Krigen i Ukraina går hardt ut over barna

Konflikten i Ukraina fortsetter, liv går tapt, hjem ødelegges og familier er på flukt. De humanitære behovene til sårbare barn er store. 

Mer enn 8 millioner mennesker flyktet over grensen fra Ukraina til nabolandene siden 24 fabruar. Svært mange av dem er kvinner og barn, melder FN. Mange har vært gjennom en traumatisk flukt over til nabolandene i kaldt og vått vær, og køene ved grensene er lange. Nesten to tredjedeler har reist til Polen. Mange har kun med seg noen få personlige eiendeler. 

Etterspørselen etter ly, pledd, mat og vann er akutt. Beskyttelse, spesielt av barn, forebygging av kjønnsbasert vold, tilgang på helsetjenester og utdanning er også blant de største behovene for familiene som har måttet forlate hjemmene sine, og rømme fra alt som er trygt og kjent. 

Mor med sine to døtre på flukt fra Ukraina

Irina har flyktet fra Odessa i Ukraina til Romania sammen med datteren Yana (12) og Evelina (5). 

 I Odessa går alarmene mer enn 5 ganger om dagen. Det var derfor vi dro. Det er veldig trist, men vi måtte gå under jorden. Barna er stresset, de vil ikke spise. Odessa har både havn, flyplass, og militærbase. Derfor er vi ekstra redde for å bli bombet, sier Irina.

Plan er bekymret for at kvinner og barn står i økt risiko for menneskehandel og overgrep:

– Vi er bekymret fordi vi vet fra vårt arbeid at jenter og kvinner som er på flukt er i en desperat situasjon der lommeboka fort blir tom fordi man ikke lenger har tilgang på inntekt eller sikkerhetsnett. Menn som er ute etter seksuell utnyttelse eller organiserte kriminelle som skal tjene på krigens ofre er allerede på plass, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge. 

Barn og kvinner er ofte mest berørt i en krise. Jenter i krise er spesielt utsatt for risikoer som overgrep og seksuell utnyttelse. 

Plan International har startet et samarbeid med lokale organisasjoner i Romania, Moldova og Polen for å støtte dem i arbeidet med å beskytte barn på flukt.

Vil du støtte vårt arbeid, kan du gi oss et valgfritt beløp. Vi vil sørge for at pengene kommer barn på flukt fra krigen i Ukraina til gode.

Sammen kan vi bidra til at barn på flukt har:

  • Tilgang til trygge plasser der de kan få lov til å være barn. 
  • Støtte til å bearbeide det de opplever. 
  • Beskyttelse mot vold og overgrep. 
     

Gi en donasjon her

Våre krav:

  • Et felles internasjonalt krav om våpenhvile.  
  • At ingen sivile mål rammes, spesielt ikke infrastruktur barn trenger, som barnehager, skoler og liknende.  
  • Særlig beskyttelse for jenter, samt barn som er separert fra sine foreldre.  
  • Støtte til flyktninger og prinsippet om non-refoulement (non refoulement-prinsippet innebærer at ingen kan sende en person tilbake til hjemlandet sitt om vedkommende risikerer å bli forfulgt der.)  
  • At humanitære organisasjoner, inkludert nødhjelpsartikler og humanitært ansatte får ubegrenset adgang til konfliktområder.