– En vegg falt over foten min

Ett jordskjelv. To unge jenter. To amputasjoner. To nye liv.

Remote video URL

To jenter står i en skolegård i Kathmandu og spiller badminton. De treffer ikke fjærballen så ofte, men smilene i ansiktene går likevel nesten rundt.

Venninnene Nirmala (9) og Khendo (11) liker å gjøre det alle andre barn liker å gjøre. Som å tegne, synge – og spille badminton. Og det til tross for at de mangler hvert sitt ben.

– Jeg satt og så på TV hos en venn, sier Nirmala.

– Så falt en vegg over benet mitt.

Nirmala og Khendo ble rammet av jordskjelvet i Nepal i 2015, og er blant de mange tusen som ble skadet.

– Vi forsto ikke hva som skjedde.

– Jeg lekte hjemme hos en venn da jordskjelvet kom. Vi forsto ikke hva som skjedde, forteller Khendo, som også mistet søsteren og bestemoren i skjelvet. Hun kommer fra ett av distriktene som ble hardest rammet.

Både Nirmala og Khendo går i 3. klasse på skolen i Kathmandu.

Det er to år siden ulykken skjedde. Nå bor de begge på en skole i hovedstaden, langt hjemmefra, fordi skolen i Kathmandu er bedre tilrettelagt for dem.  De deler samme seng. Samme klesskap. Samme utfordringer. Hemmeligheter. Og hverdagen.

– Jeg er alltid glad, jeg, sier Nirmala. For selv om hun kjenner på både savn etter foreldrene, og frykt for nye skjelv, velger hun nettopp det. Å være glad.

Plan jobber for at barn med funksjonsnedsettelser i Nepal skal få oppfylt sine rettigheter. Utdanning, inkludering og beskyttelse er viktige stikkord. 

I tillegg styrker vi lokale grupper og nettverk som jobber for å fremme interessene til personer med funksjonsnedsettelser. Les mer om arbeidet. 

Tekst og foto: Astrid Hexeberg