Portrett av Faless

Gift og gravid som tenåring

– Da jeg ble gravid, ble jeg veldig lei meg. Jeg tenkte på fremtiden min, og at det var slutten på alt, sier Faless (18).

Faless (18) bor på landsbygda utenfor hovedstaden Lilongwe i Malawi. Hun er moren til gutten Gift på 11 måneder. Hun giftet seg som 17-åring da hun trodde hun ikke hadde noe annet valg fordi hun var gravid.

I Malawi blir nesten halvparten av alle jenter gift før de fyller 18 år. Selv om landet i 2017 endret grunnloven for å forby barneekteskap, er det mange som ikke vet om forbudet.

– Jeg visste ikke at det ikke var lov å gifte seg når man er under 18 år, sier Faless.

Hun måtte slutte på skolen på grunn av graviditeten og ekteskapet. Hun savner vennene sine og føler seg utenfor fordi hun har gått glipp av skolegang.

Jeg vil bli Planfadder

Jeg blir fadder til ett barn, og hjelper mange barn med utdanning, helse og beskyttelse.
Hver måned vil jeg gi
Vi begynner å lete etter fadderbarn med en gang. Den som betaler for fadderskapet må være over 18 år. Se våre retningslinjer for personvern.
Mer om fadderskapet
Faless og sønnen Gift

– Det var ikke før jeg allerede var gift at jeg hørte på radioen at barneekteskap er ulovlig og at alle barn burde gå på skole, sier Faless.

Nå har hun skilt seg fra mannen og skal få hjelp av moren sin til å passe på barnet når hun begynner på skolen igjen.

– Jeg er glad for at ekteskapet er over. Et ekteskap har mange utfordringer som er vanskelig for unge å takle, sier Faless.

Slik jobber Plan mot barneekteskap

Kampen mot barneekteskap er en av vår tids viktigste jentesaker for å sikre jenters utdanning, likestilling og økonomisk vekst i verden.

Plan jobber med å styrke jenters selvtillit slik at de er trygge nok til å ta kontroll over egne liv. Vi støtter ungdomsgrupper som jobber med å fange opp jenter i faresonen, konfrontere foreldre som vil gifte bort døtrene sine og rapportere om tilfeller av barneekteskap til lokale myndigheter. Vi beskytter jenter ved å jobbe for lovverk som skal ivareta jenters rettigheter og beskytte barn

Vi bidrar til å sikre familier en inntekt slik at de kan prioritere barnas skolegang og gir skolestipend til jenter. For å sikre jenters rett til utdanning er det nødvendig at jenter selv får bestemme når eller om de skal få barn. De må ha kunnskap om mensen og tilgang til menstruasjonsprodukter. Plan jobber for at helsetjenester, som tilgang på prevensjon og informasjon om kropp og seksualitet, skal være tilgjengelig for ungdom.