Ambika fra Nepal sitter utenfor en mensenhytte.

– mensenhytten er for geitene, ikke for meg

Etter at det ble straffbart med mensenhytter i Nepal, snakker Ambika (16) åpent om mensen. Hun håper at det vil bidra til å fjerne stigmaet rundt menstruasjon.

Der 16-årige Ambika bor, i Kalikot, som ligger 800 km unna Kathmandu i Nepal, var det frem til nylig vanlig at jenter ble forvist til små hytter et stykke unna resten av familien når de hadde mensen. Mensenhyttene fantes på hver eneste gårdsplass med husstander der det bodde jenter, og her satt man isolert så lenge man menstruerte.

Praksisen med hyttene, kalt chaupadi, anser jenter som urene når de har mensen. De fikk ikke delta på aktiviteter og sammenkomster, spise det de ønsket eller ta på mannlige familiemedlemmer.

Straffbart

I 2017 ble det innført en lov som pålegger straff til familier som benytter seg av mensenhyttene. Det finnes flere grufulle eksempler på jenter og kvinner som har omkommet inne i hytta. Ofte på grunn av kullosforgiftning fordi de har måttet lage mat over åpne flammer. Jentene har også blitt utsatt for dyreangrep, sykdom og seksuelle overgrep. Flere har slitt med dårlig psykisk helse. I dag brukes hyttene til å huse geiter og jentene får være inne i huset når de har mensen, men de må fremdeles oppholde seg i et eget, separat rom.

– Vi har en mensenhytte, men vi trenger ikke bo i den når vi har mensen. Nå brukes den til geiter. Før så var dette hytter som mødrene og søstrene våre satt i. De ble tvunget til å være der når de hadde mensen, sier Ambika.

Les mer om mensen og jenters rettigheter.

Jente i Nepal

Lærer om mensen og å sy egne bind

Ambika har deltatt på et kurs fra Plan International om hvordan hun og andre kan håndtere mensen på en god og hygienisk måte. Hun forstår nå hvor viktig det er å ta vare på egen helse.

– Jeg lærte blant annet å lage egne tøybind. Jeg har brukt de. Vi har aldri kjøpt bind på markedet fordi det er så dyrt her, sier Ambika. En pakke med bind koster rundt 85 NRP (tilsvarer rundt 7 norske kroner).

Slik som for mange andre jenter, gjør god håndtering av mensen det mulig for Ambika å fortsette på skolen. Myndighetene i landet har satt i gang tiltak for å holde jentene på skolen. Utdeling av gratis bind er et av dem.

– Vi får gratis bind på skolen. Nå har vi også fått et eget område på skolen hvor vi kan hvile og skifte bind når vi har mensen, sier Ambika.

Les også: Mensen gjorde at Pauline sluttet på skolen.

Kunnskap fjerner tabu

Nå som Ambika vet mer om mensen og hva hun skal gjøre de dagene hun har det, er hun mer åpen for å snakke om det og støtte andre jenter. For henne er det viktig at folk tør å snakke åpent om mensen. Det kan bidra til å fjerne stigma, for i landsbyen hun bor i, er det fremdeles mye tabu knyttet til mensen.

Det er fremdeles mange som tror at personer som har mensen for eksempel ikke skal drikke melk eller spise melkeprodukter. Om jenter får servert dette så vil buffaloene bli syke eller gud vil bli sint og ødelegge for andre mennesker, ifølge overtro.

– Men dette er i endring. Kun noen få mennesker er veldig strenge på det. Det er gjerne de som ikke har noen utdannelse eller kunnskap om mensen, forklarer Ambika.

Hun har lyst til å fullføre skolegangen sin. Hun ønsker å hjelpe fattige i lokalsamfunnet sitt med å få tilgang til helsehjelp. For der Ambika bor, på landsbygda mellom høye fjell, bratte skrenter og dårlige veier, er det ekstremt vanskelig å få hjelp på vinteren og i regnsesongen.

– Jeg har lyst til å bli sykepleier, avslutter Ambika.