Bilder av sårbare barn viser håp og styrke

På en reise til Nepal høsten 2017 rettet fotograf Morten Krogvold linsen mot de barna som oftest opplever brudd på sine rettigheter: barn med funksjonsnedsettelser.

Tross utfordringene de møter, har de drømmer og ambisjoner som de fleste andre barn. Krogvold ga seg selv en utfordring: å fange nettopp dette i sine bilder.

– Jeg ville prøve å få frem stoltheten. Verdigheten. At det finnes håp, forteller han.

Med sin veldig lyse hud, skiller de seg ut blant andre nepalere. Men det er ikke albinismen som skaper de største utfordringene i livet for 12-åringene Sangita og Laxmi. 

Se videoen med venninnene.   
 

Binita er 15 år gammel og bor på et internat. Med sykdom og operasjoner forsvant hørselen, men ikke ambisjonene. 

Møt Binita her. 

– Hadde jeg kunnet se, ville jeg hjulpet til mer hjemme. 12 år gamle Bhagwati og hennes to brødrene er svaksynte, derfor går de på en skole langt hjemmefra. Men når de først er hjemme på ferie, er det spesielt én ting de tre barna elsker å gjøre sammen, selv om de ikke helt ser hva de gjør.

Møt Bhagwati og brødrene her. 
 

Mahesh er 14 år og har vært blind siden fødsel. Hvordan hans verden ser ut, er det bare han selv som vet, men at det innebærer lydbilder er iallfall sikkert. 

Møt Mahesh som elsker å synge.
 

Jordskjelvet i 2015 snudde opp ned på livet til Nirmala (11) og Khendo (9), men det førte dem også sammen.

Les mer og se hvordan de har det på skolen der de bor sammen.

Hun skulle bare henge opp klesvasken på hustaket, da livet dramatisk ble snudd på hodet. Sabita er 16 år gammel, og drømmer om å bli lege. Og det til tross for at hun ikke har hender.

Se historien om Sabita.
 

14-åringen Anuli har en funksjonsnedsettelse som gjør at hun har vanskelig for å gå. Og vanskelig for å snakke. Til gjengjeld smiler hun mye.

Det er først når vi snakker om skolen, venner og mobbing, at tårene kommer.

Les historien om Anuli og se hennes møte med Morten Krogvold i minidokumentaren.
 

Han må ha hjelp til å komme seg opp i rullestolen. Hjelp til å vaske seg. Hjelp til å komme seg på skolen. Da er det kanskje ikke så rart at 13 år gamle Anish drømmer om å hjelpe andre når han selv blir stor.

Les historien om Anish.
 

– Hvis jeg hadde kunnet, skulle jeg gjerne ha løpt.

I et lite soverom, og i en stor seng med dynen brettet sammen til støtte i ryggen, sitter 12 år gamle Prasanna. Han har nettopp våknet og fått frokost, og moren er i gang med å massere bena hans. Bena som ikke helt virker som de skal.

Prasanna har cerebral parese. Det er vanskelig å gå. Vanskelig å prate. Han sitter ofte i sengen sin og spiller på telefonen, eller ser sport på TV.

12-åringen går på skolen, og som regel bærer faren ham på ryggen ned alle bakkene om morgenen. 

Se videoen der Morten Krogvold møter Prasanna og andre barn med funksjonsnedsettelser i Nepal.
 

Shushma (14) har en utviklingshemming, og sammen med søsteren bor hun på en skole som er tilrettelagt for barn med funksjonsnedsettelser. Der lærer hun å skrive, og hun får mulighet til å være en del av samfunnet. 

Det er sjelden Shushma og søsteren er hjemme på besøk. Det er fordi foreldrene har de samme utfordringene som dem selv.

Mer enn 100 millioner barn i verden har en funksjonsnedsettelse. Les mer om hvilke utfordringer mange av dem møter og hvordan Plan arbeider for å inkludere dem.

I en liten, rød rullestol sitter Yam. Han er 14 år, men ser yngre ut. Han deler et rom, en seng og et kokekar med storesøsteren og lillebroren. Søsknene flyttet fra resten av familien for at Yam skulle få gå på en skole tilpasset hans funksjonsnedsettelse. Nå er det søsteren på 19 år som sørger for at brødrene kommer seg på skolen, og har mat og rene klær.

I filmen under møter du Yam.

Se filmen om bildene

Du kan følge Morten Krogvold på hans reise i Nepal. 

I minidokumentaren er du med når Morten Krogvold portretterer barna som hver og en har sin unike historie. Turen går over høytsvevende broer og opp bratte åssider. Fra isolerte fjellandsbyer til travle Kathmandu. Og du får høre om en traumatisk hendelse i fotografens egen barndom som gjorde det lettere for han å forstå barna han møtte.

Vil du bidra?

VIPPS til 519204

Send SMS med kodeord INCLUDEME <valgfritt beløp> til 2055. (Sender du kun kodeord INCLUDEME til 2055 trekkes du kr 200)

Dette gjør Plan

Plan jobber for at barn med funksjonsnedsettelser i Nepal skal få oppfylt sine rettigheter, og utdanning, inkludering og beskyttelse er viktige stikkord. 

I tillegg styrker Plan lokale grupper og nettverk som jobber for å fremme disse barnas interesser.

Les mer om arbeidet.