sa nei og ble truet på livet

Da «Awa» var 13 år måtte hun slutte på skolen, flytte til et fremmed land og gifte seg med en mann hun aldri hadde møtt.

Awa sa nei og ble truet på livet

"Awa" kommer fra Mali, et land som står midt i en sikkerhetskrise som har ført til en dramatisk kollaps av det som en gang var et fredfullt land. På tross av sterk internasjonal tilstedeværelse, fortsetter volden mellom de ulike etniske gruppene å eskalere. Dette har fått alvorlige konsekvenser for 16-åringen.

Etter å ha blitt giftet bort som 13-åring og sendt til Senegal, fordi det var der hennes nye mann bodde, gjorde «Awa» opprør mot sin nye familie og ble sendt hjem igjen til Mali etter et knapt år.

– Jeg ville ikke følge ordre, forteller hun.

Da hun kom tilbake ble landsbyen hennes angrepet av væpnede opprørere, og snart måtte hun kjempe for å beholde friheten nok en gang.

Gift eller drept

Opprørerne som angrep landsbyen krevde at alle kvinner og jenter som ikke var gift måtte gifte seg med en av dem.

– Jeg var bare 14 år og hadde akkurat kommet meg ut av et tvangsekteskap. Jeg ville ikke at det samme skulle skje igjen, sier den unge jenta, som denne gangen nektet.

– I raseri truet han meg og sa at jeg måtte gifte meg med han, eller så risikerte jeg å bli drept eller forvist. Det var ultimatumet jeg fikk.

Rømte

Med mormorens hjelp rømte «Awa» fra landsbyen og dro til faren i hovedstaden Bamako. Faren klarte ikke ta vare på henne, så hun ble tatt med til en leir for internt fordrevne.

Etter hvert kom også de to eldre søstrene hennes. Den eldste av dem, Fanta (23), ble også giftet bort som barn, og har de siste årene opplevd å bli mishandlet av mannen hver dag, selv da hun var gravid. Etter å ha født en liten gutt rømte hun fra ektemannen.

Faren besøker jentene én gang i måneden og sørger for at de har nok penger til mat.

Den tøffe 16-åringen og søsknene er usikker på fremtiden, men «Awa» vil gjøre alt hun kan for å holde familien samlet.

– Jeg drømmer om å ha min egen bedrift så jeg kan hjelpe til søstrene mine og støtte familien min, sier hun.

12 millioner jenter

  • Hvert tredje sekund blir en jente giftet bort. Det betyr at i løpet av ett år har 12 millioner jenter blitt frarøvet barndommen sin.
  • Årsakene til barneekteskap varierer fra land til land, men er ofte en konsekvens av fattigdom, at jenter ikke tillegges lik verdi som gutter, tradisjon og svakt lovverk som ikke beskytter jenter.
  • Barneekteskap rammer flest jenter i Sør-Asia og i Afrika sør for Sahara, men det skjer også mange andre steder i verden.
  • Barneekteskap handler ikke om at foreldre ikke vil barna sine vel. Det handler ofte om noe så grunnleggende som å overleve. For gifter de bort datteren sin, har de én munn mindre å mette og hun er forventet å bli tatt vare på.

Les mer om barneekteskap og hva Plan gjør for å bekjempe det.