Bildecollage, mensen
Bildecollage, mensen

Mensen og jenters rettigheter

Hver dag har 800 millioner mennesker mensen. Det er 1,8 milliarder hver måned. Til tross for at mensen er helt naturlig, er det fortsatt et skambelagt tema som det eksisterer både myter og feilinformasjon om. Uansett hvor i verden du vokser opp, lærer du at mensen er noe man skjuler. 

Myter og tabu om mensen står i veien for jenters fremtidsmuligheter. Samtidig mangler mange jenter i verdens fattigste land tilgang på bind og rent vann – noe som gjør det vanskelig å holde seg rene når de har mensen. Det betyr at mange går glipp av viktig skolegang eller slutter helt på skolen, mens andre selger kroppen for å ha råd til bind.

Remote video URL

Tre ting du ikke visste om mensen:

Image

500 millioner jenter og kvinner lever i mensenfattigdom.

Image

82 prosent av norske jenter mellom 15 og 19 år skammer seg når de har mensen.

Image

Kvinner menstruerer i gjennomsnitt 2280 dager i løpet av et liv.

Vi snakker ikke om mensen. Vi hvisker. 

Noen steder i verden har ikke jenter lov til å lage mat når de har mensen fordi de anses som "skitne". Andre steder blir jenter tvunget til å sove i fjøset med dyrene når de blør. I land som Nepal, India og Uganda var det for få år siden vanlig med mensenhytter. Praksisen gikk ut på at jenter og kvinner som menstruerte ble forvist til hytter et stykke unna resten av familien. I dag er bruken av mensenhytter heldigvis blitt ulovlig, men jentene blir fortsatt isolert i egne rom. De får heller ikke klemme andre eller ta på menn, dyr eller melkeprodukter og må sitte et stykke unna de andre ved sosiale sammenkomster.

Les også: – Mensenhytten er for geitene, ikke for meg

Hamda fra Etiopia.
Hamda fra Etiopia.

#periodpoverty i Somalia

Selv om mensen er et reelt problem for tenåringsjenter i Somalia, er det et tema som det snakkes lite om. Det er vanlig at jenter holder seg hjemme fra skolen når de har mensen, da de blant annet mangler tilgang på bind, rene toaletter og vann. Flere ender opp med å droppe helt ut, og uten utdanning blir jentene spesielt sårbare for bant annet barneekteskap.

Hamda fikk mensen da hun var 12 år gammel. Toalettene på skolen hadde ikke dører og bind var utilgjengelig. Hun mistet flere skoledager og brukte gammelt tøy som erstatning for bind. Vi jobber for at jenter som Hamda skal ha det litt lettere når de har mensen. Hamda og resten av jentene på skolen hennes har nå tilgang på bind, såpe, og separate toaletter med dør. Hamda går nå på skolen, også når hun har mensen!

Slik påvirker mensen jenters liv:

  • Helse: Bruk av improviserte bind, som mose eller jord, kan føre til ubehag og infeksjon. 
  • Utdanning: Mange mister muligheten til å gå på skolen når de har mensen, på grunn av mangel på fasiliteter, som egne toaletter, rent vann, såpe og bind. 
  • Økonomi: Uten inntekt er bind så dyrt at mange familier ikke har råd til dem. I Bangladesh koster en pakke med bind det samme som 4kg ris. Bind blir dermed et «luksusprodukt» mange ikke tar seg råd til da de må prioriterer andre ting.
  • Verdighet: Mange kan oppleve erting og skam, og det er ikke uvanlig at mensen blir sett på en sykdom eller noe skittent. 
  • Deltakelse: Noen steder får man ikke delta i hverdagslivet på lik linje med andre, for eksempel, fordi man blir sett på som uren når man har mensen, eller på grunn av myter som at mensen medfører ulykke. 

F*ordet

Podcasten tar for seg moderne likestilling. Vi ønsker å gi deg inspirasjon, forståelse og tryggheten til å ta diskusjonene neste gang du hører noen si: «Hva er det egentlig å mase med? Vi er jo helt likestilte i dag!» For det er vi ikke!

Hør i podcast-appen
Hør på Spotify

Utestengelse og diskriminering

At jenter som har mensen blir utestengt og diskriminert er fortsatt utbredt i store deler av verden. At mensen fortsatt er skambelagt mange steder bidrar til at myter holdes levende, at tiltak knyttet til mensen ikke blir prioritert og at jenter og blir diskriminert. Mange har ikke fått nok informasjon om egen kropp, og tror de er syke eller døende første gang de får mensen. Å sørge for bedre informasjon og åpenhet om menstruasjon er viktig for å motvirke dette. 

Dette gjør Plan

Plan jobber for å snakke åpent om mensen og sikre at riktig kunnskap gis. Gjennom dette kan myter avlives og stigmatisering reduseres. Vi jobber også for at alle som har mensen skal ha tilgang til rene, private toaletter og sanitærprodukter, særlig på skoler.

Sammen med lokale myndigheter og skoler kurser vi helsearbeidere og lærere i hvordan de skal informere ungdom om mensen. Det legges vekt på at det er greit å snakke om og at det ikke er noe å  skal skamme seg over.

I for eksempel Uganda har vi også fått informasjon om mensen inn som en del av skolepensumet. Dette er viktig for å sørge for at alle elevene vet hva mensen er og at det er en helt naturlig del av livet.

Les mer om hvordan vi jobber: