Da Gloria ble gravid som 16-åring, måtte hun flytte hjemmefra

Gloria var sikker på at fremtiden hennes var ødelagt, da hun ble gravid som 16-åring.

Jente-ser-i-kamera

Det er regn i den tunge luften, og 18 år gamle Gloria plukker raskt ned små klær fra klessnorer som henger mellom to røde teglsteinhus. Under et takfremspring sitter hennes 9 måneder gamle datter, Hannah.

Vi er i landsby en times tid unna hovedstaden Lilongwe i Malawi. Her bor Gloria med foreldrene sine og to søstre. Men sånn har det ikke alltid vært. Gloria har tross sin unge alder allerede rukket å bli gift, for så å flytte fra barnefaren igjen.

– Jeg trodde livet mitt var bortkastet, og at jeg kom til å få et vanskelig liv, sier Gloria.

For Gloria betød graviditet og ekteskap at hun ikke fikk gått på skole.

– Jeg følte meg dårlig siden jeg mistet tid på skolen, sier hun.

En landsbys krav

Det var i løpet av en ferie hos sin tante, at Gloria møtte kjæresten sin. En uke ut i forholdet, ble hun overtalt til å ligge med han, og han snakket om ekteskap.

– Jeg sa til han at jeg ikke var interessert i å gifte meg, sier Gloria. – Jeg ville fortsette på utdannelsen min.

Gloria og kjæresten var sammen i tre måneder, før hun dro hjem igjen etter ferien og tilbake på skolebenken. Det var da hun fant ut at hun var gravid. Hun ble skamfull og redd, og kviet seg for å fortelle det til foreldrene sine.

De ble skuffet. Mamma ville ikke at jeg skulle gifte meg, ikke jeg heller, men på grunn av de lokale skikkene her, sa hun at jeg måtte.
Gloria (18)

Gloria forteller at familien kunne bli tvunget til å betale bøter, eller bli utvist fra landsbyen, om hun ikke flyttet sammen med barnefaren. – Jeg visste at det [barneekteskap] var forbudt, men det skjedde bare likevel.

Fakta om barneekteskap i Malawi:

  • Ny grunnlov fra 2017 forbyr ekteskap for barn under 18 år
  • 42% av jentene blir likevel gift før de fyller 18
  • 9% blir gift før de fyller 15

Årsaker til barneekteskap:

  • Mangel på informasjon om ny lov
  • Skikkene på landsbygda er gamle, men praktiseres fortsatt
  • Fattigdom
  • Mangel på informasjon om reproduktiv- og seksuell helse

Konsekvenser av barneekteskap:

  • Graviditet
  • Avbrutt skolegang for unge jenter
  • Fattigdom og økonomisk avhengighet for jenter og kvinner
Liten-baby-leker-paa-bakken-utenfor-teglsteinhuset-i-Malawi

Barnefaren tok Gloria med for å bo hos sin egen mor, og det ble en vanskelig tid for den nybakte, unge moren. Mannen hennes bodde dessuten et helt annet sted, og bidro ikke hjemme. Månedene gikk.

– Fordi jeg ikke hadde det bra, sa jeg ifra til slektningene mine, forteller Gloria.

Til slutt lot de meg komme hjem igjen, og tanten min tok meg med til politiet. Mannen min ble ikke arrestert, men han fikk beskjed om at han måtte hjelpe til med å forsørge for barnet.
Gloria (18)

En kamp for selvstendighet

Latter slenges mellom husene der Gloria og slektningene bor. Uværet har uteblitt, og Gloria kaster ball med tanten sin. Etter at hun flyttet hjem, passer moren datteren, så hun kan gå på skole igjen. Hverdagen har normalisert seg. Ved hjelp av informasjon fra ungdomsgrupper på skolen ungdomskanalen Radio Timveni, som støttes av Plan International, har Gloria dessuten lært om reproduktiv helse og viktigheten av å få seg en utdannelse.

– Akkurat nå har jeg det bra, sier Gloria.

Jeg vil bli selvstendig, og derfor jobber jeg hardt på skolen for å kunne ta vare på mine foreldre og meg selv.
Gloria (18)

Hun drømmer om å en gang bli lege eller lærer. Det er glød og iver i øynene på den unge moren når hun snakker, og hun holder omsorgsfullt rundt datteren sin.

Mor-smiler-til-kamera-med-datter-paa-armen

– Jeg vil at hun skal ha en bra fremtid, sier Gloria. – Når hun blir gammel nok, vil jeg at hun skal gå på skolen. Da kan hun også ha et bra liv og vi kan hjelpe hverandre.