Ung jente i rød jakke og grått sjal

Sanitas reise begynte med at hun nesten ble giftet bort. Siden den gang har hun tatt ansvar for sitt eget liv og jobber samtidig for å beskytte andre fra barneekteskap.

Da Sanita var 13 år, stoppet hun sitt eget bryllup. Hun var for ung til å gifte seg, og ville fortsette på skolen. Samtidig forsto hun sine foreldres problem: ekteskapet hennes var ment å hjelpe med familiens økonomiske situasjon. Men Sanita lyktes å overtale dem til å ikke gjennomføre ekteskapet ved å love å betale tilbake alle pengene de investerte i oppveksten hennes. En utdannelse ville gi henne muligheter og en sjanse til å gjøre noe meningsfylt med livet, forklarte hun. Det har gått ti år, og Sanita er nå 22 år gammel og jobber for jenters rettigheter. Hun er et forbilde og har bestemt seg for å hjelpe flere jenter å nå sitt potensiale.

– Jeg ble nesten offer for barneekteskap. Jeg så andre jenter bli tvunget inn i det, og jeg kjente på meg at livet ikke skal være sånn for unge mennesker. Jeg måtte gjøre noe, sier Sanita.

Utdanning endret alt

Nå har hun blant annet representert Indonesia på Den asiatiske utviklingsbankens årlige ungdomsforum i mai 2016. Der jobbet hun for å få eksperter og ledere til å lytte til de unge når det er snakk om å løse problemer som angår nettopp dem. Før hun dro forklarte hun foreldrene sine hvilke betydning utdanningen har hatt for henne.

– Jeg tror ikke de har forstått tidligere at jeg selv har betalt for universitetsstudiene mine og at jeg får dra til Japan for å møte representanter for Den asiatiske utviklingsbanken for å løfte frem jenters rettigheter. Men nå tror jeg de forstår, og innser at de tok den rette beslutningen, sier Sanita.

Akkurat nå fokuserer Sanita på å endre ekteskapsloven fra 16 til 18 år sammen med representanter fra 20 ungdomsorganisasjoner rundt om i Indonesia.

Plan International har vært en del av initiativet og Sanita har vært aktiv i organisasjonen lenge.

– Regjeringen må bry seg mer om unge, siden vi utgjør nesten 30 prosent av befolkningen. Nå har vi en strategi der vi bruker både fakta og aktivisme. Det har resultert i at ungdomsministeriet har involvert oss i arbeidet for å løfte frem og beskytte barns rettigheter.