Mensen gjorde at Pauline sluttet på skolen

150 millioner jenter dropper ut av skolen. Barneekteskap, arbeid og andre plikter går ofte først – men mensen hindrer også jenter i å fullføre. I Uganda jobber Plan for at noe som er en naturlig del av alle jenters liv, ikke skal sette en stopper for skolegangen deres.

En jente går bortover en sti, på ryggen hennes står det: "Education about menstruation changes everything!"

Det er mange myter og stigma rundt mensen i Uganda. Gjennom Plans program får elevene mer kunnskap om mensen og hvordan jentene skal håndtere det.

Da Pauline (18) fikk mensen for første gang ble hun skrekkslagen. Hun visste ikke hva menstruasjon var, og i tillegg blødde hun gjennom foran hele klassen.

– Guttene lo og jeg skammet meg, forteller hun.

Det var ikke uvanlig at guttene på skolen i landsbyen hennes øst i Uganda tegnet bilder av slaktede høner for å gjøre narr av jentene som hadde mensen.

– Jeg turte ikke å gå tilbake til skolen, fordi jeg var redd guttene skulle gjøre narr av meg, forklarer Pauline.

Først to måneder senere da moren lot henne begynne på en annen skole, kom Pauline tilbake til undervisningen. Selv om det kanskje høres ekstremt ut å slutte på skolen når man får mensen, er ikke Pauline alene.

Pauline fra Uganda smiler.

I gjennomsnitt er jenter i Uganda borte fra skolen én til tre dager i måneden på grunn av mensen. Pauline sluttet helt på skolen da hun fikk mensen. Nå er hun tilbake, og skolen hun går på nå jobber sammen med Plan for at jentene skal bli værende.

Har ikke råd til bind

– Statistikken viser at bare 57 prosent av jenter fullfører grunnskolen i Uganda. Selv om det er mange grunner til det, er det klart at dårlig løsninger for å håndtere menstruasjon har mye å si, sier landsjef i Plan International Uganda, Rashid Javed.

Det er mye stigma rundt menstruasjon i Uganda, mange ser på jenter som urene når de har mensen, og noen tror også at de kan påvirke avlingene negativt.

I tillegg er det vanskelig å håndtere blødningene på grunn av lite privatliv og dårlig hygiene. Mange skoler mangler toaletter med dører og få av dem har rent vann og såpe. Bind er også dyrt, så mange må bli hjemme eller stole på uhygieniske og ukomfortable løsninger som for eksempel bananblad for å ikke blø i gjennom.

Mange barn sitter på bakken og syr

Unge aktivister i Uganda jobber for å gjøre bind gratis for skolejenter, men selv om myndighetene har fjernet skattene på bind, koster en pakke fremdeles 2 dollar. Når elevene syr de selv er de helt gratis.

Fikk med gutta på laget

Plan International arbeider sammen med skoler i hele Uganda, og 191 skoler har blant annet fått på plass toalettdører og gjort det mulig for jentene å vaske seg på skolen. I tillegg brukes rollespill for å endre de negative holdningene og gjøre mensen mindre skamfullt.

Både jenter og gutter er med i programmet, hvor de i tillegg til å lære om mensen, syr bind som jentene får med seg hjem. Overskuddet av bind selges og pengene går til vedlikehold av skolene.

Madam Audrey er en av lærerne på Paulines skole som har fått opplæring i å hjelpe jentene å håndtere menstruasjon. Hun merker en drastisk forandring på skolen etter de begynte med programmet.

– Guttene har endret holdningene sine. Lærere har endret holdningene sine, og skolen er nå mer hensynsfull. Nå har vi private vaskerom. Vi ser at jentene ikke er borte fra skolen. Så jeg er glad, forteller hun.

Les mer om mensen og jenters rettigheter.

Et barn sitter og syr et bind.

Skoleelevene syr bindene av bomull og plast. Bindene gjør ikke bare skolehverdagen enklere for jentene, men er også en inntekt som gjør det mulig å rehabilitere skolebyggene.

Tekst: Anna Kvarberg Ekre
Foto: Quinn Neely