovlig å gifte seg når man er under 18 år, allikevel er det mange som følger gamle tradisjoner med barneekteskap. 

Isabel iført 18+-trøye, sammen med to smilende ungdommer

Isabel besøker 18+klubben på skolen hun gikk på tidligere.

Ungdomsklubben gir også seksualundervisning, informasjon om prevensjon, graviditet og god hygiene ved menstruasjon. Men mest av alt handler 18+klubben om å gi ungdommene troen på seg selv, og gjøre dem rustet til å ta gode valg for fremtiden, deriblant viktigheten av å fullføre skolen. 

– 18+klubben støttet meg da jeg kom tilbake på skolen. Jeg lærte om hvordan jeg kan beskytte meg mot å bli gravid igjen, hvordan jeg kan påvirke andre til ikke å gifte seg for tidlig, og om hvordan jeg kan få bedre selvtillit og troen på meg selv, forteller Isabel. 

Isabel forteller at hun har bedre selvtillit enn før hun ble med i ungdomsgruppa – og at hun har lært seg å snakke åpent om barneekteskap og tenåringsgraviditeter, og om hvordan dette påvirker jenters liv. 

– Min historie er læring for andre jenter om at barneekteskap ikke er løsningen, men noe som bare gjør problemene dine verre, forteller Isabel. 

3-åring sitter på bakken og holder rundt fotball

Mervin er tre år, og en munter gutt. 

I Malawi er det mange jenter som dropper ut av skolen, og 18+klubben er en del av et større Plan-prosjekt der målet er å få flere jenter til å fullføre utdanningen. For å oppnå det, jobber Plan med å få foreldre og lokale ledere til å se verdien av å gi jenter utdanning. Prosjektet jobber også med å sikre jentene en trygg skolevei, og sørger for tilgang til sanitetsbind. Dermed blir ikke mensen et hinder for å gå på skolen. I tillegg har Plan startet en ordning der ungdommene som er med i 18+klubben, er mentorer for andre, og de både støtter og veileder medelever som står overfor vanskelige valg og livssituasjoner.

–  Vi ser en positiv utvikling, både blant foreldre og lokale ledere i måten de ser på jenter. Det er færre jenter som dropper ut av skolen og dobbelt så mange i dette området som vender tilbake til skolen etter å ha blitt gift eller gravide, forteller Alinikisa Mphongolo som jobber med Plans 18+prosjekt i Mulanje.

Bor hos tanten

I dag går Isabel på en ny skole, 40 minutter unna. Det er tanten hennes som betaler for skoleplassen og til gjengjeld bor Isabel hjemme hos henne og hjelper til med husarbeid, matlaging og pass av tantens barn. Isabels egen sønn, Mervin, bor sammen med mormoren, tanten og onkelen sin.  

Jeg treffer Mervin i feriene, sier Isabel. Hun innrømmer at det er vanskelig å være borte fra ham.

Noen ganger kaller Mervin meg for "Isabel" i stedet for "mamma", ettersom jeg er så mye borte, sier hun og ler litt brydd. Men Isabel er fast bestemt på at det er verdt det.

Det å gå på skolen er min vei ut av fattigdommen, fordi jeg vet at når jeg får utdanning så har jeg en sjanse til å skape et godt liv for meg selv og Mervin, sier hun.

Isabel hjelper Mervin med å ta på genseren

Isabel prøver å kle på Mervin. Som alle 3-åringer er det ikke alltid han gjør som morens hans vil.

Drømmer stort

Isabel har klare visjoner for fremtiden.

Jeg vil bli sykepleier når jeg er ferdig med skolen. Det er så mange som dør her når de føder barn, og disse vil jeg hjelpe, sier hun.

Isabel forteller at det er viktig for henne å gi sønnen Mervin en oppvekst som er bedre enn hennes egen. Hun håper også at hun snart kan avlaste og forsørge moren sin.  

Jeg vil bli selvstendig og tjene mine egne penger. Jeg vil kunne bestemme selv hva jeg vil gjøre med livet mitt, og jeg vil være sammen med noen som forstår meg og som støtter meg som menneske. Også vil jeg kunne ta vare på sønnen min så han får seg en utdanning, sier Isabel.

Fridd til flere ganger 

Men hva med det nåværende kjærlighetslivet? Isabel smiler og forteller at det er flere gutter som allerede har fridd til henne. Men hun har bestemt seg for å vente. Nå må hun konsentrere seg om skolen, og om å skape en god fremtid for sønnen Mervin (3).  

– Jeg vil forsikre meg om at min neste kjæreste er dedikert så jeg ikke blir gravid og dumpa en gang til, sier Isabel. 
 

Gutt smiler

Mervin (3) går i barnehagen. Her har han lært både alfabetet, navnet på årets måneder og å telle til 20 - med litt hjelp.